Kert

Ötletbörze filléres kerti praktikákból

Sok szépen gondozott, életben bővelkedő kertben jártam már, és igyekeztem mindenhonnan magammal hozni némi útravalót: tippeket, trükköket, bevált házi praktikákat. Ezek javát szedtem össze ebben a cikkben.

 

Az ötletgyűjtő látogatásokban az az egyik legjobb, hogy az élmény és a tapasztalás mellett egy életen át alkalmazható és rendkívül hasznos tudást is magammal hozhatok. Olyan tudást, ami ötvöz mindent, ami jó, ami követendő: a természet védelmét, a mértékletes és átgondolt mindennapokat, a felelősségteljes életvitelt és a rendszerben való gondolkodást.

Örök kedvenceim a maradékmentő ötletek, amik egyszerre mentenek meg minket a felesleges hulladékoktól, kímélik pénztárcánkat és segítik környezetünket. Ezekből hoztam most néhányat!

Tojáshéj, a sokoldalú segítőtárs

Egyik kedvenc állati eredetű élelmiszerünk igen gazdag ásványi anyagokban, főleg kalciumban és magnéziumban – nem véletlen, hogy ez a legminőségibb étel az anyatej után. A kertben való felhasználása tápanyagot biztosíthat a komposztban lakó giliszták számára, sőt, kedvező hatással lehet azok szaporodására is.

A tojás a földben dolgozva fellazítja, levegőssé teszi azt, ami a palántázás során nagy könnyebbséget jelent számunkra.

A termőföld javításához használhatjuk zúzott vagy tört formában is, csak szórjuk közvetlenül a talaj tetejére, vagy kicsit forgassuk bele a felső rétegekbe. Minél finomabbra zúzott tojáshéjat használunk, annál hamarabb bomlanak le a benne lévő hasznos anyagok, annál hamarabb lesz talajunk hasznára.

A kísérletező kedvűek készíthetnek úgynevezett „tojáshéjteát” is: egy adaghoz tíz tojás apróra zúzott héját tegyük körülbelül négy liter vízbe, forraljuk fel, majd hagyjuk állni egy napon át. Szűrés után már használhatjuk is – kiváló természetes tápoldat lesz belőle.

Ha pedig a csigák okoznak kellemetlenségeket a veteményesben, tegyük ki a feltört tojások héját, garantáltan segítenek távol tartani a betolakodókat. (Itt egyébként több más tippet is mutattunk, ami beválhat a csigák ellen.)

Kávézacc

A másik klasszikus példa a reggeli ébresztőből fennmaradó zacc, amit számos módon felhasználhatunk a ház körül.  A földbe dolgozva táplálja a talajt, jót tesz a komposztban zajló folyamatoknak is, de a mulcsba keverve is nagyon hasznos, hiszen a nitrogénben gazdag kávézacc a lehulló csapadék segítségével beszivárog a talajba, és felvehető tápelemmé válik a növények számára. A savasabb közeget kedvelő növényeink egyenesen tündökölni fognak tőle: szórjuk a rózsabokrok, rododendronok, vagy kaméliák tövéhez, és gyönyörködjünk áldásos hatásaiban.

A gyakorlott kertművelők szerint, ha a sárgarépa magjait kávézaccal keverjük, sokkal bőségesebb termést várhatunk. A kávézacc segítségünkre lehet a kártevők ellen is, a férgek állítólag igencsak rosszul lesznek tőle. Érdemes egy megszűrt kávézaccos oldattal (víz és zacc keveréke) próbálkozni, ha vegyszermentesen szeretnénk távol tartani a nem kívánatos rovarokat és élősködőket, de ez a keverék hangyák ellen is sikerrel alkalmazható.

Teafilter, és ami benne van

Bizony, a délutáni tea maradékát sem érdemes kidobnunk, hiszen nagy segítségünkre lehet a kertben. A teafű hozzájárul az egészséges talajélet fenntartásához, növényeink erősítéséhez, ugyanis számos értékes tápanyagot tartalmaznak, ezért érdemes a komposzthoz vagy közvetlenül a növények köré teríteni. Arra mindig figyeljünk, hogy csak olyan filteres teát vigyünk ki a szabadba, ami garantáltan biológiailag lebomló anyagból készült! 

Vécépapír-gurigák

A káros anyagokat nem tartalmazó, esetleg újrahasznosított papírból készült kéztörlő- vagy vécépapír-gurigák bátran

használhatók palánták ültetőközegeként vagy kiültetés utáni védelmükre.

Ha a még meg nem erősödött tövektől körülbelül 5-10 cm-re a talajba dugjuk őket, akkor a nehezebb kezdeti időszakban védhetik a növényeket a csigák és rovarok támadásától.

