Otthon

12 otthoni dekoráció az ősz kincseiből

Az ősznek megvan a maga egyedülálló romantikája. Meleg színekbe öltözött falevelek, a sárga és piros megannyi árnyalata, az elmúlás és egymásra találás kissé paradox egymásutánisága. Szeretem az őszt. A lehulló falevelek közt sétálva boldogan engedem előbújni lelkemből a gyermeket, aki szinte elfeledett izgalmakkal viszi haza az avar sűrűjében lelt apró terméseket, hogy otthonába is becsempészhesse a varázst…

Ködös reggelre ébredtünk. Az ablaküveghez tapadva nézünk körbe az udvaron, ahol tejfehér fátyol árulkodik a hideg beköszöntéről. Tökéletes nap a kirándulásra. Meleg kakaó az álmos szemeknek, tartalmas reggeli, vastag zokni, túrabakancs, és már indulhatunk is. Az erdő kapujához érve már látom, hogy eredményes napunk lesz. A hatalmas fák már hullajtják lombjaikat, a kopaszodó bokrok ágain megcsillannak a kökény, a galagonya és a csipkebogyó színes termései, a fenyők törzséhez érve pedig meg-megcsúszunk a tobozok mélybe esett példányain. A vaddisznók túrása jelzi, hogy itt kell keresnünk a makkot, a távolban felfénylő vörös és sárga árnyalatok pedig a falevelek királynőihez hívnak bennünket.

Nagy kosárral érkeztünk. Keressük a terméseket, leveleket és a felhasználható növényrészeket is.

1. A levelek háromféle lakásbeli élete

A legkülönfélébb formájú és színű faleveleket igyekszünk összeválogatni, hogy rövid préselés után egyedi képeket készíthessünk belőlük otthonunk falára.

A színes falevelekből csokrot készíthetünk az asztalra, vagy damilra fűzve függönydíszként is bevethetjük.

Festhetünk rá, gipsz vagy levegőn száradó gyurma felhasználásával levélnyomatos kínálótálat készíthetünk belőle, de papírra ragasztva a legkülönfélébb állatokat formázhatjuk belőlük, gyermekeink legnagyobb örömére.

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

2. A tobozok, gesztenyék, bogyókák illatosítóként és gyerekjátékként is jól működnek

Termésben sem lesz hiány. Az összegyűjtött bogyókat odahaza kiszárítjuk, és lakásunk díszítésére használjuk. A tobozok nemcsak karácsonykor, hanem egy őszi potpourri keverésekor is segítségünkre lesznek, akárcsak a tűlevelek, amelyek szintén egyedivé varázsolják majd asztalunk díszítő illatkosarait.

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

A makkból és a gesztenyéből mókás figurákat készíthetnek a legkisebbek. Vagy

fessünk apró figurákat a begyűjtött gesztenyékre, és már kész is az esti memóriajáték!

A japánbirs, a díszalma, a berkenye vagy a lilabogyó termése is gyönyörűen mutat egy zöld koszorún az étkezőasztalon vagy akár a bejárati ajtóra akasztva.  

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

3. Szárított és élő növényekből jöhet a bőség kosara, gyertyatartó és ékszertároló 

Megalkothatjuk a bőség kosarát dísztökökből, dióból, mogyoróból, almából, kukoricacsőből és díszfüvek kalászaiból, csipkebogyóval vagy más terméssel fűszerezve.

Az apróbb darabokból egyedi gyertyatartót is készíthetünk: egy üvegedényt vagy poharat megtöltünk változatos termésekkel, és ezek tetejére helyezzük mécsesünket.

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

Készítsünk mandalát kosarunk tartalmából, vagy álomfogót rosszul alvó gyermekünknek! Fessük színesre a mákgubókat, virágokat és tobozokat, állítsuk vázába, és élvezzük a változatosságot!

Egészítsük ki a gyűjteményünket pár illatos fahéjrúddal, fenyőággal vagy narancskarikával, esetleg csepegtessünk rá illóolajat, és máris kész az utánozhatatlan szobaillatosítónk, ami ráadásul lakásunk dísze is egyben. 

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

A kukoricaszemekből vagy tökmagokból színes, falra tehető kreációkat hozhatunk létre, a faágakból pedig ékszertartó is készülhet.

 
Fotó: Miskolczi Bogi

Itt az idő összekötni a kellemeset a hasznossal! Egy frissítő családi kirándulás, egy nevetésektől hangos gyűjtögetőtúra megannyi ötlettel töltheti meg gondolatainkat, az alkotás kikapcsol, és összehoz, a munkánk gyümölcse pedig még sokáig örvendeztet meg bennünket a közös emlékek és az ősz varázsának utánozhatatlan élményeivel.

Ajánljuk még:

Semmi se vesszen kárba! Tavasszal is tartósítsunk!

Amikor hazatérünk egy túráról egy nagy kosár friss medvehagymával vagy zamatos turbolyával, amikor a kertben virít a kakukkfű, a vízimenta meg a tyúkhúr, máris megfordul a fejünkben, hogy de jó is lenne ezekből eltenni későbbre. Persze, a legjobb a friss, de ha a megfelelő megoldást választjuk, akkor később is élvezhetjük a természet kincseinek áldását. Mert nem mindent, és nem minden formában lehet tartósítani, van, amit pedig nem érdemes.

 

Már követem az oldalt

X