Hogy jövőre se ússzon el a szerencsénk, együnk minél több halat decemberben!

Gasztro

Hogy jövőre se ússzon el a szerencsénk, együnk minél több halat decemberben!

Karácsony és szilveszter környékén a hal nemcsak táplálék, de fogyasztásának hagyományosan szimbolikus jelentése is van a magyar nyelvterületen: a legtöbb helyen azt tartják, mindenképpen kell halat is enni karácsonykor és szilveszterkor, mert a hal előre úszik, így a mi életünk is előre fog haladni, azaz szerencsés lesz az új esztendőben. Megszívlelendő ez a tanács, és nemcsak a szokások őrzése miatt: a hal az egyik legegészségesebb táplálékunk, ráadásul azok is fogyasztják, akik egyébként tartózkodnak a húsevéstől. 

Milyen halak közül választhatunk a hazai kínálatból az ünnepi asztalra?

A klasszikus hármas felosztásból – édesvízi halak, tengeri halak és tenger gyümölcsei – az ünnepek környékén bármelyik merítésből választhatunk. A magyar konyha hagyományos karácsonyi, újévi halételeinek klasszikus alapanyaga a ponty mellett számos hazai édesvízi hal közül választhatunk. A szürke harcsa, a pisztráng, a fogas és a csíkos sügér mellé pedig ma már a lazacot, a tőkehalat, a makrélát és egyéb, nem hazai őshonos fajtákat is fogyasztunk, így igencsak gazdag választékból állíthatjuk össze az ünnepi menüt.

Minél többféle halételt tervezünk az ünnepi asztalra, annál egészségesebbé tesszük év végi étkezéseinket,

hiszen a halak alacsony kalória- és koleszterintartalmukkal, valamint a bennük található esszenciális olajokkal kíméletes, könnyen emészthető és jól hasznosuló tápanyagként szolgálják egészségünket. 

Halfogyasztásunk 35-40 százaléka a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik, de nyugodtan tanulhatnánk az északi népektől, akik egész évben rendszeresen fogyasztják a különböző halakat, változatos formában.

A hal nagyon hálás alapanyag: amellett, hogy egészséges, gyorsan elkészíthető, a legtöbb fűszerrel jól harmonizál, és minden étkezéshez tudunk  kiváló fogásokat alkotni belőle.

Reggelire, tízóraira halkrémet, ikrasalátát, halsalátákat, szendvicsfeltétet, lazactartárt, halas hidegtálat halkrémmel töltött tojással, halfilé-tekercsekkel és ezernyi jóval, ebédre a levesektől a sült és ragus fogásokon át az egytálételekig ugyancsak rengeteg lehetőségünk van ízletes formában elkészíteni valamelyik halfélét, vacsorára pedig ideális választás a hal, hiszen egészséges, könnyű, kímélő fogások alapanyaga lehet.

Raw fish and ingredients

Fotó: 123RF

Klasszikusok és különlegesek

A ponty továbbra is a legnépszerűbb alapanyag az ünnepi halas menüben. A rántott pontypatkótól a rácpontyon át a tört burgonyával tálalt pontyfiléig igen széles a skála, és nyugodtan bővíthetjük saját receptekkel is. Borbás Marcsi klasszikus és különleges ponty receptjei mellett érdemes szétnéznünk a METRO receptkínálatában is.

Attól függően, hogy mit szeretnénk készíteni, választhatunk ponty szeleteket, ponty filét, ponty tejet és ikrát vagy friss, tisztított pontyot is.

pisztráng szintén nagy kedvencünk: nemcsak azért, mert nagyon finom, de a kifejezetten sebes vizekben fickándozó pisztráng is nagyon kreatívan variálható a konyhában. Borbás Marcsi pisztráng-receptjei közül az egyik kifejezetten ünnepi fogás a tejszínes pisztrángleves, amit azok is könnyedén elkészíthetnek, akik a karácsonyi halászlével nem szeretnének bajlódni.

Fotó: 123RF 

Sokunk kedvence a szinte szálkamentesre filézhető, kiadós, rózsaszín húsú lazac, amiben nehéz csalódni. A friss és a füstölt, előpárolt lazac különböző formákban készíthető el: előételnek, főfogásnak, vendégváró falatokba tervezve – diétásan és gazdagon egyaránt.

Az ünnepi asztalra a lazacfogások legegyszerűbbike is pompás fogás lehet, de egy egzotikus mártással kínálva még különlegesebbé tehetjük.

Gyakori és gazdaságos alapanyag a főként filézett formában kapható pangasius is, amelyet bundában, de mediterrán módra elkészítve is tálalhatunk, de legalább ennyire izgalmas lehet kis tekercsekbe rendezve megsütni, mártással kínálva. A pangasiust bátran ízesíthetjük, hiszen nincs erős, jellegzetes íze, mint például a harcsának, így a legtöbb ízharmóniában remekül megállja a helyét.

Fotó: 123RF 

Méltán népszerű hazai édesvízi halunk, a harcsa, amelynek másik fajtája, az afrikai harcsafilé is a magyar konyha kedvelt alapanyaga. A halgombóclevestől és a gombás harcsapaprikástól a tejszínes-vargányás harcsáig és a bundában sült harcsaszeletekig szintén receptek hosszú sora vár arra, hogy elkészítsük és feltálaljuk. Ha egy kis különlegességre vágyunk, kipróbálhatjuk az afrikai harcsát kesudió-bundában is.

A METRO friss hal kínálatában a hazai halfajták mellett természetesen olyan különlegességeket is megtalálunk, amelyeket nem magyar vizekből fogtak ki, így – a világkonyha térhódításának köszönhetően – rengeteg új, izgalmas recept közül válogathatunk már anélkül, hogy alapanyaghiánytól tartanánk.

A nílusi sügér például igen gazdag A- és B-vitamin tartalmával, jelentős kalcium- és foszfortartalmával szintén jó választás lehet az ünnepekre, hiszen sovány húsa könnyen emészthető, fehérjében gazdag, kalóriában szegény. Remek társítás lencsével is, így a szilveszteri menüt is változatossá tehetjük.

Fotó: 123RF 

Az utóbbi években itthon is egyre népszerűbbek a tenger gyümölcsei: a különböző rák-, kagyló, és osztrigafélék, és szerencsénkre a boltok kínálatában is bőven akad ilyen csemege. A garnélát legalább annyira szívesen fogyasztjuk a Cézár-saláta feltétjeként, mint levesben vagy sütve, esetleg csak párolva, szószba mártogatva.

A homár igazi ínyencség: érdemes megtanulni jól elkészíteni: az édeskés homárhúst ne fűszerezzük túl, mártásokkal kínáljuk, párolt zöldségekkel tálalhatjuk.

Az osztriga ugyanakkor megosztó lehet, de ínyencek számára garantáltan az egyik ünnepi csemege, különösen a szilveszteri mulatságok idején. Osztriga vásárlásakor arra figyeljünk, hogy vásárlásakor mindig ellenőrizzük, hogy héjuk szorosan záródik-e, ha nem, ne vegyük meg. A fekete kagyló hasonlóan izgalmas különlegesség, amit például fehér borban párolva is elkészíthetünk.

Ahhoz, hogy igazán jól sikerüljön, érdemes megterveznünk a karácsonyi halas menüsort. Így többféle kiváló alapanyagból kerülhetnek fenséges finomságok a család asztalára. Hogyan juthatunk hozzá a legegyszerűbben a legjobb minőségű, friss halakhoz? Ezt is mutatjuk!

Fotó: 123RF 

Biztosítsd be magad előrendeléssel, hogy garantáltan friss halat tudj vásárolni!

Az ünnepi időszak bevásárlás szempontjából lehet rémálom, de lehet nagyon kényelmes is: rajtunk múlik. Ma már rengeteg lehetőségünk van elkerülni a tumultust és időt spórolni: nem kell félnapnyi beszerzőkörutakat tennünk ahhoz, hogy mindent összegyűjtsünk, ami a meghitt ünnepléshez szükséges. Az olyan különlegesen érzékeny alapanyagoknál, mint a hal nagyon fontos, hogy a lehető legfrissebb állapotban tudjunk hozzájutni és feldolgozni, s minthogy az ünnepek körüli kereslet igen élénk, érdemes alternatív beszerzési módokat találni. Igyekezzünk olyan helyről vásárolni, ahol garantáltan felelős gazdálkodásból származik az alapanyag!

A METRO Magyarország karácsonyi hal előrendelési lehetőséget is biztosít a halpultos kiszolgálás mellett, hogy minél többen olyan friss halhoz juthassanak, amely felelős gazdálkodásból származik. Az áruház december 1. és 15. között fogadja az előrendeléseket, délelőtt 9.00 és délután 14.00 óra között, a megrendelt friss halat pedig akár december 22-én is átvehetjük

Előrendelést édesvízi halakra és lazacra minimum bruttó 20 000 Ft értékben vagy legalább 10 kg tömegben van lehetőség leadni. Különlegesebb halakra, kagylókra, osztrigára kisebb összegben is felvesznek előrendelést. A rendelések átvétele minimum 48 óra múlva, előre egyeztetett időpontban történik. Figyeljünk oda a rendelésnél, hiszen a leggyakoribb ünnepi halból, élő pontyból nem tudnak félretenni rendelés esetén, azt az áruházakban tudjuk beszerezni.

Fotó: 123RF 

Csak a fantáziánkon múlik, hogyan tesszük izgalmassá az ünnepi menüt, amelyben legalább annyi helyet kérnek az újdonságok is, mint a klasszikusok. A lényeg, hogy egészséges és finom falatok kísérjék együttléteinket, és az sem baj, ha egy-egy vendég elkéri valamelyik kifejezetten jól sikerült fogás receptjét!  

A cikk megjelenését a METRO támogatta.