Pszicho

Így készülj lélekben a karácsonyra

Hagyományosan – függetlenül attól, hogy mennyire vagyunk vallásosak – a karácsony a szeretet, az összetartozás és a béke ünnepe. A meghitt hangulatot azonban sokunk számára megnehezítheti az ünnepekkel járó stressz. Sajnos a gyakorlatban a karácsonyi készülődés legnagyobb részt ajándékok utáni rohangálásból (és felesleges pénzkidobásból), takarításból, díszítésből és főzésből áll. Mindez persze a tökéletesség nyomása mellett. Nem is olyan meglepő, hogy decemberben megnő a depressziósok és szorongók száma. Mire érdemes odafigyelni egy stresszmentesebb karácsonyért?

Adni jobb, mint kapni

A közmondást persze mindenki ismeri, de kutatások is alátámasztják, hogy nemcsak közhelyről van szó. A másokra költött pénz ugyanis jobban bejósolja a boldogságunkat, mint a saját magunkra kiadott összeg. Ráadásul nem is a pénz a lényeg. Egy másik vizsgálatban éppen azt találták, hogy önmagában a pénz kevés esetben számít „jó” ajándéknak. Valószínűleg amiatt, mert ahelyett, hogy a kapcsolat intimitásáról hordozna üzenetet, legfeljebb az anyagi helyzetünk különbségeiről árulkodhat. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor kikerülhetetlen, de közeli hozzátartozóink és barátaink megajándékozására érdemes más módot találnunk. Az ajándékozás szép gesztus, de könnyen kellemetlenségbe fordulhat.

Kimondva-kimondatlanul feltételezzük, hogy a hozzánk közel állók jól ismernek minket, és ezért azt is tudják, hogy mire vágyunk. Ha pedig véletlenül mégsem sül el jól a dolog, hajlamosak vagyunk a kapcsolatot minősíteni. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy férfiak és nők eltérő pszichológiai megküzdési mechanizmusokat alkalmaznak egy-egy félresikerült ajándék kapcsán. Míg

a nők úgy tesznek, mintha örülnének, a férfiak hajlamosabbak kimondani, amit valójában gondolnak a meglepetésről.

A készülődés fontos, de nem az a lényeg

A karácsony rengeteg feladattal jár együtt. Sütés-főzés, lakásdíszítés, a korábban már említett ajándékvásárlás, takarítás, fabeszerzés. Ráadásul a plázákban, vagy közlekedési dugókba zsúfolódva, még a karácsonyi zenék ellenére sem könnyű megtartani a lelki békénket. Mindez persze nem elhanyagolható, a külsőségekkel való foglalkozás is fontos lépcsőfoka lehet az ünnepre való felkészülésnek. Ép testben ép lélek, rendezett és tiszta lakásban pedig könnyebben érezzük azt, hogy valami különleges dolog részesei vagyunk.

Ugyanakkor a porszívózás és a lakás átrendezése mellett, legalább ilyen lényeges, hogy belsőleg is megtisztuljunk.

December egyébként is az év vége, tökéletes időpont az összegzésre, számvetésre.

Ha tudatosan odafigyelünk ezekre, nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban ülhetünk az ünnepi asztalhoz. Ugyanígy a karácsonyi menü elkészítésekor is érdemes szem előtt tartani, hogy nem feltétlenül az a cél, hogy lenyűgözzük szeretteinket. Ahelyett, hogy a huszonnegyedike előtti napokat a konyhába szorulva töltenénk, próbáljuk meg csoportosítani a teendőket, és amit lehet, végezzünk közösen! Így már a készülődés is az ünnepre való (lelki) felkészülés részévé válhat!

Lazítsunk az elvárásainkon és legyünk reálisak

Bármennyire szeretnénk odatenni magunkat, felesleges bevállalni a tizenkét fogásos gourmet vacsorát, vagy túllépni a költségvetésünket egy-egy ajándék kedvéért. Senkinek sem kötelessége egy személyben, hogy az egész család számára varázslatos karácsonyi hangulatot teremtsen. Akármennyire igyekszünk, valószínűleg nem fogunk tudni mindent beszerezni, amit elterveztünk, nem fogjuk mindenkinek megtalálni a tökéletes ajándékot és még az is lehet, hogy a szabadságot sem sikerül pont azokra a napokra megkaparintani, ahogy szerettük volna.

Érdemes szem előtt tartani, hogy

nem kell mindennek tökéletesnek lennie és nem szabad aggódni olyan dolgokon, amikre nincs ráhatásunk.

A karácsonyi (vásárlási és reklám) forgatagban könnyű elcsábulni olyan ötleteknek, amik sem a pénztárcánk, sem az időbeosztásunk alapján nem reálisak. A túlvállalás és az ésszerűtlen költekezés azonban nem fogja elhozni a vágyott meghitt hangulatot. Ha viszont kevesebbet vállalunk, több energiánk marad ahhoz, hogy az ünnep legfontosabb részét élvezzük – a családunkkal és barátainkkal töltött időt.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X