Otthon

Házi praktikák, ha nem megy le a víz a lefolyóban

A megelőzés fontos, de nem mindig eredményes: érdemes már akkor lépni, amikor észleljük, hogy egyre lassabban folyik le a víz a mosogatóban vagy a mosdókagylóban. Ha nem szeretnénk vegyszereket használni, otthon is készíthetünk házi lefolyótisztítót – természetesen a „nagy klasszikusokra” lesz most is szükségünk, mint a só, a szódabikarbóna és az ecet. De nem mindegy, miképp vetjük be őket!

A legkisebb háztartási hiba is hatalmas gondot okozhat, főleg, ha kiderül, hogy a háttérben komolyabb probléma áll. A lefolyó eldugulásánál az enyhébb szennyeződéstől kezdve a csövek elzáródásáig ugyanis több dolog állhat a háttérben, de általában a házi elhárítás is elegendő lehet.

Kétségtelen, hogy ebben az esetben is járható út, hogy szerelőt hívunk. Vagy beleöntjük a drága és mindenféle vegyi anyagot tartalmazó lefolyótisztítót, ami ráadásul büdös is, s ki tudja, milyen gázok, gőzök kerülnek közben a levegőbe – mondom ezt úgy, hogy én is használtam már ezeket a vegyszereket, és valóban hatékonynak bizonyultak. Mégis szívesebben nyúlok természetesebb eszközökhöz, amelyek kevésbé ártalmasak az egészségre, a környezetre vagy éppen a vízvezetékre.

A konyhai lefolyó eldugulásának fő oka a zsíros, olajos szennyeződés, aminek első jele lehet, hogy  napról napra egyre lassabban folyik le a víz. Ennek oka, hogy a zsír lefolyik a csöveken, majd ahogy lehűl, úgy tapad rá szépen, lassan a csövek belső falára. A konyhai lefolyók nagy ellenségei még az ételmaradékok – a nagyobbak elakadhatnak, ezzel okozva dugulást.

A fürdőszobában a hajszálak és egyéb szőrzetek okozzák a legtöbb dugulást (megelőzésképp érdemes szűrőt használni). Ezek az eltömődések általában közvetlenül a lefolyó alatt alakulnak ki. Gyakran fordul elő az is, hogy a zsíros szappanmaradvány okoz dugulás: ahogyan a konyhában, úgy itt is lassan rárakódik a szennyeződés a csövek falára és idővel lassabban folyik le a víz, de akár teljesen el is dugíthatja azt.

Mit érdemes bevetni, ha ilyesmivel találkozunk?

Pumpa

A mosdókagyló vagy mosogató alatt futó U-alakú csőbe szorult ételmaradék vagy egyéb nagyobb tárgy kipumpálására alkalmas eszköz. Mielőtt használjuk, pakoljunk el mindent a mosogató környékéről a kifröccsenő víz miatt. Engedjük félig tele meleg vízzel a mosogatót (vagy mosdókagylót), és kezdjünk el pumpálni, ami vákuumot képez és annak erejével szippantja ki a beszorult dolgokat a csőből. Amikor kimozdulnak a helyükről, forró vízzel egyszerűen mossuk át a csövet.

Fém kampó

Egy egyszerű kampóval, vagy a vállfa fém akasztójával is kitisztíthatjuk a fürdőszobai mosdókagylót, ha az a hajszálak vagy apróbb tárgyak miatt dugult el. Óvatosan távolítsuk el a lefolyó tetejét (ha tudjuk – ha nem tudjuk, ne feszegessük, keressünk másik megoldást!). Húzzunk gumikesztyűt. Óvatosan távolítsunk el minden látható dolgot, ami a dugulásért felelős lehet, majd a kampó segítségével mélyebbre nyúlva „horgásszunk” egy kicsit további szennyeződések miatt. Óvatosan húzzuk fel a kampót, szedjük le, ami ráragadt, s ismételjük meg ezt a műveletet még néhányszor.

Folyékony mosogatószer és forró víz

Ha zsíros szennyeződés miatti dugulásra gyanakszunk, sokszor elegendő, ha forró vízbe cseppentünk egy kevés mosogatószert és azt öntjük bele a lefolyóba. A mosogatószer meglazíthatja, vagy le is oldhatja a zsíros dugulást – ez a mosogató és a mosdókagyló vagy zuhanyzó esetében is működhet. Akár megelőzésképpen is alkalmazhatjuk, mondjuk hetente egyszer.

Só és forró víz

Ha még nincs teljesen eldugulva a lefolyó, de már lassabban folyik le benne a víz, kipróbálhatjuk a sót forró vízzel. Zsíros és szappanos szennyeződések esetén működhet ez a kombináció: egy fél kávéscsészényi sót öntsünk a lefolyóba, majd küldjünk rá lassan 2 liter nagyon meleg vizet (forrás előtt használjuk). Ezt megismételhetjük néhány alkalommal, amíg szükséges. A forró víz meglazítja a zsíros szennyeződést, a só pedig „lesúrolja” azokat. Végül öblítsük át tiszta vízzel a csöveket.

Szódabikarbóna és ecet

Tisztítsuk meg a mosogató környékét, majd tegyünk a lefolyóba fél csészényi szódabikarbónát. Erre öntsünk ugyancsak fél csészényi ecetet. Dugaszoljuk el a lefolyót, és hagyjuk hatni a kombinációt körülbelül fél-egy órán keresztül. Ekkor távolítsuk el a dugót, és lassan öblítsük le forrásban lévő vízzel. Addig öntsük a vizet, amíg teljesen tiszta nem lesz a lefolyó. Adhatunk a szódabikarbónához negyed csészényi sót is, így még erősebb lesz a házi lefolyótisztítónk – ha pedig nem öntünk rá ecetet, csupán a szódabikarbóna és a só keveréke is hatásos lehet, de azért nem érdemes megspórolni előbbit sem. Megelőzésképpen havonta egyszer elvégezhetjük ezt a műveletet.

Só, borax és ecet

Keverjünk össze negyed csésze sót és negyed csésze boraxot fél csészényi ecettel. Öntsük a lefolyóba, majd öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk így hatni körülbelül egy órán keresztül, majd meleg vízzel öblítsük le a lefolyót alaposan.

Ha kipróbáljátok ezeket a praktikákat, ti is meggyőződhettek róla, hogy vegyszermentesen is lehet takarítani, tisztítani, az eredmény semmivel sem lesz silányabb! Ha pedig ezt a négy hibát is elkerülitek majd takarítás során, garantáltan megmarad a tisztaság!

Nyitókép: Jennifer BurkUnsplash

Ajánljuk még:

5 TIPP A VEGYSZERMENTES TISZTASÁGHOZ: ÍGY HASZNÁLD AZ ECETET, A SÓT ÉS A SZÓDABIKARBÓNÁT KREATÍVAN!
NYOLC KREATÍV TEVÉKENYSÉG: EZT CSINÁLD, HA MÁR MINDENT MEGUNTÁL
ÍGY PRÓBÁLOM LEGYŐZNI A GENETIKÁT: ÖRÖKÖS HARCBAN A PUHA, FIATALOS KÉZBŐRÉRT

Hívatlan vendég, aminek az egészségünk láthatja kárát: házi praktikák a penész ellen
Hajlamosak vagyunk félvállról venni. Észrevétlenül jelenik meg az otthonunkban, sokszor ott, ahol nem is gondolnánk. Elbújik a sarokban, az ágy mögött, az ablakpárkány legkisebb zugában. Legtöbbször csak akkor vesszük észre, amikor lassacskán előkúszik, teret nyer, és ott terpeszkedik a szemünk előtt feketén-fehéren. A megelőzés a legjobb fegyver a penész ellen, de sajnos sokszor már későn eszmélünk. Íme néhány szuper ötlet és házi praktika a penész elűzésére!

 

 

Már követem az oldalt

X