Halgombócleves

Gasztro

Halgombócleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 60 dkg afrikai harcsa vagy busa
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 3 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál zellerszár
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 citrom
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 db zsemle
  • bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A hagyma felét finomra vágjuk, és kevés vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott zöldségeket, és azokat is rövid ideig pirítjuk, hogy a bennük lévő cukor karamellizálódni kezdjen. Ezután felöntjük vízzel, majd kb. 15 percig főzzük a levest. Közben a zsemlét megtépjük és beáztatjuk. Kislyukú húsdarálón ledaráljuk a halat a fokhagymagerezdekkel és egy fél fej vöröshagymával együtt. A zsemledarabokat kicsavarjuk, és azt is átengedjük a darálón. Ehhez a keverékhez adunk egy egész tojást, majd sóval és borssal ízesítjük. Hagyjuk egy kicsit állni, majd nagyobb diónyi gombócokat készítünk belőle. Ha a zöldségek már majdnem megfőttek, belerakjuk a levesbe a halgombócokat. Körülbelül tíz percig főzzük még, majd behabarjuk a levest. A kaprot apróra felvágjuk, elkeverjük a tejföllel. Ezután a tejfölt elkeverjük egy merőkanálnyi forró levessel, majd az egészet visszaöntjük a fazékba. Rövid ideig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Tálaláskor reszelt citromhéjjal ízesítjük. 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.