GolfÁramlat

7 lenyűgöző faóriás idehaza – A madarak és fák napja van

Csak ha úgy szereted a fákat, mint önmagadat, akkor van esélyed a túlélésre. Két bakancsom elkopott, mire megértettem kedvenc művészem, F. Hundertwasser fenti mondatát. Azóta másként tekintek a fákra, egyszerre dobban a szívünk. Örülnek nekem, ha találkozunk, szívesen beszélgetünk régmúlt idők dolgairól. Átölelnek az erdőben, susognak nekem a kertben. Olykor meglátogatok egyet-egyet az „öregek” közül, nagy idők tanúi ők. Íme, néhány a faóriás-gyűjteményemből a madarak és fák napján.

Helyi érték Bábolnán: öreg akác

Európa legrégebbi akácfája Bábolnán, a Szapáry kastély udvarában dacol az idővel. Már jó 50 évvel ezelőtt meg kellett erősíteni ágait, mert elpusztult volna. Fotós batárom gyermekkorát Bábolnán töltötte, és szép emlékeiben őrzi, amikor kisiskolásként olykor az öreg fa ágai közt játszottak bújócskát, az akkor Állami Gazdaság, ma a Nemzeti Ménesbirtok területén. Az impozáns formájú fa törzsének kerülete több mint 10 méter!

Három nővér Székesfehérváron

Alig két kilométerre Székesfehérvár történelmi központjától, a Sóstói parkerdő szinte háborítatlan élővilága varázsolja el a látogatókat. Több túraútvonalon járhatjuk be a védett területet, ahol káprázatos növényvilág tárul a kíváncsiak elé: míg tavasszal ibolyaszőnyeget terít a lábunk alá, május-júniusban védett orchideafajokban gyönyörködhetünk. A Sóstó famatuzsálemeit, a három nővért nem nehéz becserkészni, hiszen ott álldogál a három idős csörögefűz a tengernyi madárnak otthont adó berekben. Korukat több mint 100 évre taksálják, ami a fűzeknek becsületére legyen mondva, igen szép kor. Ám az idő otthagyta lenyomatát ágveszett, derékba tört törzsükön.

madarak_es_fak
 
Három nővérből kettő

Lenyűgöző platán Letenyén

Letenye jelképe, a városi ünnepségek, esküvői fotózások háttere, a platán 2010-ben az év fája lett. Az egykori Szapáry kastély kertjében terebélyesedő fa korát 500 évre becsülik, koronájának átmérője 36 méter.

madarak_es_fak_napja
 
Letenyei lenyűgöző – tökéletes kirándulás, nem csak a madarak és fák napján!

A fa a különleges hangulatú könyvtár épülete mellett adja árnyát, ág-formációi engem is rabul ejtettek. Csuda feltöltődés volt a hosszú út után a hatalmas fa alatt megpihenni, élvezni a lombok szűnni nem akaró árny-játékát.

Mamutfenyő a soproni Erzsébet-parkban

A soproni Erzsébet-park már több mint 100 éve várja a kikapcsolódni, feltöltődni vágyókat. Tervezői különös tájkertet alakítottak itt ki, számtalan lombhullató cserjével, ámbrafával, vérbükkel, szelíd- és vadgesztenyefákkal. Közülük is kitűnik a kaliforniai mamutfenyő, amelynek korát 140 évre becsülik. Gyarapodó évgyűrűibe gyűjti az esztendők minden aranyát, akár ezer évig is, mialatt a száz méteres magasságot is átlépheti. Bársonyos kérgét becsukott szemmel simogatva érezhetjük a benne dobbanó életet.

madarak_es_fak_napja
 
Soproni mamutfenyő

Martonvásári mocsári ciprusok, mint manók

Ha nem mennénk messze a fővárostól a madarak és fák napján, mégis kicsit kimozdulnánk, Martonvásár tökéletes választás lehet! Egyik legszebb kastélyparkunk itt van, ahol egy mocsaras terület lecsapolásával és rendezésével készült a ma is szívet-lelket gyönyörködtető park, platánokkal, égerekkel, gyönyörű juharokkal, és gazdag állatvilággal. A Szent László patak felduzzasztásával kis tó is létesült, amelynek partján boldogan élnek a mocsári ciprusok. E több mint 200 éves fák különlegessége, hogy mocsaras talajon cseppkő alakú légzőgyökerei emelkednek ki a földfelszín fölé, mint apró manók. Egyes példányok törzsének körmérete meghaladja a 4 métert – mi legutóbb mérőszalaggal kerületmérős-játékot játszottunk a gyerekekkel. Ősszel különösen szép a lehullott vörösre színeződő lomb, a kis tóban ringó sziget, amely koncerteknek ad(ott) otthont.

madarak_es_fak_napja
 
Mocsári ciprus manókkal

Bölcs tölgy Telkiben

Budajenő és Telki határában indul a remek Öreg tölgy tanösvény. Ha az óra járásával ellenkező irányban indulunk a túrára, akkor a végére marad a csattanó, a névadó Öreg tölgy. A nagyjából 250 évesre becsült molyhos tölgy már több mint tíz éve tartja szemmel a túrázókat, akik e kellemes ösvényen ismerkedhetnek meg az odúlakó madarakkal, a tarka rovarvilággal, a tölgyesek lakóival, és közben a hegyoldalban felkapaszkodva gyönyörű kilátás tárul elénk körben, a Zsámbéki medencére, a Pilis és a Budai-hegység bérceire.

madarak_es_fak
 
Telki bölcs tölgy

Fenséges platán, Alcsútdoboz

Aki Etyek felől az alcsúti arborétumba igyekszik, annak végig kell hajtani a több mint 200 éves, ikonikus platánsoron. Fegyelmezett fasor, némán is beszédes óriások, amelyek nyáridőn az utazók fölé terítik árnyas lombruhájukat, télen pedig a törzsek fehér-szürke mintás kérge ad gyönyörűséget. Itt-ott embernagyságú üregek tátonganak, a törzseken, de szakszerű faápolók gondosan ügyelnek, hogy még minél hosszabb ideig lehessen részünk a platánok élő sorfalának.

Az alcsúti arborétum tavasszal a hóvirágzásról, nyár derekán a cserebogár-rajzástól hangos. De minden évszakban jó ellátogatni az 1820-tól telepített, gyönyörű angolparkba. A számtalan örökzöld és lombhullató fa és cserje közt egy történelmi időutazáson vehetünk részt, a hatalmas fenséges, több száz éves platán mellett biztosan nem mehet el szó nélkül egyetlen látogató sem. Magassága 40 méter, és törzsének átöleléséhez egy egész család kitárt karjaira van szükség.

És ha már a madarak és a fák napja van, a madarakról se feledkezzünk meg. Ismerjük meg, milyen madarak vesznek körül bennünket, és ha tudjuk, segítsük is őket!

 Fotók: Halmos Monika / Rózsakunyhó

Ajánljuk még:

Öt hely a Balaton partján, amit minden évszakban érdemes felkeresned

A hideg beköszöntével hajlamosak vagyunk kimozdulás helyett az otthon melegét választani, ám érdemes hűvösebb időben is útnak indulnunk. Jó célpont lehet a Balaton partja, ami bár nyáron van tele élettel, télen is sok szép látnivalót tartogat a komfortzónájukat elhagyó kirándulók számára. Íme öt olyan hely a magyar tenger partjáról, amiket jó szívvel ajánlok kicsiknek és nagyoknak.

 

Már követem az oldalt

X