GolfÁramlat

Kortalan akció egy élhetőbb holnapért: szemétkedés karácsony táján

Érdekes hangulatban köszöntünk el a novembertől. Amíg a boltok polcain már javában zajlott a karácsonyi árudömping, mi egy teljesen más csatornára kapcsoltunk: távol a reklámoktól, távol a vásárlási láz nyomulásaitól zajlott egy akció. Egy nemzetközi programsorozatban vettünk részt, ami minden évben emlékeztet: mindennapi döntéseinknek súlyos következményei vannak. Egy rendhagyó hét tanulságai következnek.

Túl vagyunk az Európai Hulladékcsökkentési Héten, amire hónapokon át készültünk, amit lelkesen szerveztünk, és ami után úgy érzem, jó volna többeknek ismerni ezt a különleges akciót. A European Week for Waste Reduction 2009 óta rendezi meg a nemzetközi programsorozatot, amihez Magyarország 2012-ben csatlakozott. A kezdeményezéssel arra igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét, hogy az élhetőbb környezetért mindannyiunknak tenni kell, és a mindennapi fogyasztási szokásainkban eszközölt legapróbb változások is nagy lépést jelentenek egy szebb holnap felé vezető úton. 

Az idei évben egy különleges akcióval vettünk részt a programsorozatban, amely a Mesék a tegnapról, egy élhetőbb holnapért! nevet kapta. A hét elteltével büszkén jelentem ki: generációkon átívelő összefogást valósíthattunk meg, ráadásul mindannyian tanultunk a közös munkából. Közösségek, magánszemélyek, intézmények csatlakoztak hozzánk, hogy megmutassák, ők mit gondolnak a világról, mit tennének másként, és milyen tanácsokkal tudnak szolgálni. 

Óvodától az idősek otthonáig: pozitív példák, amiket megismertem

Három idősotthon is részt vett a Hulladékcsökkentési Hét programjaiban. A Mágocsi Gondozási Központ idős lakói videóüzenetben beszéltek arról, hogy milyen maradékmentő főzési praktikákat ismernek és ajánlanak, az Alsómocsoládi Idősek Otthona újrahasznosítható anyagokból készített játékokat, madárodúkat, a pécsi Zipernowsky Idősek Otthona pedig a papír-újrahasznosításról adott kreatív ötleteket az érdeklődőknek.

Az idősotthon lakói felvették a kapcsolatot a csatlakozó óvodákkal, így nemcsak tudást és tapasztalatot cserélhettek a legkisebbek és legnagyobbak, hanem érzelmileg is feltöltődhettek, ami most mindenkire ráfért.

A Dombóvári Szivárvány Óvoda odúkat készített az alsómocsoládi idősek otthonának, és zenés-kreatív videókkal igyekeztek jó kedvet is adni hozzá. Lánycsóki Óvoda megküzdött a karanténhelyzettel is: a zárlat ellenére is sikerült gyakorlati tanácsokat, hasznos tippeket videóra venniük, és eljuttatni a mágocsi idősotthon lakóinak. A pécsi Smart Kid Center apróságai egész héten ötleteltek és alkottak, egy ifjú zenei tehetség, Priol Amira pedig zongoraszólójával kápráztatta el a zene iránt érdeklődőket.

Az idei év egyik legbátrabb csatlakozója a Schmidt család volt, akik igazi nagycsaládosként mutatták meg, hogy igenis kivitelezhető a hulladékmentes, tudatos életvitel. Gabiéknak hat gyermeke van, közülük többen is külföldön élnek. Érkeztek tippek Brüsszelből, Berlinből, Budapestről és a pécsi otthonból is. 

A Csipetkék műhely a textillel kiváltható háztartási termékek elkészítésének lehetőségeibe avatott be bennünket, a mi családunk pedig ruhagyűjtést szervezett a hátrányos helyzetű térségekben élőknek; karácsonyfadíszeket újítottunk fel és adtunk szegény családoknak, hogy igazi karácsonyfájuk lehessen. 

A 2020-as év fő témája a láthatatlan hulladék volt, amiről bevallom, magam is keveset tudtam. Ugyanabba a csapdába estem, mint a legtöbbünk: az internetet én is csak egy virtuális világnak látom, és sosem gondoltam volna, hogy csak a hozzá köthető adattárolás hűtésigénye 5 atomerőmű energiáját használja el. Korábban nem gondoltam bele, hogy

egy laptop hulladéklábnyoma 1200 kg,

és álmomban sem feltételezném, hogy napi 20 e-mail elküldése egy évben annyi, mintha 1000 kilométert tennék meg az autómmal!

Már ma dönthetsz másképpen!

A mai szinte végeláthatatlan mértékű kínálat közepette lehetőségünk van felelősen dönteni: választhatunk lebomló csomagolást, vásárolhatunk minősített biokozmetikumokat, vehetünk fair trade csokit is – mindig van alternatíva. Megértem azt is, hogy nincs időnk semmire. 

De az első lépés a legnehezebb: a döntés megszületése.

Mivel lehet elindulni? Szinte bármivel! Néhány tipp a kezdéshez: 

  1. Szerezz be egy kulacsot, termoszt, hordozható fedeles poharat, hogy ne kelljen műanyag flakonos frissítőt venned
  2. Újíts be egy uzsonnás dobozt, textil szendvicscsomagolót vagy méhviaszos kendőt celofán vagy folpack helyett – egy ilyet kendőt akár otthon is elkészíthetsz, itt az útmutató
  3. Klasszikus vászonzsák, bevásárló szütyő is megteszi a nylon zacskó helyett
  4. Sütőpapír használata helyett zsírozd és lisztezd a tepsit
  5. Szalvéta helyett próbáld ki konyharuhát vagy textilkendőt
  6. Használj szárított luffatököt szivacs helyett
  7. Próbáld ki a mosogatószappant, szilárd sampont, testvajat, így elkerülheted a flakonokat – nem olyan vészes ez, mint amilyennek elsőre tűnik
  8. Fogmosáshoz vásárolj egy bambusz fogkefét és fogport, így kevesebb lesz a műanyaghulladékod
  9. Nők esetén az intim kehely, menstruációs bugyi, mosható betét mind alternatívája a tamponnak vagy a betétnek
  10. Takaríts házilag készített tisztítószerekkel – ehhez is van egy-két tippem
  11. Szintetikus illatosítók és törlőkendők használatát mellőzd, próbáld természetes anyagokkal helyettesíteni
  12. Helyi és kézműves termékeket vásárolj, ha módod van rá
  13. Készítsd el otthon a kozmetikumaidat – itt a recept ehhez
  14. Több bicikli, kevesebb autó 
  15. Kevesebb internet, több személyes élmény 

Annak idején én is megtettem az első lépést, és nekem sem volt egyszerű. De ahogy gyermekeim születtek, ahogy elkezdtem úgy élni a mában, hogy a jövő is fontossá vált, rá kellett jönnöm, hogy felelősséggel tartozom. Nemcsak értük, nemcsak magamért, mindannyiunkért! Érted, a te családodért, és a Föld másik felén aggódó anyukáért is. Mert egy az otthonunk. Valahol mélyen mindannyian ugyanarra vágyunk: egy kiegyensúlyozott, egészséges, élhető világra, ahol boldogok vagyunk, és ahol jól érezzük magunkat!

Most, az év szent ünnepének közeledtével kanyarodjunk kicsit vissza a materiális világtól, és forduljunk egymás felé! Okozzunk örömöt egy különleges programmal, odafigyeléssel, kedvességgel, olyan dolgokkal, amelyekre valóban szükségünk van! Csomagoljuk figyelembe ajándékunkat, süssük meg otthon a bejglit, mondjunk le a felesleges túlzásokról! Mert a lényeg a lélek. Az az, amit valóban fel kell töltenünk!  

Nyitókép: Sam KännerUnsplash

Ajánljuk még:

VEGYSZER-STOP A LAKÁSBAN: ÍGY LESZ OLCSÓBB ÉS EGÉSZSÉGESEBB A TAKARÍTÁS
EXTRÉM TIPPEK AZ INTERNETRŐL: ÍGY (NE) TAKARÍTS HAJLAKKAL ÉS ZSÍRKRÉTÁVAL
ÍGY KÉSZÜLJ LÉLEKBEN A KARÁCSONYRA

Házi praktikák, ha nem megy le a víz a lefolyóban
A megelőzés fontos, de nem mindig eredményes: érdemes már akkor lépni, amikor észleljük, hogy egyre lassabban folyik le a víz a mosogatóban vagy a mosdókagylóban. Ha nem szeretnénk vegyszereket használni, otthon is készíthetünk házi lefolyótisztítót – természetesen a „nagy klasszikusokra” lesz most is szükségünk, mint a só, a szódabikarbóna és az ecet. De nem mindegy, miképp vetjük be őket!

 

Már követem az oldalt

X