Kert

Alternatívák fű helyett: a legszebb talajtakaró növények, amelyekkel a bolygót is véded

10 alternatívát mutatunk, ha a gyep gondozását elfelejtenéd, és alternatívákat keresel arra, milyen talajtakaró növényt telepíts!

„Csak az a szép zöld gyep”... ismerjük sokan az ikonikus magyar film, az Égigérő fű visszatérő mondatát. Valahogy úgy módosíthatnánk, hogy „csak azt a szép zöld gyepet ne kellene annyit gondozni”...

Borbás Marcsi a Kertem sorozat legutóbbi részében megmutatta, tavasszal milyen teendőink akadnak a gyeppel. Ha sok füves terület van otthon, és azt szeretnétek, hogy ezek a részek szépek legyenek, érdemes lehet megismerkednetek a videóval: 

Ha azonban idén nem vágytok klasszikus gyepre, vagy valamilyen könnyebb, kevesebb melóval járó zöldterületet szeretnétek, van egy jó hírünk!

Alternatívák fű helyett

Fű helyett, rézsűre vagy partoldalba keresel olyan növényt, ami szép és kedves talajtakaró? A legszebbeket gyűjtöttem össze, vannak köztük árnyékkedvelők, örökzöldek, tűző napra való talajtakarók, tehát mindenki találhat megfelelőt. Ami közös bennük: virágzók, és mivel csökkentik a talaj kipárolgását, a fenntartható kert fontos elemei.

Árlevelű lángvirág

Ha napsütötte a kerted, és szeretnél egy egész évben zöldellő, április-májusban egybefüggő pasztellszínű virágszőnyeget, akkor az árlevelű lángvirág a te növényed! Elsősorban sziklakertbe, út mellé való ez a 10-15 cm magas, télálló növény, amely tökéletesen takarja a talajt. Tőosztással szaporíthatod, de ha kedveli a helyét, egyre terebélyesedni fog magától is.

 

Kis- és nagy meténg

Lusta kertészeknek a meténg remek választás talajtakarónak. Ez a télen is zöld növény nem nő 20-25 cm-nél magasabbra, szépen elterül, gyönyörű egybefüggő zöld felületet alkot. Fák árnyékában is jól érzi magát, áprilisban kis kékes virágokkal ragyog. Különösebb gondozást nem igényel, de a tikkasztó kánikulában örül az öntözésnek. Ha nem vigyázol, egyre nagyobb területet foglal el a kertből!

Pázsitviola

Elsősorban sziklakertekből ismerjük a pázsitviolát, de talajtakarásra is pompás. Apró termetű, örökzöld, tehát egész évben zöld színfoltként van jelen, tavasz derekán élénk színű virágokkal tűnik ki a talajtakarók sorából. Ha megszereti a helyét, évről évre egyre nagyobb területet hódít magának. Napimádó, különösebben nem kell óvni, de a virágzás után érdemes visszavágni.

Japán varjúháj

A varjúhájak a legigénytelenebb növények közé tartoznak. Közülük a japán varjúhájat bátran ültetheted talajtakarónak is, nemcsak a sziklakertbe! Kerekded levelei kékeszöldek, ősszel nyíló virágai magentában pompáznak. Szárazságtűrő, rosszabb minőségű talajban is szépen fejlődik. Óvd a csigáktól, és ha elvirágzott, vágd vissza!

Indás ínfű

Természetes hatású vagy tájkertekbe való talajtakaró, mert vadon is előfordul, így természetes hatást kelt. Alacsony termetű, szétterülő, árnyékot kedvelő növény, levelei zöldek vagy lilásak. Az indás ínfű április-májusban ontja fehér, kék, vagy rózsaszínű virágait, ezért remek látványt nyújt a belőle képzett mező a virágzó gyümölcsfák alatt. Különös gondozást nem igényel, de tudnod kell, hogy a nyirkos helyek növénye.

Madárbirs

A madárbirsnek a szőnyegként elterülő formája gyönyörűen mutat a kertben! Hozzánk madarak hozták el, és nagyon megörültem, mert legyökerező hajtásaival igen hamar szétterjedt a kert félárnyékos, száraz és kissé mostoha részén. Örökzöld levélzete, májusi fehér virágpompája és őszi piros bogyói látványos díszei minden kertnek. Metszést nem igényel, csak kordában kell tartani, és az elszáradt ágakat lemetszeni róla.

Borostyán

Ez az elterjedt kúszócserje beborít falat, fát, kerítést, de árnyékos helyen gyönyörű talajtakaróként is. Gyönyörű zöld színe, levelének mintázata a téli időszakban a legfeltűnőbb. Igénytelen növény, ha szépen begyökeresedett, akkor csak metszőolló kell hozzá, hogy határt szabj terjedésének. Ha a borostyán elér egy bizonyos kort, leveleinek formája megváltozik, termőre vált: virágzik és termést érlel. Virágai sárgák, illatosak, akkor nyílnak, amikor érik a szőlő. Egészen tavaszig díszít fekete bogyóival, amelyeket a madarak szívesen fogyasztanak.

 

Árnyékliliom

A nevében is benne van, hogy az árnyékos kertrészeket kedveli. A különféle árnyékliliomokból mozgalmas látványt is alkothatunk: változatos levélzetével, különböző időben megjelenő virágaival egész nyáron át zöld felületet ad. Nem véletlenül van hatalmas rajongótábora az árnyékliliomoknak! Talajban nem válogatós, jól tűri a szárazságot, betegségeknek ellenáll – a csigáknak azonban nem. Tőosztással könnyen szaporíthatod, és ha ínyenc vagy, zsenge leveleit spárga módra elkészítheted, mint a japánok.

Bőrlevél

Ez a szép lassan terjedő évelő termetes töveket fejleszt, húsos, fényes levelei bőrszerűek. Szívós évelő, amely az árnyékos kertrészek talajtakarója lehet. Kora tavasszal gyönyörködhetsz virágában! Márciusban a télen elszáradt, elfagyott részeket vágd le róla, más, különösebb gondozást nem igényel. A nyári kánikulában arról érdemes gondoskodni, hogy ne száradjon ki.

 

Lóhere

Aki gyönyörű pázsitot szeretne, annak bosszúság a benne nőtt lóhere. De ha könnyen gondozható, zöld felületet szeretnél, amin bátran lehet szaladgálni, nem kell sűrűn nyírni, akkor vess lóherét! Öntözés nélkül is zöld marad, megköti a nitrogént a talajban, azáltal a kerted földje egészségesebbé válik. Enyhe télen is szépen zöldell, virágzáskor méhlegelő, virágzáson kívül pedig bársonyos rajta mezítláb sétálni. Ha nem ragaszkodsz az angol pázsithoz, amit folyton öntözni, tápozni, nyírni kell, akkor máris nagyot tettél a bolygónkért!

Ajánljuk még:

Kerttervezésre fel: ezek idén a kedvenc oszlopos örökzöldjeink

Pillanatok alatt beköszöntött az ősz, egyben az ültetési szezon tervezésének kezdete. Érdemes már most elgondolkodnunk azon, hogy idén milyen növényekkel gazdagítjuk kertünket. Szerintem adjunk nagyobb hangsúlyt az örökzöldek telepítésének, hogy a természetadta előnyöket minél jobban kiélvezhessük a téli hónapokban is. Az őszi ültetési szezonra elsőként egy oszlopos válogatással készültünk.

 

Már követem az oldalt

X