Hozzávalók:
- 60 dkg afrikai harcsa vagy busa
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 3 dkg vaj
- 1 fej hagyma
- 2 szál zellerszár
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kapor
- 1 citrom
- 1,5 dl tejföl
- 1 db tojás
- 1 db zsemle
- só
- bors
Elkészítés:
A hagyma felét finomra vágjuk, és kevés vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott zöldségeket, és azokat is rövid ideig pirítjuk, hogy a bennük lévő cukor karamellizálódni kezdjen. Ezután felöntjük vízzel, majd kb. 15 percig főzzük a levest. Közben a zsemlét megtépjük és beáztatjuk. Kislyukú húsdarálón ledaráljuk a halat a fokhagymagerezdekkel és egy fél fej vöröshagymával együtt. A zsemledarabokat kicsavarjuk, és azt is átengedjük a darálón. Ehhez a keverékhez adunk egy egész tojást, majd sóval és borssal ízesítjük. Hagyjuk egy kicsit állni, majd nagyobb diónyi gombócokat készítünk belőle. Ha a zöldségek már majdnem megfőttek, belerakjuk a levesbe a halgombócokat. Körülbelül tíz percig főzzük még, majd behabarjuk a levest. A kaprot apróra felvágjuk, elkeverjük a tejföllel. Ezután a tejfölt elkeverjük egy merőkanálnyi forró levessel, majd az egészet visszaöntjük a fazékba. Rövid ideig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Tálaláskor reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Ajánljuk még: