Birsalmasajt: egyszerű, de jó recept

Gasztro

Birsalmasajt: egyszerű, de jó recept

 Gyümölcsös édesség a javából!

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma pépesítve
  • 70 dkg cukor 

Elkészítés:

Tovább olvasok

A birsalmát megmossuk, héjastól felnegyedeljük, a magházakat kivágjuk. Egy fazékban feltesszük főni a gyümölcsöt, de csak kevés vizet öntünk alá, mert sűrű pépre van szükségünk, és az alma is enged levet magából.

Amikor a birsalma megfőtt, botmixerrel pépesítjük, ekkor lemérjük a püré súlyát, hogy megtudjuk mennyi cukrot kell majd hozzáadnunk. 1 kg püréhez 70 dkg cukorral számoljunk. Ezután visszatesszük a tűzre a pépet, és amikor már 5-10 perce jól forr, akkor folyamatos keverés mellett lassan beleszórjuk a cukrot. A keverést ne hagyjuk abba, nehogy lesüljön a püré.

Várjuk meg, amíg üvegesedik a teteje, és kezd egy kicsit bőrösödni, akkor levehetjük a tűzről. Még forrón tetszőleges formákba, tálkákba töltjük és megvárjuk, amíg megdermed. Előfordulhat, hogy 1-2 napra is szükség van, amíg egészen megszilárdul!

Ha szeretnénk kicsit különlegesebbé tenni az eredményt, akkor mielőtt tálkákba töltjük a birspürét, adjunk hozzá egy kevés dióbelet!

Éljünk a lehetőséggel, míg bőséggel akad friss gyümölcs – a birsalma sajt mellett próbáljunk ki klasszikus recepteket, mint a szilvás lepény vagy a barackos pite, de egy-egy különleges lekvárral, például a fügelekvárral is érdemes próbálkozni! 

 

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X