Szép

Így próbálom legyőzni a genetikát: örökös harcban a puha, fiatalos kézbőrért

Állandóan száraz a kezemen a bőr, sosem volt puha a tenyerem. Pontosabban volt, olykor, ideig-óráig, ha előtte extra törődéssel ápoltam. Főleg a hidegebb őszi, téli napok adják fel a leckét... azok, amik előtt állunk. De nem vagyunk fegyvertelenek!

Ha nem figyelek oda, olykor már szinte fáj a kezem a kiszáradt bőröm miatt, de mindenképpen kényelmetlen érzés: feszül, kirepedezik, ráadásul évekkel öregebbnek tűnik, mint amilyennek illene. Ilyenkor bőven bekenem kézkrémmel, aztán egy-két óra múlva újból megteszem, és lassan, néhány nap alatt helyreáll a rend. Ősszel és télen ezt különösen szemmel kell tartanom, mert ilyenkor a hideg, a szél még inkább igénybe veszi a bőrömet. Nem segít ezen az sem, hogy amíg lehet (száraz az idő, nem csúszik az út), biciklivel járok mindenhová...

Tinédzserkorom óta foglalkozom a bőröm hidratálásával. Az ilyen-olyan kamillás és aloés kézkrémeken túl jártam parafinos kezelésre is, ami néhány napig, hétig bevált, de

a genetikával nem versenyezhet egy kúra sem – ezért is lenne fontos odafigyelni a kezeim ápolására.

Öregszik a bőrünk, ez természetes, de nemcsak a genetika okozhatja az említett kellemetlenségeket. Ahogyan általában a bőrünket, úgy a kezeink fiatalosságát is veszélyezteti a napsugárzás. Ezért nyáron ajánlott olyan kézkrém használata, ami véd ezek ellen a káros sugarak ellen.

Emellett még számos hétköznapi szokás miatt tűnhetnek öregebbnek a kezeink, és mi magunk is, amelyek évszaktól függetlenek. Ilyen lehet például a túl gyakori kézmosás, a mosogatás, vagy az egyes vegyszerek használata például takarítás közben. Én pedig rendszeresen gyakorlom mindet. Gyerekkorom óta napjában többször alaposan megmosom a kezem, kézzel mosogatok és nem szeretek gumikesztyűben takarítani, pedig igazán rászokhatnék végre.

Ősszel és télen is kénytelen vagyok foglalkozni a bőrömmel, a hideg és a szél igencsak feladja a leckét. S mint az arcbőrnél, itt is a megfelelő hidratálókrém kiválasztása a legkézenfekvőbb megoldás. Néhány éve rátaláltam egyre, ami gyorsan beszívódik, mégis sokáig puha marad tőle a kezem, nincs zavaró illata, nem követi zsíros utóérzet – sokféle kézkrémet próbáltam, megéri kísérletezni. És érdemes beiktatni a napi rutinba a kézkrém használatát. Krémezzünk például reggel indulás és este lefekvés előtt. Esténként ráadásul használhatunk egy kicsit többet, akkor bőven van ideje felszívódni. Már olyan kozmetikumok is vannak az üzletek polcain, amik nemcsak hidratálnak, de az öregedés miatt megjelenő foltokat is halványítják, eltüntetik, és választhatunk kifejezetten bőrfiatalító, bőrmegújító (anti-age) termékeket is.

A napi hidratáláson túl

  • Kézradír

A krémezésen túl is tehetünk azért, hogy fiatalos maradjon a bőr a kézfejünkön. Néhány hetente például alkalmazhatunk úgynevezett hámlasztó kezelést; vagyis egy arra alkalmas bőrradírral dörzsöljük át a kezünket, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől. Fontos, hogy csak egészséges bőrt radírozzunk: mindig várjuk meg, amíg begyógyul a sebes, beteg bőrfelület. Saját bőrradírt is készíthetünk a kezeinknek: a kókuszzsírhoz keverjünk cukrot vagy keverjük el a cukrot egy kevés citromlével, és kezdhetjük is a szépségperceket! Ráadásul a citromos kezelés állítólag a barna foltok halványítására is alkalmas lehet!

  • A lifehack: kesztyű a szépítkezéshez

Egy jó radírozás után bekenhetjük extra adag kézkrémmel a kacsóinkat, és húzhatunk rá egy órára valamilyen puha kesztyűt, így fokozottabban hathat a kozmetikum. A cérnazoknit hasonló célokra érdemes bevetni száraz talpak, sarkak esetén.

  • A nagyágyú: kézmaszk

Hetente egyszer alkalmazhatunk úgynevezett kézmaszkot is, ahogyan az arcunkra szoktunk. De az ilyen speciális kence nélkül is tarthatunk egy-két hetente egy manikűr-napot, amikor megreszelgetjük a körmeinket, rendbe tesszük a körömágyakat, és jó vastagon bekrémezzük a kezünket például egy zsírosabb, lanolinos kézkrémmel. Cserébe puha és ápolt lesz a kezünk, ráadásul az öregedés jeleit is csökkenthetjük.

  • És a prevenció: igazából kesztyű mindig és mindenkor kell

Novemberben talán még korainak tűnhet a kesztyű, ha azonban fázik a kezünk, keressük elő és használjuk bátran! A csípős reggeleken már elkelhet, a kezünk pedig hálás lesz érte. A szeles, hideg időben extra igénybevételnek tesszük ki a kezeinket, aminek hosszú távon a bőrünk láthatja kárát. Sokféle darab között válogathatunk, sőt, már olyan is van, aminek az ujjai olyan anyagból készülnek, ami lehetővé teszi az érintőképernyő használatát is, így már igazán nem tudom, mi szólna a kesztyű ellen...

A nyitókép illusztráció. Forrás: Kelly SikkemaUnsplash

 

Már követem az oldalt

X