GolfÁramlat

A bőrápolás és tápanyag-utánpótlás mindenkori jolly jokere: a banánhéj a barátod!

Az egyik legismertebb trópusi gyümölcs, amely rendhagyó módon héjában tárolja a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Sajnos a hosszú út kibírásához a legtöbb banánt vegyszerekkel kezelik, ezért héja nem alkalmas a fogyasztásra – holott eredendően igen finom csemege készíthető belőle. De aggodalomra semmi ok: bemutatunk pár olyan hasznos háztartási praktikát, amiben jó hasznát vesszük a nem teljesen bio banánoknak is. De azért mégiscsak azt ajánlom, hogy amikor csak lehet, a kezelésmentes gyümölcsöt válasszuk!

Az egyik legismertebb terület, ahol kisebb csodákat érhetünk el a banánhéj használatával, az a bőrök ápolása. Legyen szó cipőről, ruhákról vagy a bőrkanapéról – a banánhéj kitűnően felfrissíti és fényesíti a őket. A héj belső, fehér felével dörzsöljük át a felületet, majd töröljük le. A módszer alkalmas kisebb karcolások, felületi sérülések eltüntetésére, emellett ápol és növeli a bőr élettartamát is.

Új élet a régi lemezeknek. Egy kedves barátomtól hallottam évekkel ezelőtt, és kissé hitetlenkedve fogadtam, de kipróbáltam, és azt kell, hogy mondjam ez a praktika is működik! A gyerekek mese DVD lemezeinek felületét finoman dörzsöljük át a banánhéj belső felével, töröljük át egy pamut ronggyal, esetleg egy kevés ablaktisztítós áttörléssel zárjuk a kezelést. A banánhéj finoman feltölti a karcokat, és nincs többé percenkénti elsősegély, mert „Anya, megint akadozik!”. És tapasztalatból mondhatom: a banánnal kezelt lemezek később kevésbé sérülékenyek, és kevésbé is porosodnak.

Szuper ötlet a házi banános légycsapda készítése is. Egy üres joghurtos- vagy tejfölösdoboz alját fúrjuk ki nagyjából egy centi szélesen. Kenjük be a banánhéj belső felével, majd tegyünk bele egy darab héjat. Fordítsuk fel, és figyeljük, hogyan vonzza oda az illat a szemtelen legyeket, akik aztán a banáncsapda fogságába esnek.

Hasonlóan segítségünkre lehet a felesleges héj a szobanövényeink ápolásakor, a tetvek elleni védekezés során. Ha a banánhéjjal bekenegetjük a pajzstetvekkel fertőzött leveleket, akkor jó eséllyel véget vet az állatok károsításának. Ha a banánhéjakat leöntjük forró vízzel, 1-2 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, akkor az így kapott öntözőlével táplálhatjuk növényeinket, fényesíthetjük leveleiket, és egy kis ásványianyag-utánpótlást is biztosíthatunk nekik.

A banánhéjat meg is száríthatjuk, egy kávédarálóban porrá őrölhetjük, és félretehetjük a következő szezonra. Ezzel a módszerrel hasznos tápanyagot készíthetünk belőle kerti növényeinknek is, nem kell mást tennünk, mint a növény köré a földre szórni, és kicsit beledolgozni a talajba. De ha beköszöntenek a hidegebb hónapok, és nincs kedvünk szárítani, akkor ki is lógathatjuk a madáretetőhöz, hiszen a madarak kedvelik ezt a különleges téli csemegét – ehhez is a biogyümölcs héját javaslom!

Régi házi praktika, és valóban hatásos a banános fogfehérítés. Ehhez azonban naponta többször érdemes átdörzsölnünk fogainkat a héj belső, fehér felével. Kipróbálhatjuk fogpor alkalmazása mellett is. Fogaink mellett bőrünkre is kitűnő hatással van egy tápanyagokban gazdag banánhéj: táplál, puhít, ránctalanít, de enyhe pikkelysömör, ekcéma, pattanás vagy akár rovarcsípés esetén is gyógyír lehet. Kevesen tudják, hogy enyhe aranyér esetén is alkalmazható, hiszen gyulladáscsökkentő hatása miatt segíthet megszüntetni a kellemetlen panaszokat.

A praktikák valamelyikét már azért is érdemes lehet használni, mert a héj egyébként a kukában végezné.

Merthogy banánt enni jó és hasznos is! Ez az egész évben elérhető finomság bővelkedik tápanyagokban, energiával tölt fel. Káliumban és magnéziumban gazdag, segít csontjaink védelmében, jótékony hatással van a szívre és a vérnyomásra. Segíthet a gyomorproblémák megoldásában, és jó megoldás lehet mind hasmenés mind székrekedés esetén. Javítja a tápanyag-felszívódást, kiváló karotionidforrás, ezáltal antioxidáns hatással is rendelkezik. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket, nyugtató hatással rendelkezik. Egy közepes banánban körülbelül 110 kalória és 30 gramm szénhidrát van, emellett jó forrása a B- és C-vitaminnak, a káliumnak, a magnéziumnak és az élelmi rostoknak is. A legújabb kutatások szerint tartós és kiegyensúlyozott fogyasztása hatásos lehet az asztma és a rákos megbetegedések megelőzésében is. 

Bárhogy is döntünk: lehetőség szerint válasszuk a kezelésmentes gyümölcsöket, és igyekezzünk kreatívan felhasználni minden részüket!

Ajánljuk még:

Kevés állatnak van ilyen fontos szerepe a Föld történetében – a földigiliszták talajmunkája nélkülözhetetlen

A 19. században még talajkártevőként tartották számon őket, és hiába bizonyították be ezerszer azóta, hogy ez a világtörténelem egyik legnagyobb tévedése, még mindig nem nyerték el méltó megbecsülésüket a földigiliszták. Tény és való: kissé nyálkásak, kevésbé tetszetősek, de az esztétikumon kívül minden más szempontból csodálatosak, a kertben pedig egyenesen nélkülözhetetlenek.

 

Már követem az oldalt

X