Banánhéj

A banánhéjban rengeteg a kálium és a foszfor, de van benne kalcium, magnézium és kén is. A tojáshéjhoz hasonlóan készíthetünk belőle „banánhéj-teát”, ehhez mindösszesen két napig áztassuk a héjakat egy üveg vízben. Szűrés után öntsük rá növényeinkre – hálásak lesznek érte.

Ha ezt macerásnak tartjuk, akár evés után, frissen is használhatjuk a banánhéjakat: vágjuk fel a nem nagyobb, mint két centis darabokra, majd helyezzük őket a földbe. Lehetőség szerint csak kezelésmentes banánt vásároljunk! A levéltetvek állítólag nem tudják elviselni a banánhéj bomlása során keletkező gázok szagát, ezért ezt a módszert kipróbálhatjuk a tetvek távoltartására is: a felvágott darabkákat tegyük a növény tövéhez.

Nagyobb levelű vagy különlegesen értékes, fontos növényeink levelének fényesítésére is kiválóan alkalmazható a banánhéj. Számos kertészkolléga mesélte, hogy a banános kezelések segítik a terméshozást, a növények látványos tündöklését. De még egyszer hangsúlyozom: ahhoz, hogy ilyen eredményeket érjünk el, csak kezelésmentes banánt vásároljunk, ellenkező esetben viselnünk kell a különféle gombaölők és egyéb vegyszerek káros hatásainak következményeit is. Ráadásul ha jól használjuk a (bio)banánhéjat, még a szépségápolásban is segítségünkre lehet!

Fel nem használt fűszerek, növények

Akármennyire is odafigyelünk, bármikor előfordulhat, hogy marad a kamránkban olyan fűszer, ami a tárolás hosszú ideje alatt elveszítette gasztronómiai értékét. Aggodalomra semmi ok: a kertben még sokrétűen felhasználhatjuk ezek.

A bors és a fahéj például kitűnő vakondriasztók.

Szórjunk belőlük a vakondtúrások tetejére, vagy csövön keresztül juttassuk a járatba. A megmaradt erőspaprika az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztónk lehet. Áztassuk vízben, szűrés után tegyük egy szórófejes flakonba, és fújjuk közvetlenül a kártevők csapatára.

Hamu

Gyűjtsük szorgosan a sütögetés, fűtés vagy kandallóhasználat során keletkező fahamut, hiszen számos dologra felhasználhatjuk! Az eprek például kedvelik, a fiatal tövek közé szórva megvédhetjük vele a termést, de a meztelen csigák ellen is ez az egyik legjobb alternatív megoldás. Levéltetvek és a pajzstetvek ellen szintén hatásos: lombhullás után érdemes a fák törzsét és a vastagabb ágakat fahamuval beszórni.

A szakmai oldalakon egyre inkább előtérbe kerül a hamu kártevők és élősködők elleni alkalmazhatósága is: a szakemberek szerint egyéb kártevők ellen is hasznos, ezért érdemes a pincék sarkaiba szórni egy-egy kisebb kupaccal: elűzi az egereket, patkányokat és a csótányokat.

A hamu kiváló mész-, és káliumforrás, és több olyan nyomelemet is tartalmaz, amikre nagy szükségük van a növényeinknek. Szórjuk el vékony rétegben a növények köré vagy forgassunk belőle a komposztba! Arra figyeljünk, hogy nem megfelelően alkalmazva akár meg is perzselheti a növényeket, ezért kezdő kertművelőknek azt ajánlom, hogy előbb inkább komposztálják. Az sem mindegy, milyen fa hamuját szeretnénk felhasználni: ha tölgyből, juharból, vagy hasonló keményfákból keletkezik a hamu, akkor nagyobb arányban tartalmaz értékes tápanyagokat és ásványi anyagokat, mint a puhafák, például a fenyőfélék.

Nemcsak a környezetünket, de a pénztárcánkat is megkímélhetjük, ha más szemmel kezdünk nézni félredobott feleslegeinkre. Azt javaslom, segítsük egymást az ötletelésben: osszátok meg velünk saját bevált praktikáitokat!

Ajánljuk még:

Tervezzünk színt a kopár kertbe! – Képeken kedvenc növényeink, amik lombhullás után is díszítenek

Borongós égbolt, csupasz fák, elhervadt virágok – ilyesmi képet társítanak sokan az őszi kerthez. Értem ezt, de mégsem. Mert mégis miért lenne kopár vagy barna az őszi és téli kert, miért ne díszíthetne az elkövetkezendő hónapokban is milliónyi fényével? Nemcsak lombhullatókból áll a világ, és nemcsak a virágszirmok boríthatják pompába az ágyásokat. De még mennyire, hogy nem!