Borscs Borbás Marcsitól

Gasztro

Borscs Borbás Marcsitól

Egy orosz recept!

Hozzávalók:

  • 50 dkg füstölt sertésoldalas
  • 30 dkg sertéslapocka
  • 2 ek sertészsír
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • fél zellergumó
  • 1 szál fehérrépa
  • 3 db kisebb cékla
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • 1 ek cukor
  • 2 ek ecet
  • 3 db burgonya
  • 1/3 fej káposzta
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem

 a tálaláshoz: tejföl

 Elkészítés: 

A vöröshagymát apróra vágjuk és a sertészsíron megdinszteljük. A füstölt oldalast feldaraboljuk, a lapockát falatnyi darabokra vágjuk. Ezeket is a hagymára dobjuk, és átforgatjuk őket. Ha picit megpörkölődtek, akkor felöntjük őket vízzel, majd szinte teljesen megfőzzük.

Sót is adjunk a leveshez, de azért óvatosan, hiszen a füstölt hús is sós. Miközben fő az étel, a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a céklát vékony hasábokra vágjuk. Egy kevés sertészsíron elkezdjük lepirítani először a sárgarépát és a fehérrépát. Kicsit meg is sózzuk őket. Ezután tesszük az edénybe a zellert, majd kb. 5 perc múlva a céklát is. Megszórjuk őket egy kanál cukorral, és hagyjuk, hogy karamellizálódjanak. Figyeljünk, nehogy megégjen a cukor.

Ezután hozzáöntjük a zöldségekhez az ecetet, így a cékla visszakapja a szép élénk színét. Szinte teljesen puhára pároljuk őket, de mindig csak egy kevés vizet öntünk alájuk. Akkor van készen, ha a zöldségek megpuhultak, és mindegyik szép céklaszínű lett.

Arra figyeljünk közben, hogy ne főjenek szét. Ha a húsok elérték a megfelelő állagot, akkor a leveshez adjuk a lepirított zöldségeket. Tovább főzzük az ételt kb. 15 percig. Közben megtisztítjuk a burgonyát, és kis kockára vágjuk, a káposztát pedig vékonyan felcsíkozzuk. Először a burgonyát tesszük hozzá a leveshez, majd a káposztát, és újabb 15 perc alatt készre főzzük. A végén frissen belekarikázzuk a fokhagymát és meghintjük a zöldfűszerekkel.

Tejföllel tálaljuk.