Rácponty: a legjobb dolog, ami hallal történhet

Gasztro

Rácponty: a legjobb dolog, ami hallal történhet

Borbás Marcsi receptje, hogy igazán finom pontyot készíthess!

Hozzávalók:

  • 1 db 2 kg-os ponty
  • 3-4 db paradicsom
  • 4 db zöldpaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl tejföl
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg füstölt szalonna

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A pontyot lefilézzük, majd gondosan, 2 milliméterenként beirdaljuk a húst egy éles késsel.  Aki nem szeretné filézni, az egyben is elkészítheti a halat, ez esetben ugyanígy kell beirdalni gerincig.

Ezután jó alaposan besózzuk a pontyot úgy, hogy az irdalásokba is kerüljön só. 

A héjában megfőzött burgonyát lehámozzuk és felkarikázzuk. A hagymát fél karikára, a paradicsomot és a paprikát, újhagymát pedig karikára vágjuk.

Egy közepes méretű tepsi vagy cserépedény alját kibéleljük a vékonyra szeletelt szalonnával. Erre a rétegre tesszük rá a felkarikázott főtt burgonyát, majd az összevágott vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom és paprika keverékét. Az így kialakult „ágyra” ráfektetjük a pontyot, majd betoljuk a 180-200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

Ezután ráöntjük a sóval és fűszerpaprikával elkevert tejfölt, és tovább sütjük egészen addig, míg meg nem pirul a tejföl is a hal tetején. Ez körülbelül 15 perc.