GolfÁramlat

5 újévi fogadalom (haladó) környezetvédőknek

Bár azt vallom, a környezetvédelemmel nem kell megvárni a jeles ünnepnapokat, elismerem, év elején valahogy mindig könnyebb új szokásokat bevezetni, mint egy szimpla hétfő délután. Haladóknak ezeket ajánlom.

A megszokott fogyókúrás és spórolós fogadalmak mellé idén talán olyasmit is megfogadhatunk, ami túlmutat a saját rövid távú jólétünkön – például azt, hogy kevesebb hulladékot termelünk. Tavaly már hoztam öt tippet, most hozok öt másikat azoknak, akiknek sikerült kipipálni a legutóbbi lista minden egyes pontját. Figyelem: ezek kicsit több erőfeszítést és odafigyelést igényelnek!

  1. Minden második nap légy vegetáriánus!

A húsmentesebb étkezés nem csupán egészségügyi, hanem ökológiai előnyökkel is jár. Azt hiszem, nem kell tízféle kimutatást megnézni ahhoz, hogy belássuk, 1 kg hajdina vagy paradicsom termeléséhez sokkal kevesebb termőterület kell, mint 1 kg hús előállításához – hiszen utóbbi esetében még az állatok táplálékát is külön meg kell termelni, ami rengeteg helyet és vizet igényel. Nem kötelező vegetáriánusnak lenni, de ha legalább minden második nap kiiktatjuk a húsételeket, azzal nagyban hozzájárulunk az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

  1. Ne vásárolj műanyag lakberendezési dekorációkat!

A harmadik világ termelőpiacai tele vannak bóvli kacatokkal, amelyek elkészítése rengeteg erőforrást és energiát emészt fel: a műanyagok cuccok előállítása egyrészt kőolajat igényel (márpedig az igencsak fogyóban van), másrészt nagyon környezetszennyező az ideszállításuk a távolból, harmadrészt soha az életben nem fognak lebomlani.

2021-ben legyen az a célkitűzésed, hogy hagyod a fenébe a kínai rendelős oldalakat, és inkább vásárolj kevesebb lakberendezési kiegészítőt, de az legyen környezettudatos: készüljön természetes, hazai alapanyagokból, netalántán legyen újrahasznosított anyagból. Sőt, mi lenne, ha megpróbálnál néhány természetes alapú ötletet magad kivitelezni?

  1. Lomtalaníts és add tovább ingyen a felesleges holmikat!

A környezetvédelem alapja a körforgásos gazdaság, azaz egy olyan modell, amikor ahelyett, hogy mindenből újat vennénk, igyekszünk mindent használtan beszerezni, hogy ne kelljen még több erőforrást elpazarolnunk. Ami neked szemét, az másnak lehet kincs, ezért érdemes lenne az év elejét egy hatalmas selejtezéssel kezdened – de a megunt, felesleges holmikat ezúttal ne kidobd, hanem ajánld fel ingyen az online piactereken.

Igen, néha bosszantó a hülye üzenetre válaszolni, és nem, nem azt mondom, hogy a húsz éves Zsolnay-étkészletet is add oda ingyen, de engedd el most a két-háromszáz forintért elvihető cuccokat, amiért egyenként úgyse jönne el senki. Egyszerűen csinálj ingyen csomagokat a cuccaidból és add tovább őket.

  1. Használj hazai natúrkozmetikumokat!

A sok-sok hulladékcsökkentő lépés között szinte láthatatlan és apró mozzanatnak tűnik, ha az eddigi normál szempillaspirálod vagy tusfürdőd lecseréled bio változatra, de azért, mert a vegyszerek nem mindig láthatóak szabad szemmel, ugyanolyan környezetszennyezőek, mint maga a műanyag. Egy háztartásban pedig általában rengeteg a kozmetikum és higiéniai termék a sminkcuccoktól kezdve a testápolón keresztül egészen az intim törlőkendőig, a tisztítószerekről nem is beszélve. Környezetkímélő változat azonban tényleg mindenből akad: a házi takarítószerektől a boltokban kapható öko-biotermékeken át egészen az otthon elkészíthető kenceficékig sok alternatívát találunk, ha odafigyelünk!

  1. Termessz és komposztálj magadnak!

Az élelmiszereink jelentős része sajnos környezetpusztító ipari keretek között terem még itthon is, kiürítve a termőterületek maradék ásványianyag-tartalmát, a mindennapos boltba szállításuk pedig szén-dioxid termeléssel jár. Mindeközben a családi házak kertjei százszámra állnak parlagon, térkő vagy dekorfű borítás alatt.

Az újév nagy célkitűzése lehet egy bio permakultúra kialakítása a kert végében: nem kell háromszáz négyzetméretben gondolkodni, elég ötvenben vagy százban, vegyes gazdálkodással ekkora területen is meg lehet termelni egy család zöldségigényének jelentős részét. A megmaradt héjakat és darabokat pedig teljesen felesleges a kukába dobni, egy kis komposztáló tökéletes megoldás lehet a maradék újrahasznosítására – és következő évben  mehet ez is a veteményesbe.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X