Hozzávalók:
- 1 kg zöld dió
- víz
- 2-3 db alma
- 2 db bio citrom kifacsart leve és lereszelt héja
- 1 teáskanál citromsav
- 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliás cukor
- ½ kg cukor, ízlés szerint
- (Használhatunk ugyanennyi mennyiségű nyírfa vagy datolyacukrot is.)
- egész fahéj
- egész szegfűszeg
Elkészítés:
Ezt a lekvárt akkor tudjuk elkészíteni, ha a dió csonthéja még a zöld héj alatt puha. Úgy ellenőrizhetjük, hogy egy tűvel átszúrjuk. Ha könnyen átmegy rajta a tű, akkor jó a dió az eltevéshez.
A következő művelethez jó, ha gumikesztyűt húzunk, mert a dió befoghatja a kezünket. A leszedett gyümölcsöt alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, majd több helyen villával megszurkáljuk és egy befőttes üvegbe tesszük. Öntsünk rá bőségesen vizet. 10 napig hagyjuk állni, ez idő alatt naponta legalább egyszer, de akár többször is cseréljük rajta a vizet. Az áztatástól a dió elveszti a keserű ízét, és meg is barnul.
Tíz nap elteltével a diót kivesszük a vízből, összevágjuk és egy lábosba feltesszük főni. Ízesítsük fahéjjal és szegfűszeggel. A fűszereket célszerű egy vászonzacskóba tenni és azzal együtt a dióhoz adni, hogy utána könnyedén ki tudjuk venni belőle. Ha a dió jó puha, akkor levehetjük a tűzről, emeljük ki a fűszereket és botmixerrel pépesítsük.
Egy másik lábosba tegyünk fel 1 liter vizet, adjuk hozzá a cukrot, a citromsavat, citromhéjat, citromlevet és folytonos kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha a szirup elkészült, adjuk hozzá a kockára vágott almákat és a vaníliarúd kikapart belsejét, és addig főzzük, amíg az alma megpuhul. Ezután hozzáöntjük a pépesített dióhoz és együtt forraljuk kb. 15-20 percig.
A lekvárt még forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, tetővel lezárjuk, fejre állítjuk és szárazdunsztban így hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy miután felbontottuk, hűtőben tároljuk, vagy hamar fogyasszuk el, mert könnyen megromlik.
Ajánljuk még: