Jókai bableves

Gasztro

Jókai bableves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 db füstölt csülök
  • 1 pár füstölt kolbász
  • 2-3 db nyers sertésköröm darabolva
  • 1 kg száraz virágbab
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 2-3 db paszternák
  • 2-3 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • a tálaláshoz tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Egy fazék hideg vízbe tegyük fel főni a füstölt csülköt a fokhagymával és a hagymával. Előtte vágjuk le róla a húst, igyekezzünk egyforma méretű darabokra szedni. Természetesen a csontot is tegyük bele a levesbe, mert nagyon jó ízt ad neki. A kolbászt vágjuk tetszőleges darabokra, és szintén adjuk az ételhez, majd 45-50 percig főzzük.

A körmöket alaposan tisztítsuk meg, és ezeket is tegyük az ételbe, ha a csülök már félig megfőtt. A sózással vigyázzunk, mert a füstölt csülök sós, így könnyű elsózni a levest.

Újabb fél óra főzés után hozzáadhatjuk a babot is, melyet előző este beáztattunk. Ha már majdnem teljesen megfőtt a bab, akkor jöhetnek a levesbe a zöldségek. Ezekkel együtt készre főzzük.

Tálaláskor adhatunk mellé tejfölt.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Őszibarackos finomságok

Mi kerül a tányérba ott, ahol minden kertben őszibarackfák kelletik hamvas gyümölcseiket? Persze, hogy valami izgalmas őszibarack-költemény. Hol így, hol úgy. Mert nem csak nyersen, befőttnek meg lekvárnak terem, lesz belőle barackleves, gyümölcssaláta, sütemények és torták, szörp és csatni. És ha még mindig van barack, akkor megtöltjük, grillezzük, izgalmas fűszerekkel házasítjuk. Az őszibarackot sosem lehet megunni!