Az igazi almás pite

Gasztro

Az igazi almás pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 cs sütőpor
  • 14 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 2,5-3 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj
  • reszelt citromhéj 
  • 1 ek búzadara

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet elegyítjük a porcukorral és a sütőporral, majd alaposan elmorzsoljuk a zsírral. Ezután simára gyúrjuk a tojások sárgájával és a tejföllel. Ha a tészta összeállt, becsomagoljuk egy nejlonzacskóba vagy folpackba, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. 

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd megszórjuk két evőkanál cukorral. Ettől a gyümölcs jól kiengedi majd a levét. Ezután alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, és ízesítjük a citromhéjjal, valamint a fahéjjal. 

Ha a tésztánk lehűlt, akkor kettéosztjuk, és az egyik felét vékonyra nyújtjuk, majd egy kizsírozott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk, és ráhalmozzuk az almás tölteléket. Ezután kinyújtjuk a másik darab tésztát is, mely az almás pite teteje lesz. Ezt ráborítjuk az alma tetejére, majd egy villával megszurkáljuk, és megkenjük felvert tojással. 180 fokon 25 perc alatt pirosra sütjük.