12 otthoni dekoráció az ősz kincseiből

Otthon

12 otthoni dekoráció az ősz kincseiből

Az ősznek megvan a maga egyedülálló romantikája. Meleg színekbe öltözött falevelek, a sárga és piros megannyi árnyalata, az elmúlás és egymásra találás kissé paradox egymásutánisága. Szeretem az őszt. A lehulló falevelek közt sétálva boldogan engedem előbújni lelkemből a gyermeket, aki szinte elfeledett izgalmakkal viszi haza az avar sűrűjében lelt apró terméseket, hogy otthonába is becsempészhesse a varázst…

Ködös reggelre ébredtünk. Az ablaküveghez tapadva nézünk körbe az udvaron, ahol tejfehér fátyol árulkodik a hideg beköszöntéről. Tökéletes nap a kirándulásra. Meleg kakaó az álmos szemeknek, tartalmas reggeli, vastag zokni, túrabakancs, és már indulhatunk is. Az erdő kapujához érve már látom, hogy eredményes napunk lesz. A hatalmas fák már hullajtják lombjaikat, a kopaszodó bokrok ágain megcsillannak a kökény, a galagonya és a csipkebogyó színes termései, a fenyők törzséhez érve pedig meg-megcsúszunk a tobozok mélybe esett példányain. A vaddisznók túrása jelzi, hogy itt kell keresnünk a makkot, a távolban felfénylő vörös és sárga árnyalatok pedig a falevelek királynőihez hívnak bennünket.

Nagy kosárral érkeztünk. Keressük a terméseket, leveleket és a felhasználható növényrészeket is.

1. A levelek háromféle lakásbeli élete

A legkülönfélébb formájú és színű faleveleket igyekszünk összeválogatni, hogy rövid préselés után egyedi képeket készíthessünk belőlük otthonunk falára.

A színes falevelekből csokrot készíthetünk az asztalra, vagy damilra fűzve függönydíszként is bevethetjük.

Festhetünk rá, gipsz vagy levegőn száradó gyurma felhasználásával levélnyomatos kínálótálat készíthetünk belőle, de papírra ragasztva a legkülönfélébb állatokat formázhatjuk belőlük, gyermekeink legnagyobb örömére.

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

2. A tobozok, gesztenyék, bogyókák illatosítóként és gyerekjátékként is jól működnek

Termésben sem lesz hiány. Az összegyűjtött bogyókat odahaza kiszárítjuk, és lakásunk díszítésére használjuk. A tobozok nemcsak karácsonykor, hanem egy őszi potpourri keverésekor is segítségünkre lesznek, akárcsak a tűlevelek, amelyek szintén egyedivé varázsolják majd asztalunk díszítő illatkosarait.

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

A makkból és a gesztenyéből mókás figurákat készíthetnek a legkisebbek. Vagy

fessünk apró figurákat a begyűjtött gesztenyékre, és már kész is az esti memóriajáték!

A japánbirs, a díszalma, a berkenye vagy a lilabogyó termése is gyönyörűen mutat egy zöld koszorún az étkezőasztalon vagy akár a bejárati ajtóra akasztva.  

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

3. Szárított és élő növényekből jöhet a bőség kosara, gyertyatartó és ékszertároló 

Megalkothatjuk a bőség kosarát dísztökökből, dióból, mogyoróból, almából, kukoricacsőből és díszfüvek kalászaiból, csipkebogyóval vagy más terméssel fűszerezve.

Az apróbb darabokból egyedi gyertyatartót is készíthetünk: egy üvegedényt vagy poharat megtöltünk változatos termésekkel, és ezek tetejére helyezzük mécsesünket.

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

Készítsünk mandalát kosarunk tartalmából, vagy álomfogót rosszul alvó gyermekünknek! Fessük színesre a mákgubókat, virágokat és tobozokat, állítsuk vázába, és élvezzük a változatosságot!

Egészítsük ki a gyűjteményünket pár illatos fahéjrúddal, fenyőággal vagy narancskarikával, esetleg csepegtessünk rá illóolajat, és máris kész az utánozhatatlan szobaillatosítónk, ami ráadásul lakásunk dísze is egyben. 

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

A kukoricaszemekből vagy tökmagokból színes, falra tehető kreációkat hozhatunk létre, a faágakból pedig ékszertartó is készülhet.

 
Fotó: Miskolczi Bogi

Itt az idő összekötni a kellemeset a hasznossal! Egy frissítő családi kirándulás, egy nevetésektől hangos gyűjtögetőtúra megannyi ötlettel töltheti meg gondolatainkat, az alkotás kikapcsol, és összehoz, a munkánk gyümölcse pedig még sokáig örvendeztet meg bennünket a közös emlékek és az ősz varázsának utánozhatatlan élményeivel.

Ajánljuk még:

 

Ajánljuk még:

Könnyebb takarékoskodni, ha látjuk, mennyit fogyasztunk – zöld kaland az erdei házikóban

Mind tudjuk, hogy érdemes spórolni, ezt kívánja a pénztárcánk, és egyre többen tudatosítjuk, hogy a környezetvédelem szempontjából is fontos lenne. Mondhatnánk, hogy a csapból is ez folyik, csak éppen ez a bökkenő: úgy folyik a csapból a víz, úgy árad a vezetékből a villanykörtéig az áram, úgy érkezik a gáz szintén a falon át, hogy igencsak nehéz elképzelni, hogy véges dolgokról van szó. Ezért éri meg olykor kipróbálni egy komfort nélküli házikót. Ahol mindent meg lehet oldani, csak kicsit nehezebb. Nekünk érdekes tapasztalat volt!

 

Már követem az oldalt

X