Szép

Sminklabor odahaza: készítsd el saját színpalettád, és óvd a bőrödet!

Vannak olyan reggelek, amikor tükörbe nézünk, és a nyomasztó éjszakai álmok, a hosszúra nyúlt esti (házi)munka vagy éppen a bal lábbal kelés látványa szinte sokkolva néz vissza ránk. Kár is tagadni, olykor testünk – és kifejezetten arcunk – mindent megtesz azért, hogy jelezze: eddig és ne tovább! 

Mindenkinek más elképzelései vannak a reggeli rutinokról, és ez így van rendjén. Van, aki smink nélkül nem lép ki az utcára, és van, aki sosem sminkeli magát. Egyesek professzionális szinten művelik a már-már hétköznapi művészetté avanzsált arcfestést, de kifejezetten nagy táboruk van azoknak is, akik mindezek egészségügyi vagy éppen pszichológiai veszélyeire igyekeznek felhívni a figyelmet. 

Szerintem az első és legfontosabb az, hogy a testünk által küldött üzeneteket észrevegyük, megértsük. Számomra a cél, hogy felismerjem a szem alatti karikák vagy a bőr mély redőinek jelentését, és az eredendő problémát próbáljam meg orvosolni. Ezen túl pedig hiszem, hogy egy finom, minél természetesebb színfestés az arcunkon kifejezetten lélekmelengető lehet. Nem másokért, magunkért. Nem azért, hogy másnak feleljünk meg, hanem azért, hogy jobb kedvűen kezdjük a napot. Ehhez pedig olyan

eszközöket, praktikákat igyekszem felvonultatni, amelyek visszacsempészik a természetességet a vakolathalmok közé,

amik utat törnek a kreativitásnak fürdőszobánkban (is). Ráadásul egytől egyig környezetkímélő és pénztárcabarát megoldások.

Elsőként nézzük az alapozót!

Ha éppen elfogyott az alapozónk, de van odahaza porpúderünk, akkor egy kis hidratálókrémbe belekeverve könnyűszerrel elkészíthetjük folyékony alapozónkat. Minél sötétebb árnyalatot szeretnénk, annál több púdert tegyünk a krémbe. Nem érdemes nagy adagot készíteni belőle, elegendő egy kis mennyiség, így az idő előrehaladtával kikísérletezhetjük a tökéletes árnyalatot. De ha már kísérlet: létezik egy ennél sokkal természetesebb megoldás is. Igaz, hogy időigényes, és pár alapanyagot be kell szereznünk hozzá, de egy valóban tökéletes megoldás lehet a természetesség szerelmeseinek.

Íme a recept: 9 gramm cink-oxidot keverjünk el 5 gramm lágy sheavajjal, 2 gramm kendermagolajjal, 2 kapszula E-vitaminnal, két csipet kurkumával, egy csipet szénporral és egy csipet piros ásványi pigmenttel. Ha az elegyítés megfelelően sikerült, akkor adjunk még hozzá 4 csepp illóolajat (olyat, aminek illatát a legjobban kedveljük). Évek óta ezt használom, és panaszra semmi okom. Tény ugyan, hogy a megfelelő szín kikeverése időt vesz igénybe, vagyis játszanunk kell a kurkuma, szénpor és piros ásványi por arányaival, de a fáradozás megéri!

 
Alapanyag-formátumban

Következzen a porpúder!

Nem is hinnénk, hogy milyen pofonegyszerűen elkészíthető: mindösszesen 150 gramm kukoricakeményítő, egy kis mokkáskanál mandulaolaj és pár csepp illóolaj kell hozzá. A keményítőt alaposan elkeverjük az olajjal, ha újra kellemesen por állagú lesz, belecseppentjük az illóolajat, tégelybe tesszük, és alaposan felrázzuk. Az így elkészített púderünk tökéletesen alkalmazható arcra és testre egyaránt.

Mattító púder

Szintén keményítő felhasználásával, de izgalmasabb recept alapján készül a mattító púder. Egy kevés kakaó, egy evőkanál keményítő és egy evőkanál zöld agyag összekeverésével kész is a smink befejezésére alkalmas púderünk, ami úgy szívja fel a felesleges zsiradékot arcunkról, hogy közben nem szárítja a bőrt! Ha pedig elkészítettük az alapozót és a mattító púdert, akkor mindezekhez egy kevés hidratálókrémet hozzáadva kész is a házi korrektorunk.

Pirosító és bronzosító házilag

Arcunk pírjának pótlására vagy felerősítésére is több megoldást alkalmazhatunk: egy kevés kakaó-, shea- vagy mangóvajat olvasszunk fel, keverjünk bele vas-oxidot a kívánt szín és árnyalat eléréséig, tegyük egy kis tégelybe és hagyjuk szobahőmérsékleten visszakeményedni. Nyáron, a nagy melegben tehetjük hűtőbe, kamrába vagy keverhetünk hozzá egy kis méhviaszt, hogy könnyebben eldolgozható legyen.

Izgalmas utazásra hív minket a házi bronzosító elkészítése: két evőkanál nyílgyökérlisztbe keverjünk bele egy csapott evőkanál kakaóport és egy kiskanál fahéjat. Ha az árnyalat nem megfelelő, akkor kísérletezzünk a fahéj-kakaó arányával, de érdemes belekevernünk egy kevés hibiszkuszőrleményt is, ha rózsaszínes árnyalatot is szeretnénk belecsempészni.

 
 

Szemfestékek

Szemünk csillogását is könnyűszerrel tudjuk hangsúlyozni. A következő recept kiválóan alkalmas házilag készített szempillaspirál vagy szemhéjtus elkészítésére: 1 gramm méhviaszt olvasszunk fel 5 ml jojobaolaj és 25 ml ricinusolaj keverékében. Adjunk hozzá egy szűkre szabott kávéskanál szénport és tetszés szerinti illóolajból egy, maximum 2 cseppet – figyeljünk oda az illóolaj fajtájára, hiszen a szempillánkra fogjuk kenni! Ne legyen irritáló, ha pedig biztosra akarunk menni, akkor első körben ki is hagyhatjuk a receptből. Alaposan dolgozzuk össze keverékünket, és töltsük egy kiürült szempillaspirálos vagy szemhéjtusos tubusba. Jól bevált trükk: a tubusok kiürülésekor érdemes kissé felmelegíteni őket, így könnyűszerrel kiönthető belőle az oldalfalra ragadt „maradék”.

Pár összetevő segítségével szemhéjunkra is a legkülönfélébb árnyalatokat varázsolhatjuk: 10 gramm fehér agyagot alaposan keverjünk el 2 gramm rizsporral! Adagoljunk hozzá 20 csepp lágy komponensű illóolajat, amely biztosan nem irritálja szemünket! Az így kapott, és alaposan összedolgozott alapot osszuk szét annyifelé, ahány színt szeretnénk elkészíteni! Az alapokba keverjünk kozmetikai- vagy ásványi pigmenteket mindaddig, amíg meg nem találtuk a tökéletes árnyalatokat!

 
 

Szájápolás és a rúzsok

Ha minden igaz, már csak ajkaink maradnak hátra: 10 gramm kókuszzsírt, 3 gramm hidegen sajtolt olajat és 5 gramm méhviaszt olvasszunk fel! Adjunk hozzá 4 csepp E-vitamint, és a kívánt szín eléréséhez annyi és olyan kozmetikai pigmentet vagy ásványi port, amelyre szükségünk van. Kísérletezgessünk bátran, és ha megtaláltuk a tökéletes árnyalatot, akkor nincs más teendőnk, mint apró bonbonformákba önteni elegyünket, hűtőbe tenni megszilárdulásig, és ha kész van, egy kis ecsettel felvinni ajkainkra. Az eredményen meg fogunk lepődni: semmivel sem lesz rosszabb, mint a boltban kapható készítmények! Ha pedig a rúzshatás helyett csak visszafogott csillogásra vágyunk, akkor rózsaszín vagy gyöngyházfényű pigmentet használjunk!

A mai kozmetikai ipar innovációként vonultatja fel ásványi pigmentekkel készült kozmetikumait, holott ezt az ősi tudást már Egyiptomban, Hellászban is magukénak tudták. Nincs benne semmi különleges, és mégis az egyik legizgalmasabb dolog a természetben: színek, textúrák, elegyek, felfedezések, amelyeknek mi is részesei lehetünk. Érdemes elindulnunk a természetes sminkelés szerteágazó útjain, mert nemcsak szépséget, hanem egészséget is hozunk mindennapjainkba. Az ásványi alapanyagok ugyanis engedik lélegezni a bőrt, szabadon hagyják pólusainkat, mentesek mindenféle műtől, biztosítják az UV-védelmet, nyugtatják a bőrt, és sok esetben annak problémáit is orvosolják. Ráadásul a minimalista sminkelés elvét követve tudjuk: a kevesebb olykor sokkal jobb. Kifogásra tehát nincs ok, utazásra fel!

A fotók a szerző tulajdonát képezik.

Ajánljuk még:

TESZTELTÜNK: BANÁN, TOJÁS MEG A KÁVÉZACC – IGAZSÁGOT A KONYHAI FILLÉRES SZÉPÍTŐSZEREKNEK!
ÍGY PRÓBÁLOM LEGYŐZNI A GENETIKÁT: ÖRÖKÖS HARCBAN A PUHA, FIATALOS KÉZBŐRÉRT

 

Már követem az oldalt

X