Napon érlelt őszibarack
Hozzávalók
- 3 kg őszibarack
- 1 kg cukor
- egy kevés citrom vagy citromsav
- egy kupica rum
Fotó: Pixabay / Couleur
Elkészítés
A friss, egészséges barackokat meghámozzuk, magjától elválasztjuk. A fél barackokat egy nagy befőttesüvegbe helyezzük, egy kevés citromot csepegtetünk rá (vagy kevés citromsavval szórjuk meg), és meghintjük egy sor cukorral. Újabb sor citromos barack következik, majd ismét cukor, mindaddig rétegezve, amíg az összes gyümölcsöt fel nem használtuk. A tetejére csepegtetjük a rumot, és az üveget lezárjuk. A rétegezett üveget napra tesszük addig, amíg a cukor fel nem olvad. Ne ijedjünk meg: a legfelső sor meg fog barnulni, de a zamata megmarad!
Kétszer aszalt mézes körte
Hozzávalók
- körte
- méz
- porcukor
- vaj
Fotó: Pixabay / Nicólas Argoti
Elkészítés
Az érett, de még kissé kemény körtéket megmossuk, félbevágjuk, meghámozzuk, kicsumázzuk. Fele víz, fele méz arányban készült szirupban puhára főzzük. A szirupból kiszedve laposra nyomjuk, és meghintjük porcukorral. A meghintett szeleteket tepsibe tesszük, megvajazott sütőpapírral letakarjuk, és alacsony hőmérsékleten, kiékelt sütőajtó mellett szárítjuk. A közben sűrűre főzött mézes szirupban újra megforgatjuk a körtéket, majd tüllel letakarva kitesszük a napra száradni. Ha már nem ragadnak, üvegekbe tesszük, és hűvös helyen tároljuk!
Konyakos berkenye
Hozzávalók
- 1 kg berkenye
- 60 dkg cukor
- 2 dl konyak
- pár csipet vanília
Fotó: Pixabay / Photo Mix
Elkészítés
A konyakból, cukorból és kevés vaníliából szirupot főzünk, és a kész sziruppal leforrázzuk az előzetesen kissé összenyomkodott berkenyét. Az így kapott elegyet egy napig a kamrában pihentetjük. Másnap a szirupot leöntjük a berkenyéről, újraforraljuk, majd visszaöntjük a berkenyére. Lefedve hűvös helyre tesszük. Mindezeket még további két napon keresztül ismételjük, az utolsó napon a leszűrt gyümölcsöt csíramentes üvegbe tesszük és hűvös kamrába állítjuk.
Gyömbéres tökdzsem citrommal
Hozzávalók
- spárgatök
- cukor
- kezeletlen citrom
- gyömbér
Fotó: Pixabay / Veronica Bosley
Elkészítés
A tököt megmossuk, hámozzuk, magját kikaparjuk, húsát apró kockákra vágjuk. Minden kilogramm tökre 50 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét és egy mokkáskanálnyi reszelt gyömbért számolva a keveréket egy napig állni hagyjuk. Az eresztett levet leöntjük, forraljuk, a tökkockákat beletéve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük.
Dulcsásza
Hozzávalók
- kedvenc idénygyümölcseink
- cukor
Fotó: Pixabay / Rita E.
Elkészítés
Aktuálisan érő kedvenc gyümölcseinket megmossuk, meghámozzuk, előkészítjük. A gyümölcsöt cukorral rétegezve üvegekbe zárjuk: mind alul mind pedig felül cukor kezdje a sort! Lekötözzük, és 15 percig gőzöljük. Kitűnő önmagában, vagy édes tészták kísérőjeként.
Nyitókép: Pixabay / Congerdesign
Ajánljuk még: