Elfeledett receptek nyomában: gyümölcsös ritkaságok nagyanyáink útjain

Gasztro

Elfeledett receptek nyomában: gyümölcsös ritkaságok nagyanyáink útjain

Sokunknak vannak régi, megsárgult papírokkal teli, de annál értékesebb receptgyűjteményei, amiket még nagyanyáink vagy az ő nagyanyáik hagytak ránk. Egy-egy nyugodt nyári estén érdemes fellapoznunk ezeket a kincset érő könyveket, mert rég elfeledett receptekre lelhetünk. Most saját örökségemből hoztam egy kis ízelítőt…

Napon érlelt őszibarack:

Amire szükségünk lesz: 3 kg őszibarack, 1 kg cukor, egy kevés citrom vagy citromsav és egy kupica rum.

Tovább olvasok

A friss, egészséges barackokat meghámozzuk, magjától elválasztjuk. A fél barackokat egy nagy befőttesüvegbe helyezzük, egy kevés citromot csepegtetünk rá (vagy kevés citromsavval szórjuk meg), és meghintjük egy sor cukorral. Újabb sor citromos barack következik, majd ismét cukor, mindaddig rétegezve, amíg az összes gyümölcsöt fel nem használtuk. A tetejére csepegtetjük a rumot, és az üveget lezárjuk. A rétegezett üveget napra tesszük addig, amíg a cukor fel nem olvad. Ne ijedjünk meg: a legfelső sor meg fog barnulni, de a zamata megmarad!

Kétszer aszalt mézes körte:

Amire szükségünk lesz: körte, méz, porcukor, vaj.

Az érett, de még kissé kemény körtéket megmossuk, félbevágjuk, meghámozzuk, kicsumázzuk. Fele víz, fele méz arányban készült szirupban puhára főzzük. A szirupból kiszedve laposra nyomjuk, és meghintjük porcukorral. A meghintett szeleteket tepsibe tesszük, megvajazott sütőpapírral letakarjuk, és alacsony hőmérsékleten, kiékelt sütőajtó mellett szárítjuk. A közben sűrűre főzött mézes szirupban újra megforgatjuk a körtéket, majd tüllel letakarva kitesszük a napra száradni. Ha már nem ragadnak, üvegekbe tesszük, és hűvös helyen tároljuk!

Konyakos berkenye:

Amire szükségünk lesz: 1 kg berkenye, 60 dkg cukor, 2 dl konyak, pár csipet vanília.

A konyakból, cukorból és kevés vaníliából szirupot főzünk, és a kész sziruppal leforrázzuk az előzetesen kissé összenyomkodott berkenyét. Az így kapott elegyet egy napig a kamrában pihentetjük. Másnap a szirupot leöntjük a berkenyéről, újraforraljuk, majd visszaöntjük a berkenyére. Lefedve hűvös helyre tesszük. Mindezeket még további két napon keresztül ismételjük, az utolsó napon a leszűrt gyümölcsöt csíramentes üvegbe tesszük és hűvös kamrába állítjuk.

Gyömbéres tökdzsem citrommal:

Amire szükségünk lesz: spárgatök, cukor, kezeletlen citrom, gyömbér.

A tököt megmossuk, hámozzuk, magját kikaparjuk, húsát apró kockákra vágjuk. Minden kilogramm tökre 50 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét és egy mokkáskanálnyi reszelt gyömbért számolva a keveréket egy napig állni hagyjuk. Az eresztett levet leöntjük, forraljuk, a tökkockákat beletéve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük.

Dulcsásza:

Amire szükségünk lesz: kedvenc idénygyümölcseink, cukor.

Aktuálisan érő kedvenc gyümölcseinket megmossuk, meghámozzuk, előkészítjük. A gyümölcsöt cukorral rétegezve üvegekbe zárjuk: mind alul mind pedig felül cukor kezdje a sort! Lekötözzük, és 15 percig gőzöljük. Kitűnő önmagában, vagy édes tészták kísérőjeként!

Ajánljuk még:

5+1 SZÖRP, AMIT MÉG SOSEM KÓSTOLTÁL, DE ÉPPEN ITT AZ IDEJE!
HÁZI RIZSES CSOKI
 
Megérkezett az Aperol Spritz hazai konkurense, a Pezsgő Spricc
A pezsgő mindig is egy különleges italnak számított, ezért is fogyasztjuk általában az ünnepek alkalmával. A hazai borászok azonban szeretnék megtörni ezt a trendet: egyre több magyar pincészet dönt úgy, hogy a borkészítés mellett a pezsgőgyártásba is belevág. Így határoztak a Varga Pincészetnél is, és a tavalyi év végén már be is mutatták a nagyközönségnek a vadonatúj friss pezsgőkből álló kollekciójukat. Az indulásról, az eddig megszerzett tapasztalatokról és a jövőbeni tervekről beszélgettünk velük – természetesen egy pohár Pezsgő Spricc felett.

 

Már követem az oldalt

X