Édesburgonya-röszti céklakrémmel, karamellizált kecskesajttal

Gasztro

Édesburgonya-röszti céklakrémmel, karamellizált kecskesajttal

 Zöldséges téli finomság

Hozzávalók (4 személyre):

  • fél kiló édesburgonya
  • bors
  • friss kakukkfű
  • csipet burgonyakeményítő

Céklakrém:

  • fél kiló cékla
  • 1,5 dl almalé
  • ¼ vaníliarúd
  • barnacukor
  • 4×60 gr kecskesajt

A díszítéshez:

  • rukkola
  • petrezselyemolaj

Elkészítés:

Az édesburgonyát nagylukú reszelőn lereszeljük, kinyomkodjuk, majd a többi hozzávalóval ízesítjük. Fémgyűrű segítségével teflon serpenyőben pici olajon mindkét oldalát ropogósra sütjük.

A céklakrémhez a céklát héjastól egyesével alufóliába csomagoljuk. Pici olívaolajjal és sóval 180 °C-on 45 percig sütjük. Az almalét a vaníliarúddal picit visszaforraljuk, és a már korábban meghámozott sült céklához keverjük, majd pürésítjük.

A kecskesajtokat megszórjuk barnacukorral és karamellizáljuk. Tálaláskor a céklakrémre helyezzük a megsült rösztit, a tetejére a kecskesajtot. Rukkolával, illetve petrezselyemolajjal díszítjük.

 

 
 
 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.