Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kisebb fej cékla
- 1 nagy sütőtök harmada
- 1 db körte
- 1 db birsalma
- ½ gránátalma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek szőlőmagolaj
- 1 púpos ek cukor
- chili paprika ízlés szerint
- 1 kk római kömény
- 1 cm friss gyömbér
- 1 kk szecsuáni bors
- 1 ek balzsamecet
- só
Elkészítés
A zöldségeket, gyümölcsöket meghámozzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a céklát és a sütőtököt lereszeljük. A körte és magházát eltávolítjuk, majd felkockázzuk, hogy ne főjön szét teljesen. A birset is előkészítjük, felkockázzuk.
A szőlőmagolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a céklát. Jól átkeverjük, majd megszórjuk a cukorral. Ezután hagyjuk az egészet főni, hogy a zöldségekből a nedvesség elpárologjon, a cukor pedig karamellizálódni tudjon egy kicsit.
Ha magasabb cukortartalmú, édesebb gyümölcsökkel, zöldségekkel készítenénk csatnit, akkor csökkentsük a hozzáadott cukor mennyiségét, mert nem jó, ha túl édes a végeredmény!
A folytatásban, míg karamellizálódik a cukor, hozzáadjuk a zöldségekhez a felaprított fokhagymát és a chilit. Ezután jöhet bele a reszelt sütőtök, a gyömbér, a balzsamecet és végül a birs és a körte. Ha túlságosan elpárolog a zöldségekről a folyadék, de még nem főttek meg eléggé, akkor öntsünk a lábasba egy kis vizet. Ízesítsük a római köménnyel is, majd főzzük jam állagúra.
Amikor minden megpuhult, és a csatni megfelelően sűrűvé válik, adjunk hozzá még egy kis balzsamecetet. Ilyenkor már nem kell sok, viszont ne is forraljuk tovább, hogy az ecet ne tudjon teljesen elpárologni. Végezetül a gránátalmamagokat tesszük hozzá.
Az eredmény akkor jó, ha kicsit csíp, kicsit édes, kicsit savanyú, és tele van a fűszerek zamatával!
A kész ételt forrón csírátlanított üvegekbe tesszük, így dunsztolás után hónapokig eláll majd!
Húsételekhez, különböző sültekhez ajánljuk.
Ajánljuk még: