Egy alig ismert csodavároska, Budapesttől mindössze félórányira: ez Martonvásár

ZónánTúl

Egy alig ismert csodavároska, Budapesttől mindössze félórányira: ez Martonvásár

Létezik egy aprócska, magyarországi csodaváros, amit nem ismer senki. Pedig maga Beethoven is ámulattal járkált a város angolkertjében, itt alapította meg Brunszvik Teréz a Monarchia legelső óvodáját, és itt állították fel az első karácsonyfát is. Ha mindez nem lenne elég, akkor elmondom: a város Agroverzummal, MTA Mezőgazdasági Kutatóintézettel és újonnan nyílt sörfőzdével is jeleskedik. Ez a hely Martonvásár, az én gyermekkori városom. 5 érvben szedtem össze, hogy miért érdemes ellátogatnod ide.

1. A kastélypark, Magyarország egyik legszebb angolkertje

Egy régi pusztaság helyén ma gyönyörű, 70 hektáros angolkert áll, melyet még Brunszvik Antal kapott 1783-ban Mária Terézia királynőtől. A Heinrich Nebbien által tervezett park – nevéhez köthető a Városliget kialakítása is –, otthont ad egy csodálatos neogót stílusú kastélynak is, ami a maga csúcsíves ablakaival, támpilléreivel és karcsú tornyaival kiemelkedik az angolkert tavaszi virágzásából. Az igazán szemfülesek a kastély épületét őrző oroszlán szoborra is rábukkanhatnak, amit még arra a pályázatra készítettek, amit a Lánchídhoz írtak ki 1850-ben.  

Sétálás közben érdemes megnézni az ominózus kastély erőt és tekintélyt sugárzó épületét. A háttérben páfrányfenyő, tulipánfa, törpemandula, vöröslevelű japán juhar és platánfa nyúlik az égbe, amerikai szivarfa nyújtózkodik, balkáni vadgesztenye terebélyesedik, de a koronázatlan király mégis a légzőgyökeres mocsári ciprus, amely a park közepét uraló szigeten választott otthont magának. Tövéből látni a halastavat a rajta átívelő híddal, a bennük úszkáló kacsákat, de még a szabadtéri színpadot is, ahol nyaranta Beethoven-melódiák csendülnek fel a zeneszerző tiszteletére – a halhatatlan zeneszerző ugyanis többször megfordult a martonvásári Brunszvik-kastély kertjében.

 
2. Beethoven, mint Martonvásár rendszeres látogatója  

A kastély falai és a park ösvényei izgalmas szerelmi történeteket is rejtenek: Beethoven a grófi lányok, Brunszvik Teréz és Brunszvik Jozefin zongoratanára volt. Bár a német zeneszerző először úgy gondolta, tanítson az, aki nem tud komponálni, mégis elvállalta a két lány taníttatását anyjuk kérésére,

majd a mogorva arcú, tempósan sétáló művész bele is szeretett az egyik lányba, aki „halhatatlan kedves”-ként vonult be a történelembe.

Hogy pontosan ki lehetett titokzatos imádott, azt nem tudni, de a zenetörténészek Brunszvik Terézt tartják örök szerelmének. (A Brunszvik-kertben egyébként található egy Beethoven Emlékmúzeum is.)

3. Óvodamúzeum, mint könnyű kikapcsolódás

Teréz azonban nemcsak Beethoven feltételezett szerelme volt, hanem fontos szereplője is a magyar történelemnek: 1828-ban ő alapította meg a Monarchia első óvodáját Martonvásáron, majd életében még 80 helyen hívta életre a kisdedóvó intézményét. (Az Óvodatörténeti Múzeum kiállítása már húsz éve látogatható Martonvásáron.)

4. Agroverzum, a tudományos játszóház

Martonvásár a kastélypark és az óvodamúzeum mellett otthont ad a MTA első tudománykommunikációs intézményének, az 1100 négyzetméteres Agroverzum Tudományos Élményközpontnak is. A kétszintes épületben a játszva tanulás eszközével hívják fel a figyelmet a 21. század kihívásaira: az élelmiszerigények növekedésére, a vízkészleteink degradációjára, az erőforrásaink fenntarthatatlan használatára és a Föld népességrobbanására. A kiállítást élménylabor és tematikus foglalkozások egészítik ki.

5. Zene, művészet, történelem és tudomány, a fővárostól félórányira

Az előbb taglalt csodákhoz nem kell a világ végére menni, de még csak hosszú vonatútra se kell számítani: Martonvásár a fővárostól 25 perc alatt megközelíthető vonattal, a vasútállomástól pedig csak 5 percnyi sétára található a kastélypark.    

Ajánljuk még:

Helyben helyit – megérkezett Európába az Urban Farming
Ahogyan az lenni szokott: kérdezz meg két embert és két különböző választ kapsz. Az Urban Farming kérdésköre egy tipikus példája ennek. Sokan egy új, innovatív és felemelő iránynak tartják, viszont legalább ennyien fogalmaznak meg ellenérveket a városi gazdálkodás ellen. Vélemények és nézetek ahányan vannak, annyifélék – nem is célunk a meggyőzés. De hoztunk olyan új irányvonalat, amit mindenkinek érdemes megismernie.