Édesburgonya-röszti céklakrémmel, karamellizált kecskesajttal

Gasztro

Édesburgonya-röszti céklakrémmel, karamellizált kecskesajttal

 Zöldséges téli finomság

Hozzávalók (4 személyre):

  • fél kiló édesburgonya
  • bors
  • friss kakukkfű
  • csipet burgonyakeményítő

Céklakrém:

Tovább olvasok
  • fél kiló cékla
  • 1,5 dl almalé
  • ¼ vaníliarúd
  • barnacukor
  • 4×60 gr kecskesajt

A díszítéshez:

  • rukkola
  • petrezselyemolaj

Elkészítés:

Az édesburgonyát nagylukú reszelőn lereszeljük, kinyomkodjuk, majd a többi hozzávalóval ízesítjük. Fémgyűrű segítségével teflon serpenyőben pici olajon mindkét oldalát ropogósra sütjük.

A céklakrémhez a céklát héjastól egyesével alufóliába csomagoljuk. Pici olívaolajjal és sóval 180 °C-on 45 percig sütjük. Az almalét a vaníliarúddal picit visszaforraljuk, és a már korábban meghámozott sült céklához keverjük, majd pürésítjük.

A kecskesajtokat megszórjuk barnacukorral és karamellizáljuk. Tálaláskor a céklakrémre helyezzük a megsült rösztit, a tetejére a kecskesajtot. Rukkolával, illetve petrezselyemolajjal díszítjük.

 

 
 
 

 

 

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.