Birsalmasajt: egyszerű, de jó recept

Gasztro

Birsalmasajt: egyszerű, de jó recept

Gyümölcsös édesség a javából!

Hozzávalók

  • 1 kg birsalma pépesítve
  • 70 dkg cukor 

Elkészítés

A birsalmát megmossuk, héjastól felnegyedeljük, a magházakat kivágjuk. Egy fazékban feltesszük főni a gyümölcsöt, de csak kevés vizet öntünk alá, mert sűrű pépre van szükségünk, és az alma is enged levet magából.

Amikor a birsalma megfőtt, botmixerrel pépesítjük, ekkor lemérjük a püré súlyát, hogy megtudjuk mennyi cukrot kell majd hozzáadnunk. 1 kg püréhez 70 dkg cukorral számoljunk. Ezután visszatesszük a tűzre a pépet, és amikor már 5-10 perce jól forr, akkor folyamatos keverés mellett lassan beleszórjuk a cukrot. A keverést ne hagyjuk abba, nehogy lesüljön a püré.

Várjuk meg, amíg üvegesedik a teteje, és kezd egy kicsit bőrösödni, akkor levehetjük a tűzről. Még forrón tetszőleges formákba, tálkákba töltjük és megvárjuk, amíg megdermed. Előfordulhat, hogy 1-2 napra is szükség van, amíg egészen megszilárdul!

Ha szeretnénk kicsit különlegesebbé tenni az eredményt, akkor mielőtt tálkákba töltjük a birspürét, adjunk hozzá egy kevés dióbelet!

Éljünk a lehetőséggel, míg bőséggel akad friss gyümölcs – a birsalma sajt mellett próbáljunk ki klasszikus recepteket, mint a szilvás lepény vagy a barackos pite, de egy-egy különleges lekvárral, például a fügelekvárral is érdemes próbálkozni! 

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!