A bőrápolás és tápanyag-utánpótlás mindenkori jolly jokere: a banánhéj a barátod!

GolfÁramlat

A bőrápolás és tápanyag-utánpótlás mindenkori jolly jokere: a banánhéj a barátod!

Az egyik legismertebb trópusi gyümölcs, amely rendhagyó módon héjában tárolja a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Sajnos a hosszú út kibírásához a legtöbb banánt vegyszerekkel kezelik, ezért héja nem alkalmas a fogyasztásra – holott eredendően igen finom csemege készíthető belőle. De aggodalomra semmi ok: bemutatunk pár olyan hasznos háztartási praktikát, amiben jó hasznát vesszük a nem teljesen bio banánoknak is. De azért mégiscsak azt ajánlom, hogy amikor csak lehet, a kezelésmentes gyümölcsöt válasszuk!

Az egyik legismertebb terület, ahol kisebb csodákat érhetünk el a banánhéj használatával, az a bőrök ápolása. Legyen szó cipőről, ruhákról vagy a bőrkanapéról – a banánhéj kitűnően felfrissíti és fényesíti a őket. A héj belső, fehér felével dörzsöljük át a felületet, majd töröljük le. A módszer alkalmas kisebb karcolások, felületi sérülések eltüntetésére, emellett ápol és növeli a bőr élettartamát is.

Új élet a régi lemezeknek. Egy kedves barátomtól hallottam évekkel ezelőtt, és kissé hitetlenkedve fogadtam, de kipróbáltam, és azt kell, hogy mondjam ez a praktika is működik! A gyerekek mese DVD lemezeinek felületét finoman dörzsöljük át a banánhéj belső felével, töröljük át egy pamut ronggyal, esetleg egy kevés ablaktisztítós áttörléssel zárjuk a kezelést. A banánhéj finoman feltölti a karcokat, és nincs többé percenkénti elsősegély, mert „Anya, megint akadozik!”. És tapasztalatból mondhatom: a banánnal kezelt lemezek később kevésbé sérülékenyek, és kevésbé is porosodnak.

Szuper ötlet a házi banános légycsapda készítése is. Egy üres joghurtos- vagy tejfölösdoboz alját fúrjuk ki nagyjából egy centi szélesen. Kenjük be a banánhéj belső felével, majd tegyünk bele egy darab héjat. Fordítsuk fel, és figyeljük, hogyan vonzza oda az illat a szemtelen legyeket, akik aztán a banáncsapda fogságába esnek.

Hasonlóan segítségünkre lehet a felesleges héj a szobanövényeink ápolásakor, a tetvek elleni védekezés során. Ha a banánhéjjal bekenegetjük a pajzstetvekkel fertőzött leveleket, akkor jó eséllyel véget vet az állatok károsításának. Ha a banánhéjakat leöntjük forró vízzel, 1-2 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, akkor az így kapott öntözőlével táplálhatjuk növényeinket, fényesíthetjük leveleiket, és egy kis ásványianyag-utánpótlást is biztosíthatunk nekik.

A banánhéjat meg is száríthatjuk, egy kávédarálóban porrá őrölhetjük, és félretehetjük a következő szezonra. Ezzel a módszerrel hasznos tápanyagot készíthetünk belőle kerti növényeinknek is, nem kell mást tennünk, mint a növény köré a földre szórni, és kicsit beledolgozni a talajba. De ha beköszöntenek a hidegebb hónapok, és nincs kedvünk szárítani, akkor ki is lógathatjuk a madáretetőhöz, hiszen a madarak kedvelik ezt a különleges téli csemegét – ehhez is a biogyümölcs héját javaslom!

Régi házi praktika, és valóban hatásos a banános fogfehérítés. Ehhez azonban naponta többször érdemes átdörzsölnünk fogainkat a héj belső, fehér felével. Kipróbálhatjuk fogpor alkalmazása mellett is. Fogaink mellett bőrünkre is kitűnő hatással van egy tápanyagokban gazdag banánhéj: táplál, puhít, ránctalanít, de enyhe pikkelysömör, ekcéma, pattanás vagy akár rovarcsípés esetén is gyógyír lehet. Kevesen tudják, hogy enyhe aranyér esetén is alkalmazható, hiszen gyulladáscsökkentő hatása miatt segíthet megszüntetni a kellemetlen panaszokat.

A praktikák valamelyikét már azért is érdemes lehet használni, mert a héj egyébként a kukában végezné.

Merthogy banánt enni jó és hasznos is! Ez az egész évben elérhető finomság bővelkedik tápanyagokban, energiával tölt fel. Káliumban és magnéziumban gazdag, segít csontjaink védelmében, jótékony hatással van a szívre és a vérnyomásra. Segíthet a gyomorproblémák megoldásában, és jó megoldás lehet mind hasmenés mind székrekedés esetén. Javítja a tápanyag-felszívódást, kiváló karotionidforrás, ezáltal antioxidáns hatással is rendelkezik. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket, nyugtató hatással rendelkezik. Egy közepes banánban körülbelül 110 kalória és 30 gramm szénhidrát van, emellett jó forrása a B- és C-vitaminnak, a káliumnak, a magnéziumnak és az élelmi rostoknak is. A legújabb kutatások szerint tartós és kiegyensúlyozott fogyasztása hatásos lehet az asztma és a rákos megbetegedések megelőzésében is. 

Bárhogy is döntünk: lehetőség szerint válasszuk a kezelésmentes gyümölcsöket, és igyekezzünk kreatívan felhasználni minden részüket!

Ajánljuk még:

Asztma, fejlődési rendellenességek, esetleg kóma: minden, ami egy kupac égetett avarban lehet
Időről időre rá kell hogy jönnöm arra, valami nagyon nincs rendben. Ilyenkor órákig tudok merengeni azon, hogy vajon az én gondolkodásommal van baj, én vagyok túl szigorú és kevésbé elfogadó, vagy úgy kompletten az emberiség halad nagyon rossz irányba. Elözönlenek a miértek, és fáradásig töröm magam azon, hogy hogyan lehetne változtatni, miként lehetne felnyitni a körülöttem élők szemét. Voltak sikeres és kevésbé eredményes próbálkozásaim is, és bár ez a küzdelem valószínűleg soha nem ér véget, nem tudok mást tenni, mint megpróbálni változtatni. Újra és újra.