Sok jóféle lekvárt készíthetünk a nyáron, főzhetünk zöld dióból, szilvából (kevergetés nélkül, sütőben), de még paradicsomból is, ha ügyesen választunk! Ugyanakkor kevés olyan jó lekvár van, mint egy zamatos fügelekvár.
Ehhez is van egy remek receptünk:
Hozzávalók:
- 1 kg füge
- 20 dkg cukor
- 1 alma
Elkészítés:
A fügét megmossuk, a szárát levágjuk, a megmaradt gyümölcsrészt pedig kisebb darabokra aprítjuk. A cukorral és a meghámozott, lereszelt almával sűrűre főzzük a pépet.
Amikor elkészült, töltsük előzőleg csírátlanított befőttes üvegekbe, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Kiváló pirítóshoz reggelire, de egy-egy süteményhez, kekszhez is csodálatos!
Ha pedig más módszerekhez folyamodnánk a gyümölcs tartósítása végett, érdemes megfogadni nagyanyáink tanácsait, akik annyi minden jót kihoztak egy-egy kiló friss nyári gyümölcsből!
Fügelekvárt akár lekváros batyuba is tölthetsz.
Ajánljuk még: