Jókai bableves

Gasztro

Jókai bableves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 db füstölt csülök
  • 1 pár füstölt kolbász
  • 2-3 db nyers sertésköröm darabolva
  • 1 kg száraz virágbab
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 2-3 db paszternák
  • 2-3 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • a tálaláshoz tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Egy fazék hideg vízbe tegyük fel főni a füstölt csülköt a fokhagymával és a hagymával. Előtte vágjuk le róla a húst, igyekezzünk egyforma méretű darabokra szedni. Természetesen a csontot is tegyük bele a levesbe, mert nagyon jó ízt ad neki. A kolbászt vágjuk tetszőleges darabokra, és szintén adjuk az ételhez, majd 45-50 percig főzzük.

A körmöket alaposan tisztítsuk meg, és ezeket is tegyük az ételbe, ha a csülök már félig megfőtt. A sózással vigyázzunk, mert a füstölt csülök sós, így könnyű elsózni a levest.

Újabb fél óra főzés után hozzáadhatjuk a babot is, melyet előző este beáztattunk. Ha már majdnem teljesen megfőtt a bab, akkor jöhetnek a levesbe a zöldségek. Ezekkel együtt készre főzzük.

Tálaláskor adhatunk mellé tejfölt.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!