Gasztro

Őszi receptek: 10 kedvencünk szezonális alapanyagokból

Ha egyszer beköszönt az ősz, akkor a konyhában előkerülnek speciális fűszerek és remélhetőleg sok-sok idényzöldség is. Mutatjuk, nálunk mi nem maradhat ki az októberből.

KÓKUSZOS SÜTŐTÖKKRÉMLEVES

Az őszben az a jó – már ha egyszer lehűl –, hogy újra jólesik forró leveseket enni. Például sütőtökből, kókusszal, roppanós tökmaggal...

oszi-receptek-oszi-alapanyagokbol-fozni

 

Tovább olvasok

BORSCS BORBÁS MARCSITÓL

Bátrabbak masszívabb leveseket is készíthetnek, például egy orosz klasszikust, a borscsot. Kerül bele sok idényzöldség, és persze hús is, így gyakorlatilag, ha akarjuk, egy tartalmas egytálételt kapunk.

oszi-receptek-oszi-alapanyagokbol-fozni

 

GOMBÁS PADLIZSÁNKRÉM

Az utolsó padlizsánok táncra kelhetnek a konyhában az ősz legfinomabb gombáival, és annak eredménye ez a csodás zöldségkrém lesz. Egy szelet pirított kovászos kenyéren igazán pompás fogás.

oszi-receptek-oszi-alapanyagokbol-fozni

 

ÉDESBURGONYA-RÖSZTI CÉKLAKRÉMMEL, KARAMELLIZÁLT KECSKESAJTTAL

Ebben a receptben az a jó, hogy az ősz több klasszikusát is belegyúrhatjuk – szó szerin. Az édesburgonya és a cékla alap benne, de ha úgy tetszik, zellerrel, répával, fehérrépával vagy akár karalábéval is kipróbálhatjuk!

oszi-receptek-oszi-alapanyagokbol-fozni

 

KÁPOSZTÁN SÜLT LIBACOMB

Októberben, még inkább novemberben már jócskán libaszezon van. Érdemes ebben az időszakban elkészíteni ezt a káposztás változatot (is)!

oszi-receptek-libacomb

 

RAKOTT, SÜLT ZÖLDSÉGEK

Ha felturbóznánk szervezetünket sok-sok vitaminnal, nincs más dolgunk, mint a sütőben összesütni az általunk kedvelt zöldségeket és egy finom mártást. Inspirációként Borbás Marcsi megmutatta az ő egyik visszatérő szezonkedvencét!

oszi-receptek-oszi-alapanyagokbol-fozni

 

CSATNI BIRSALMÁVAL ÉS SÜTŐTÖKKEL

Ha eltennénk az ősz ízeit, nincs más dolgunk, mint megfőzni ezt a csatnit – kerül bele birsalma is, sütőtök is, így még hidegebb időben is felidézhetjük majd, milyen finomak is ezek a borongós hónapok.

oszi-receptek-oszi-alapanyagokbol-fozni

 

BIRSALMASAJT

Ha már befőzés, az ország egyik kedvenc őszi csemegéjét, a birsalmasajtot sem feledhetjük. Télen-nyáron jólesik elrágcsálni a szeptemberben eltett finomságokat – már ha kitart a készlet nyárig...

oszi-receptek-oszi-alapanyagokbol-fozni

 

AZ IGAZI ALMÁS PITE

Az ősz nem lehet igazán hangulatos, amíg nem sütöttünk egy jó almás pitét. Olyat, aminek illata belengi a házat, aminek melege megtölti a konyhát és a szívünket, és amit aztán együtt eszünk meg azokkal, akiket a legjobban szeretünk.

oszi-receptek-oszi-alapanyagokbol-fozni

 

GLUTÉNMENTES SÜTŐTÖKÖS PALACSINTA

Ha pedig valami gyors édességre vágynátok ezekben a napokban, dobjátok össze ezt a (nagyjából) diétás palacsintát. Kis előkészülettel akár egy hamar összepakolható hétvégi reggeli is lehet belőle, amiért garantáljuk: az egész család hálás lesz.

oszi-receptek-oszi-alapanyagokbol-fozni

 

És ha innátok is valami finomat, van egy jó ötletünk – nem is egy, nyolc is:

Vajrumtól a pumpkin spice lattéig: 7+1 különleges forró ital télire
Ha némiképp lassan is, de csak beköszöntött a várva várt hideg tél, és ezzel együtt megannyi szuper lehetőség. Mert hideg ide, hideg oda, minden évszaknak megvannak a maga különlegességei, amik miatt szeretni lehet őket. A hó különleges fehérségén és a téli sportok kalandjain túl ne feledkezzünk meg az összebújós esti pillanatokról sem! És hogy ezt az együtt töltött időt egy kicsit meg is fűszerezzük, készültünk pár különleges recepttel a forró italok világából.