Otthon

Hívatlan vendég, aminek az egészségünk láthatja kárát: házi praktikák a penész ellen

Hajlamosak vagyunk félvállról venni. Észrevétlenül jelenik meg az otthonunkban, sokszor ott, ahol nem is gondolnánk. Elbújik a sarokban, az ágy mögött, az ablakpárkány legkisebb zugában. Legtöbbször csak akkor vesszük észre, amikor lassacskán előkúszik, teret nyer, és ott terpeszkedik a szemünk előtt feketén-fehéren. A megelőzés a legjobb fegyver a penész ellen, de sajnos sokszor már későn eszmélünk. Íme néhány szuper ötlet és házi praktika a penész elűzésére!

Jellemzően a lakás nyirkosabb, nedvesebb helyein jelenik meg, például a fürdőszobában, a konyhában vagy a vécén, de egy korábbi beázás helyén vagy egy rosszul szellőző helyiségben is megtelepedhet, ahogyan akár a bútorok mögött, a matrac alatt is találkozhatunk vele.

A párásabb, hidegebb őszi, téli hónapokban gyakrabban fordul elő penészedés, aminek a legfőbb oka, hogy odakint már hideg van, bent pedig meleg – a fűtési szezonban különösen. Többek között a rossz szigetelés, a pára lecsapódása, a falak nedvessége kiváló lehetőséget teremt arra, hogy penész jelenjen meg a lakásunkban.

A penészgombák spórákat hoznak létre, ezek a levegőben észrevétlenül terjednek. A spórák valójában minden beltéri környezetben jelen lehetnek, akkor is, ha nem találunk penészre utaló jelet. A szemmel is látható penész a nedves, meleg helyekre fészkeli be magát és ott kezd el növekedni – legyen akár az papír, fa, műanyag vagy üveg.

Nem csak esztétikai hiba, egészségünkre is káros

Ne ijedjünk meg tőle, de azonnal intézkedjünk és tüntessük el minél hamarabb, mert nemcsak csúnya, de az egészségünket is károsíthatja. Mindenkire veszélyt jelenthet, különösen azokra, akik allergiásak, asztmásak, vagy más (krónikus) légúti megbetegedéssel küzdenek, illetve  legyengült immunrendszer esetén meglehetősen veszélyes.

Vannak olyan gombafajok ugyanis, amelyek úgynevezett mikotoxint (gombaméreg) termelnek, ami a levegőbe jutva komoly egészségkárosító hatással bír.

Egyes vizsgálatok szerint a különböző légúti megbetegedések mellett neurológiai tüneteket vagy akár halált is okozhatnak.

Ezt az egészségkárosító hatást fokozhatja a penésznek való krónikus kitettség, amikor a spórák káros mennyiségben folyamatosan jelen vannak a levegőben. A penészallergia tünete lehet  a szemirritáció, a krónikus köhögés, fejfájás és migrén, légzési nehézségek, fáradékonyság és az orrdugulás.

E baj esetében is a megelőzés a legfontosabb. Vizsgáljunk meg minden helyiséget, hogy melyik lehet alkalmas a penész megtelepedésére. Intő jel lehet, ha az ablak rendszeresen bepárásodik, vagy ha a falat megérintve azt érezzük, mintha nyirkos lenne, de a mennyezeti vízfolt vagy a szőnyeg alatti dohos szag is figyelmeztető lehet.

A (ki)szárítás kulcsfontosságú.

A bútorokat, szőnyegeket, ágytakarókat mind szárítsuk meg alaposan, ahogyan a falat vagy a padlót is fontos kiszárítani. Ellenőrizzük a pincében futó csöveket, de a ház alatti csatornavezetéket is, mert ha a falak nyirkosabbak a penész alulról is terjeszkedhet felfelé. 

A megelőzés másik kulcsa a megfelelő, rendszeres szellőzés. A konyhában a főzés közben kicsapódó, vagy a fürdőszobában a forró víz okozta pára is oka lehet a kellemetlen jelenségnek. Amelyik helyiség nem szellőzik megfelelően, ott mindenképp intézkedjünk: akár egy nyitott ablakkal, egy páramentesítő berendezéssel vagy egy ventilátorral is megoldható lehet a probléma.

Már a felújításnál vagy építkezésnél előre gondolkodhatunk és választhatunk olyan anyagokat a beltér kialakításánál, amik meggátolják a penészképződést. Ma már kaphatók ilyen festékek is.  De az is sokat segíthet, ha mindig odafigyelünk a beltér páratartalmára és arra, hogy az adott helyiségben mindenhol egyforma hőmérséklet legyen, még a szekrények belsejében se legyen hidegebb. Végül vegyük figyelembe, hogy milyen tájolású az otthonunk. Általában penész szempontjából az északi, északkeleti falak vannak nagyobb veszélyben. 

Házi praktikával ellene

S mit tehetünk, ha mégis beüt a baj? Az üzletekben vásárolható penész elleni szerekkel könnyedén megszabadulhatunk tőle, ha szigorúan betartjuk a használati utasításukban foglaltakat. Veszélyes vegyszerek helyett kipróbálhatunk házi szereket is. De bármit is választunk, óvjuk az egészségünket: érdemes gumikesztyűt és az orrunkat, szánkat eltakaró maszkot viselnünk a művelet közben!

A fekete penész ellen bevethetünk ecetet is, ami többek között enyhén savas jellegénél fogva tisztít, szagtalanít és fertőtlenít is. Permetezzünk ecetes oldatot a problémás felületre, és hagyjuk hatni legalább egy órán át. Végül töröljük le vizes kendővel, várjuk meg, míg megszárad.

Szódabikarbónával is harcolhatunk ellene, aminek a használata biztonságos, ráadásul nemcsak a fekete penészt pusztítja el, de állítólag még a nedvességet is elnyeli, amely minden bajunk forrása! Tegyünk egy evőkanál szódabikarbónát egy flakon vízbe és rázzuk össze, amíg fel nem oldódik. Permetezzük a kezelendő felületre, majd kefével sikáljuk le a penészt. Mossuk le a felületet, majd permetezzünk még egyszer. Egy második vizes törlés után hagyjuk megszáradni.

Ha szerencsénk van, a szódabikarbóna megakadályozza az újbóli megjelenést is!

Ha igazán „durva” fekete penésszel állunk szemben, egy edényben keverjünk össze két rész szódabikrabónát egy rész ecettel és egy rész vízzel. Ha összeállt sűrű pasztává, kenjük bőségesen a kezelendő felületre és hagyjuk megszáradni. Súroljuk le a penésszel együtt, majd töröljük át tiszta vízzel és hagyjuk megszáradni.

Végül használhatunk citromot is: ez a természetes szagtalanító, fertőtlenítő, fehérítő, folteltávolító és tisztítószer ugyanis eltávolíthatja a penészt is. Három-öt citrom levét facsarjuk ki egy csészébe, és öntsük rá a penészes felületre. Hagyjuk hatni körülbelül öt percig, majd töröljük át a területet egy nedves kendővel. Szükség esetén ismételjük meg a műveletet.

Nyitókép: fortepan, adományozó: Fortepan

Ajánljuk még:

Buja pompával hálálja meg a gondoskodást a hortenzia

Mindent a szemnek, semmit a szájnak: a hortenzia nem ehető virág, ám annál pompázatosabb fürtökben vonzza tekintetünket, ezért sokunk szívesen látott kerti vendége. Víz- és munkaigényes cserje, de bőven meghálálja a törődést.

 

Már követem az oldalt

X