A legegyszerűbb, de legjobb fügelekvár

Gasztro

A legegyszerűbb, de legjobb fügelekvár

Ha egész évben zamatos gyümölcsöket ennénk, nincs más dolgunk, mint befőzni őket!

Sok jóféle lekvárt készíthetünk a nyáron, főzhetünk zöld dióból, szilvából (kevergetés nélkül, sütőben), de még paradicsomból is, ha ügyesen választunk!  Ugyanakkor kevés olyan jó lekvár van, mint egy zamatos fügelekvár.

Ehhez is van egy remek receptünk:

Hozzávalók:

  • 1 kg füge
  • 20 dkg cukor
  • 1 alma

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A fügét megmossuk, a szárát levágjuk, a megmaradt gyümölcsrészt pedig kisebb darabokra aprítjuk. A cukorral és a meghámozott, lereszelt almával sűrűre főzzük a pépet.

Amikor elkészült, töltsük előzőleg csírátlanított befőttes üvegekbe, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Kiváló pirítóshoz reggelire, de egy-egy süteményhez, kekszhez is csodálatos! 

Ha pedig más módszerekhez folyamodnánk a gyümölcs tartósítása végett, érdemes megfogadni nagyanyáink tanácsait, akik annyi minden jót kihoztak egy-egy kiló friss nyári gyümölcsből!

Fügelekvárt akár lekváros batyuba is tölthetsz. 

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.