Túrós batyu és lekváros bukta

Gasztro

Túrós batyu és lekváros bukta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 7 dkg cukor

  • 3 dkg vaníliás cukor
  • 1 tk só
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 6 dl tej

  • 2 tojássárgája

Töltelék:

  • baracklekvár

Túrós töltelék:

  • 1/2 kg rögös túró
  • 2 egész tojás
  • 4-5 ek kristálycukor
  • 1 citrom héja

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl langyos tejben egy kanálnyi cukorral felfuttatjuk. Ezután elkeverjük két tojássárgájával, majd hozzáadjuk az átszitált liszthez. A maradék cukrot is beletesszük, illetve a sót, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Ha már majdnem összeállt, beledagasztjuk a felolvasztott vajat. Ez nem könnyű művelet, de ha kitartóan dolgozunk, a tészta felveszi az összes zsiradékot, és szép sima lesz.

Ha elkészültünk, letakarjuk, majd langyos helyen egy órát kelesztjük.

Közben elkészítjük a túrós tölteléket. A túrót ízesítjük a citrom héjával, és az ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot adunk hozzá, majd egyenletesen elkeverjük a két tojással.

A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és két részre osztjuk.

Az első részt nagyjából 1/2 centiméter vékonyságúra nyújtjuk ki, majd kb. 7x7 centiméteres négyszögeket vágunk belőlük. Próbáljuk annyi részre osztani, hogy a bukták kitöltsék a tepsinket. Ezután mindegyiket megtöltjük a lekvárral, és kizsírozott tepsibe rakjuk őket szorosan egymás mellé. Figyelünk, hogy a hajtás mindig alulra kerüljön.

A túrós változatnál is hasonlóan járunk el, de azt hagyományosan másképp formázzuk. Miután rátettük a tészták közepére a túrótölteléket, mindegyik négyszögnek összefogjuk a négy csücskét, középre hajtjuk, és egy kicsit megcsavarjuk, miközben összecsippentjük. Ezeket úgy rakjuk be a tepsibe, hogy ne érjenek össze.

További 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük a buktákat. Ha már szépen felkeltek, a tetejüket megkenjük felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük őket, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

 Tökéletes egy tartalmas jókai bableves vagy egy lakodalmi csibeleves után!