Csatni birsalmával és sütőtökkel

Gasztro

Csatni birsalmával és sütőtökkel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fej cékla
  • 1 nagy sütőtök harmada
  • 1 db körte
  • 1 db birsalma 
  • ½ gránátalma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • 1 púpos ek cukor
  • chili paprika ízlés szerint
  • 1 kk római kömény
  • 1 cm friss gyömbér
  • 1 kk szecsuáni bors
  • 1 ek balzsamecet
 
Egy.hu

Elkészítés:

Tovább olvasok

A zöldségeket, gyümölcsöket meghámozzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a céklát és a sütőtököt lereszeljük. A körte és magházát eltávolítjuk, majd felkockázzuk, hogy ne főjön szét teljesen. A birset is előkészítjük, felkockázzuk. 

A szőlőmagolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a céklát. Jól átkeverjük, majd megszórjuk a cukorral. Ezután hagyjuk az egészet főni, hogy a zöldségekből a nedvesség elpárologjon, a cukor pedig karamellizálódni tudjon egy kicsit.

Ha magasabb cukortartalmú, édesebb gyümölcsökkel, zöldségekkel készítenénk csatnit, akkor csökkentsük a hozzáadott cukor mennyiségét, mert nem jó, ha túl édes a végeredmény!

A folytatásban, míg karamellizálódik a cukor, hozzáadjuk a zöldségekhez a felaprított fokhagymát és a chilit. Ezután jöhet bele a reszelt sütőtök, a gyömbér, a balzsamecet és végül a birs és a körte. Ha túlságosan elpárolog a zöldségekről a folyadék, de még nem főttek meg eléggé, akkor öntsünk a lábasba egy kis vizet. Ízesítsük a római köménnyel is, majd főzzük jam állagúra.

Amikor minden megpuhult, és a csatni megfelelően sűrűvé válik, adjunk hozzá még egy kis balzsamecetet. Ilyenkor már nem kell sok, viszont ne is forraljuk tovább, hogy az ecet ne tudjon teljesen elpárologni. Végezetül a gránátalmamagokat tesszük hozzá.

Az eredmény akkor jó, ha kicsit csíp, kicsit édes, kicsit savanyú, és tele van a fűszerek zamatával!

A kész ételt forrón csírátlanított üvegekbe tesszük, így dunsztolás után hónapokig eláll majd!

Húsételekhez, különböző sültekhez ajánljuk.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.