Vegyszer-stop a lakásban: így lesz olcsóbb és egészségesebb a takarítás

Otthon

Vegyszer-stop a lakásban: így lesz olcsóbb és egészségesebb a takarítás

Vegyszermentes takarítás, konyhától a padlásig? Nem lehetetlen, sőt!

A környezettudatos és minimalista törekvéseim egyik keresztmetszete volt a bolti vegyszerek lecserélése természetes alapanyagú, házi takarítási praktikákra. Nincs több halálfejes flakon, se átható klórszag a házban.

Őszintén csodálkozom rajta, milyen nyugodt egyszerűségben tudták vezetni a háztartásaikat a hajdanvolt asszonyok, flancos zsíroldók és húszféle súrolószer nélkül, csak a természet nyújtotta lehetőségekre hagyatkozva. Egy egészséges család otthonában tulajdonképpen nincs is szükség kórházi fertőtlenítésre,

a hétköznapi élet piszka pedig természetesebb módszerekkel eltüntethető.

 Nálunk legalábbis elegendőek a házi szerek, úgyhogy megosztok veletek néhány tippet a vegyszermentes otthonunkból. Kételkedés helyett érdemes kipróbálni őket!

Szódabikarbóna

Ez a mi univerzális tisztítószerünk, mert jóformán az egész házat ki lehet takarítani fél befőttesüvegnyi szódabikarbóna segítségével. A mosogatáskor tökéletesen funkcionál súrolószerként, a kád és a vécé hófehéren ragyog egy alapos átdörzsölés után, a sütőbe égett maradványokat fellazítja. Mondhatni, minden súrolásigényesebb felületet szódabikarbónával takarítunk.

A felmosáshoz szintén használom, fertőtlenítő helyett szódabikarbónát vagy ecetet teszek a vízbe, nem sokat, mindössze két-három evőkanálnyit egy vödör vízben, különben fehér nyomot hagyhat a padlón. Néha-néha éjszakára beszórom vele a szőnyegeket is, reggel kiporszívózva felfrissíti az anyagot. A szódabikarbóna szagtalanító hatását is kihasználom, szinte mindig van egy tálkával a hűtőben vagy a macskaalomba keverve.  

Ecet

Igazi Jolly Joker, annyi hasznos tulajdonsága van, mint egy polcnyi takarítószernek a boltban: fertőtlenít, vízkőtelenít, szagtalanít – csak arra kell vigyáznom, hogy ne tüdőzzem le, mint a rossz ukrán cigit a buszmegállóban.

A fürdőszobát például narancsos vagy rozmaringos ecettel tisztítom, hiszen eltávolítja a vízkövet a mosdóról, a csaptelepeket, a kádat, a zuhanyparavánt, a tükröt szintén ezzel mosom át. A konyhában ugyanezért használható kisgépek vízkőtelenítésére is (bár ebben megoszlanak a vélemények, úgyhogy csak saját felelősségre ajánlom kipróbálását).

Az ecet természetes fertőtlenítő hatással is bír, úgyhogy tökéletes a kilincsek lemosásához, eltávolítja a rozsdafoltokat és csíkmentesen tisztává varázsolja az ablakokat. A szódabikarbónához hasonlóan szagtalanít, ezért érdemes időnként átöblíteni vele a szőnyegeket vagy a gyakran használt kárpitokat.

Mosószóda

Bár a neve alapján arra következtethetnénk, hogy a mosószódát kizárólag ruhák tisztításához használhatjuk, valójában a szódabikarbónához hasonlóan erős súroló- és zsírtalanító hatással rendelkezik. A konyhában és a fürdőben is többször alkalmaztam már, amikor elfogyott itthon a szódabikarbónám.       

Olívaolaj

A fa és rattan bútorokat nemcsak tisztítani szoktam, hanem időnként fényesíteni is, hogy új hatásuk legyen, ehhez olívaolajat használok magában vagy ecettel keverve.

Kávézacc

Szerintem a kávézaccot a természetes szépségápolás terén célszerű leginkább használni, de takarítószerként is befogható a maradék. Egyrészt remekül szagtalanít, másrészt a durva, apró szemcséinek köszönhetően súrolószerként is beválik nehezebben tisztítható felületeken, például a sütőben. Igen, a zacc eltakarítása végül kicsit macerás. (Egyébként a kávézacc további felhasználásairól itt találtok egy bővebb anyagot.)

Jó kérdés lehet, miért választom ezeket a „primitív” takarítószereket az elsőre hatékonyabbnak tűnő bolti társaik helyett, de én szeretem megfordítani a kérdést:

miért választja valaki a drága, műanyagba csomagolt vegyszereket a házi praktikák helyett?

Egy környezettudatos otthonban elengedhetetlen a műanyagok hanyagolása, a kávézaccon kívül pedig az összes felsorolt alapanyag beszerezhető kimérősen a csomagolásmentes- vagy bioboltokban. Természetesek, nem szennyeznek bennünket kemikáliákkal, és legyünk őszinték: olcsóbbak is.

Ajánljuk még:

Az egerek már a spájzban vannak, de nem félünk tőlük. Vagy mégis?

Ahogy hűvösödik, úgy költöznek be az egerek a melegre – nem csak vidéken. Sokaknak van egeres történetük, vidám családi sztorija, vagy éppen halálos horrorja. Szerkesztőségünk tagjainak izgalmasan színes az egerekhez fűződő viszonyuk, és néhányan az egérfogás művészetébe is beavatnak...

 

Már követem az oldalt

X