Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 7 dkg cukor
- 3 dkg vaníliás cukor
- 1 tk só
- 20 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- kb. 6 dl tej
- 2 tojássárgája
Töltelék:
- baracklekvár
Túrós töltelék:
- 1/2 kg rögös túró
- 2 egész tojás
- 4-5 ek kristálycukor
- 1 citrom héja
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben egy kanálnyi cukorral felfuttatjuk. Ezután elkeverjük két tojássárgájával, majd hozzáadjuk az átszitált liszthez. A maradék cukrot is beletesszük, illetve a sót, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Ha már majdnem összeállt, beledagasztjuk a felolvasztott vajat. Ez nem könnyű művelet, de ha kitartóan dolgozunk, a tészta felveszi az összes zsiradékot, és szép sima lesz.
Ha elkészültünk, letakarjuk, majd langyos helyen egy órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a túrós tölteléket. A túrót ízesítjük a citrom héjával, és az ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot adunk hozzá, majd egyenletesen elkeverjük a két tojással.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és két részre osztjuk.
Az első részt nagyjából 1/2 centiméter vékonyságúra nyújtjuk ki, majd kb. 7x7 centiméteres négyszögeket vágunk belőlük. Próbáljuk annyi részre osztani, hogy a bukták kitöltsék a tepsinket. Ezután mindegyiket megtöltjük a lekvárral, és kizsírozott tepsibe rakjuk őket szorosan egymás mellé. Figyelünk, hogy a hajtás mindig alulra kerüljön.
A túrós változatnál is hasonlóan járunk el, de azt hagyományosan másképp formázzuk. Miután rátettük a tészták közepére a túrótölteléket, mindegyik négyszögnek összefogjuk a négy csücskét, középre hajtjuk, és egy kicsit megcsavarjuk, miközben összecsippentjük. Ezeket úgy rakjuk be a tepsibe, hogy ne érjenek össze.
További 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük a buktákat. Ha már szépen felkeltek, a tetejüket megkenjük felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük őket, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
Tökéletes egy tartalmas jókai bableves vagy egy lakodalmi csibeleves után!
Ajánljuk még: