Édesburgonya-röszti céklakrémmel, karamellizált kecskesajttal

Gasztro

Édesburgonya-röszti céklakrémmel, karamellizált kecskesajttal

 Zöldséges téli finomság

Hozzávalók (4 személyre):

  • fél kiló édesburgonya
  • bors
  • friss kakukkfű
  • csipet burgonyakeményítő

Céklakrém:

Tovább olvasok
  • fél kiló cékla
  • 1,5 dl almalé
  • ¼ vaníliarúd
  • barnacukor
  • 4×60 gr kecskesajt

A díszítéshez:

  • rukkola
  • petrezselyemolaj

Elkészítés:

Az édesburgonyát nagylukú reszelőn lereszeljük, kinyomkodjuk, majd a többi hozzávalóval ízesítjük. Fémgyűrű segítségével teflon serpenyőben pici olajon mindkét oldalát ropogósra sütjük.

A céklakrémhez a céklát héjastól egyesével alufóliába csomagoljuk. Pici olívaolajjal és sóval 180 °C-on 45 percig sütjük. Az almalét a vaníliarúddal picit visszaforraljuk, és a már korábban meghámozott sült céklához keverjük, majd pürésítjük.

A kecskesajtokat megszórjuk barnacukorral és karamellizáljuk. Tálaláskor a céklakrémre helyezzük a megsült rösztit, a tetejére a kecskesajtot. Rukkolával, illetve petrezselyemolajjal díszítjük.

 

 
 
 

 

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.