Otthon

Vegyszer-stop a lakásban: így lesz olcsóbb és egészségesebb a takarítás

Vegyszermentes takarítás, konyhától a padlásig? Nem lehetetlen, sőt!

A környezettudatos és minimalista törekvéseim egyik keresztmetszete volt a bolti vegyszerek lecserélése természetes alapanyagú, házi takarítási praktikákra. Nincs több halálfejes flakon, se átható klórszag a házban.

Őszintén csodálkozom rajta, milyen nyugodt egyszerűségben tudták vezetni a háztartásaikat a hajdanvolt asszonyok, flancos zsíroldók és húszféle súrolószer nélkül, csak a természet nyújtotta lehetőségekre hagyatkozva. Egy egészséges család otthonában tulajdonképpen nincs is szükség kórházi fertőtlenítésre,

a hétköznapi élet piszka pedig természetesebb módszerekkel eltüntethető.

 Nálunk legalábbis elegendőek a házi szerek, úgyhogy megosztok veletek néhány tippet a vegyszermentes otthonunkból. Kételkedés helyett érdemes kipróbálni őket!

Szódabikarbóna

Ez a mi univerzális tisztítószerünk, mert jóformán az egész házat ki lehet takarítani fél befőttesüvegnyi szódabikarbóna segítségével. A mosogatáskor tökéletesen funkcionál súrolószerként, a kád és a vécé hófehéren ragyog egy alapos átdörzsölés után, a sütőbe égett maradványokat fellazítja. Mondhatni, minden súrolásigényesebb felületet szódabikarbónával takarítunk.

A felmosáshoz szintén használom, fertőtlenítő helyett szódabikarbónát vagy ecetet teszek a vízbe, nem sokat, mindössze két-három evőkanálnyit egy vödör vízben, különben fehér nyomot hagyhat a padlón. Néha-néha éjszakára beszórom vele a szőnyegeket is, reggel kiporszívózva felfrissíti az anyagot. A szódabikarbóna szagtalanító hatását is kihasználom, szinte mindig van egy tálkával a hűtőben vagy a macskaalomba keverve.  

Ecet

Igazi Jolly Joker, annyi hasznos tulajdonsága van, mint egy polcnyi takarítószernek a boltban: fertőtlenít, vízkőtelenít, szagtalanít – csak arra kell vigyáznom, hogy ne tüdőzzem le, mint a rossz ukrán cigit a buszmegállóban.

A fürdőszobát például narancsos vagy rozmaringos ecettel tisztítom, hiszen eltávolítja a vízkövet a mosdóról, a csaptelepeket, a kádat, a zuhanyparavánt, a tükröt szintén ezzel mosom át. A konyhában ugyanezért használható kisgépek vízkőtelenítésére is (bár ebben megoszlanak a vélemények, úgyhogy csak saját felelősségre ajánlom kipróbálását).

Az ecet természetes fertőtlenítő hatással is bír, úgyhogy tökéletes a kilincsek lemosásához, eltávolítja a rozsdafoltokat és csíkmentesen tisztává varázsolja az ablakokat. A szódabikarbónához hasonlóan szagtalanít, ezért érdemes időnként átöblíteni vele a szőnyegeket vagy a gyakran használt kárpitokat.

Mosószóda

Bár a neve alapján arra következtethetnénk, hogy a mosószódát kizárólag ruhák tisztításához használhatjuk, valójában a szódabikarbónához hasonlóan erős súroló- és zsírtalanító hatással rendelkezik. A konyhában és a fürdőben is többször alkalmaztam már, amikor elfogyott itthon a szódabikarbónám.       

Olívaolaj

A fa és rattan bútorokat nemcsak tisztítani szoktam, hanem időnként fényesíteni is, hogy új hatásuk legyen, ehhez olívaolajat használok magában vagy ecettel keverve.

Kávézacc

Szerintem a kávézaccot a természetes szépségápolás terén célszerű leginkább használni, de takarítószerként is befogható a maradék. Egyrészt remekül szagtalanít, másrészt a durva, apró szemcséinek köszönhetően súrolószerként is beválik nehezebben tisztítható felületeken, például a sütőben. Igen, a zacc eltakarítása végül kicsit macerás. (Egyébként a kávézacc további felhasználásairól itt találtok egy bővebb anyagot.)

Jó kérdés lehet, miért választom ezeket a „primitív” takarítószereket az elsőre hatékonyabbnak tűnő bolti társaik helyett, de én szeretem megfordítani a kérdést:

miért választja valaki a drága, műanyagba csomagolt vegyszereket a házi praktikák helyett?

Egy környezettudatos otthonban elengedhetetlen a műanyagok hanyagolása, a kávézaccon kívül pedig az összes felsorolt alapanyag beszerezhető kimérősen a csomagolásmentes- vagy bioboltokban. Természetesek, nem szennyeznek bennünket kemikáliákkal, és legyünk őszinték: olcsóbbak is.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X