Gasztro

Birsalmasajt: egyszerű, de jó recept

Gyümölcsös édesség a javából!

Hozzávalók

  • 1 kg birsalma pépesítve
  • 70 dkg cukor 

Elkészítés

A birsalmát megmossuk, héjastól felnegyedeljük, a magházakat kivágjuk. Egy fazékban feltesszük főni a gyümölcsöt, de csak kevés vizet öntünk alá, mert sűrű pépre van szükségünk, és az alma is enged levet magából.

Amikor a birsalma megfőtt, botmixerrel pépesítjük, ekkor lemérjük a püré súlyát, hogy megtudjuk mennyi cukrot kell majd hozzáadnunk. 1 kg püréhez 70 dkg cukorral számoljunk. Ezután visszatesszük a tűzre a pépet, és amikor már 5-10 perce jól forr, akkor folyamatos keverés mellett lassan beleszórjuk a cukrot. A keverést ne hagyjuk abba, nehogy lesüljön a püré.

Várjuk meg, amíg üvegesedik a teteje, és kezd egy kicsit bőrösödni, akkor levehetjük a tűzről. Még forrón tetszőleges formákba, tálkákba töltjük és megvárjuk, amíg megdermed. Előfordulhat, hogy 1-2 napra is szükség van, amíg egészen megszilárdul!

Ha szeretnénk kicsit különlegesebbé tenni az eredményt, akkor mielőtt tálkákba töltjük a birspürét, adjunk hozzá egy kevés dióbelet!

Éljünk a lehetőséggel, míg bőséggel akad friss gyümölcs – a birsalma sajt mellett próbáljunk ki klasszikus recepteket, mint a szilvás lepény vagy a barackos pite, de egy-egy különleges lekvárral, például a fügelekvárral is érdemes próbálkozni! 

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.