Elfeledett receptek nyomában: gyümölcsös ritkaságok nagyanyáink útjain

Gasztro

Elfeledett receptek nyomában: gyümölcsös ritkaságok nagyanyáink útjain

Sokunknak vannak régi, megsárgult papírokkal teli, de annál értékesebb receptgyűjteményei, amiket még nagyanyáink vagy az ő nagyanyáik hagytak ránk. Egy-egy nyugodt nyári estén érdemes fellapoznunk ezeket a kincset érő könyveket, mert rég elfeledett receptekre lelhetünk. Most saját örökségemből hoztam egy kis ízelítőt…

Napon érlelt őszibarack

Hozzávalók

  • 3 kg őszibarack
  • 1 kg cukor
  • egy kevés citrom vagy citromsav
  • egy kupica rum

Fotó: Pixabay / Couleur

Elkészítés

A friss, egészséges barackokat meghámozzuk, magjától elválasztjuk. A fél barackokat egy nagy befőttesüvegbe helyezzük, egy kevés citromot csepegtetünk rá (vagy kevés citromsavval szórjuk meg), és meghintjük egy sor cukorral. Újabb sor citromos barack következik, majd ismét cukor, mindaddig rétegezve, amíg az összes gyümölcsöt fel nem használtuk. A tetejére csepegtetjük a rumot, és az üveget lezárjuk. A rétegezett üveget napra tesszük addig, amíg a cukor fel nem olvad. Ne ijedjünk meg: a legfelső sor meg fog barnulni, de a zamata megmarad!

 

Tovább olvasok

Kétszer aszalt mézes körte

Hozzávalók

  • körte
  • méz
  • porcukor
  • vaj

Fotó: Pixabay / Nicólas Argoti

Elkészítés

Az érett, de még kissé kemény körtéket megmossuk, félbevágjuk, meghámozzuk, kicsumázzuk. Fele víz, fele méz arányban készült szirupban puhára főzzük. A szirupból kiszedve laposra nyomjuk, és meghintjük porcukorral. A meghintett szeleteket tepsibe tesszük, megvajazott sütőpapírral letakarjuk, és alacsony hőmérsékleten, kiékelt sütőajtó mellett szárítjuk. A közben sűrűre főzött mézes szirupban újra megforgatjuk a körtéket, majd tüllel letakarva kitesszük a napra száradni. Ha már nem ragadnak, üvegekbe tesszük, és hűvös helyen tároljuk!

Konyakos berkenye

Hozzávalók

  • 1 kg berkenye
  • 60 dkg cukor
  • 2 dl konyak
  • pár csipet vanília

Fotó: Pixabay / Photo Mix

Elkészítés

A konyakból, cukorból és kevés vaníliából szirupot főzünk, és a kész sziruppal leforrázzuk az előzetesen kissé összenyomkodott berkenyét. Az így kapott elegyet egy napig a kamrában pihentetjük. Másnap a szirupot leöntjük a berkenyéről, újraforraljuk, majd visszaöntjük a berkenyére. Lefedve hűvös helyre tesszük. Mindezeket még további két napon keresztül ismételjük, az utolsó napon a leszűrt gyümölcsöt csíramentes üvegbe tesszük és hűvös kamrába állítjuk.

Gyömbéres tökdzsem citrommal

Hozzávalók

  • spárgatök
  • cukor
  • kezeletlen citrom
  • gyömbér

Fotó: Pixabay / Veronica Bosley

Elkészítés

A tököt megmossuk, hámozzuk, magját kikaparjuk, húsát apró kockákra vágjuk. Minden kilogramm tökre 50 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét és egy mokkáskanálnyi reszelt gyömbért számolva a keveréket egy napig állni hagyjuk. Az eresztett levet leöntjük, forraljuk, a tökkockákat beletéve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük.

Dulcsásza

Hozzávalók

  • kedvenc idénygyümölcseink
  • cukor

Fotó: Pixabay / Rita E.

Elkészítés

Aktuálisan érő kedvenc gyümölcseinket megmossuk, meghámozzuk, előkészítjük. A gyümölcsöt cukorral rétegezve üvegekbe zárjuk: mind alul mind pedig felül cukor kezdje a sort! Lekötözzük, és 15 percig gőzöljük. Kitűnő önmagában, vagy édes tészták kísérőjeként.

Nyitókép: Pixabay / Congerdesign

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.