Otthon

Otthoni praktikák a hangya ellen

A meleg tavaszi-nyári időjárás pillanatok alatt előcsalja a föld alól a hangyákat, akik bár nagyon hasznos teremtmények, szemét kis dögök tudnak lenni, amikor pusztításról van szó...

Lelkes környezetvédőként a természettel való együttélés híve vagyok. Felőlem jöhet az ősgyep vagy néhány vakondtúrás, sőt sokáig a hangyákkal sem volt bajom. Aztán amikor elkezdték módszeresen kirágni a káposzta-, brokkoli-, és karfiolpalántáim töveit, megértettem, miért keresnek olyan sokan hangyaellenes trükköket. Mert nem elég, hogy a lakásba bemasíroznak, képesek tönkrevágni egy komplett veteményest is.

Hangyairtás a kertben vegyszer nélkül

 Az élelmiszerek érintettsége esetén nem célszerű komoly vegyszereket használni – és amúgy is egészségesebb vegyszermentes környezetben élni – , ezért felsorolom, mennyi „barátságosabb” módszerre találtam eddig!

  1. Szódabikarbóna/sütőpor: a legismertebb praktika mindközül talán az, amikor sütőport vagy szódabikarbónát szórunk az ablakok alá, a sarkokba vagy egyéb helyekre, ahol a hangyák beférkőzhetnek az otthonunkba. A jövevények ezt befalatozzák – főleg, ha némi porcukrot is keverünk hozzájuk –, de nem tudják megemészteni, így elpusztulnak. Ez a trükk nekem bevált a házban, a kertben azonban tojtak rá a hangyák, a szódabikarbóna-halmokon ücsörögve rágták tovább a zöldségeimet.
  2. Kávézacc/fahéj: a hangyák állítólag(!) nem szeretik ennek a két alapanyagnak az illatát, ezért érdemes a bolyokat jó alaposan megszórni velük. A sütőporos változatnál talán egy fokkal humánusabb, hiszen elvileg nem öli meg kertünk lakóit, csak elijeszti, bár nem tudom, mennyire jó nekünk, ha a hangyacsalád a káposztaágyásból átköltözik az eperágyásba. Én egyébként kipróbáltam, nem sajnáltam sem a kávézaccot, sem a fahéjat a haldokló növényeim tövéhez tenni, de a kerti hangyáimat ez sem hatotta meg – ettől függetlenül, nagyon sokan esküdtek a módszerre egy vegyszermentes csoportban. 

  3. Ecet/citrom: nem ajánlom, hogy a kertben lévő zöldségeket és gyümölcsöket locsold meg ecettel, mert hamarabb kinyírod őket, mint a hangyák, de ez a két alapanyag elvileg nemcsak a macskák, hanem a lakásba beszabadult hangyák ellen is hatásos. Megelőzésképp, azaz nem utólag, amik már kolónia fészkel a kamrapolcokon. A titok, hogy ecettel vagy egy citrom levével átitatott ronggyal érdemes rendszeresen áttörölni a hangyák már ismert vonulási útvonalát, ezután inkább be sem akarnak majd jönni. 
  4. Nedves föld és bolygatás: a hangyák kedvence a jó száraz, műveletlen terület, ahol senki nem zavarja őket, ezért ha már befészkelték magukat valahova, és meg akarunk szabadulni tőlük, érdemes rendszeres átgereblyézni, átforgatni a talajt, mulcsozni és nedvesen tartani. Ez sok idő, de az én palántapusztító hangyáimat csak ezzel a módszerrel tudtam rávenni, hogy ne zabálják fel az összes káposztafélét. Szóval rendkívül hatásos, de sajnos egyértelműen csak kis területen használható, hiszen a teljes veteményest nem bolygathatjuk megállás nélkül.

Borbás Marcsi is jónéhány trükköt kipróbált már a Kertem sorozat egy epizódjában, az ő kísérletét itt láthatjátok: 

Ajánljuk még:

Nyolc ötlet, hogy a vágott virág sokáig szép maradjon

Üde színfoltja lehet a lakásnak egy friss tavaszi csokor, de szívesen nézegetjük napokon keresztül a szerelmünktől kapott vágott virágokat is. Sajnos azonban nem mindig gyönyörködhetünk bennük olyan sokáig, mint szeretnénk, viszont néhány praktika segítségével meghosszabbíthatjuk ezt az időt.

 

Már követem az oldalt

X