
Rácponty: a legjobb dolog, ami hallal történhet
Borbás Marcsi receptje, hogy igazán finom pontyot készíthess!

Rácponty: a legjobb dolog, ami hallal történhet
Borbás Marcsi receptje, hogy igazán finom pontyot készíthess!

Vadvízi recept: kukoricalisztben sült keszeg
Gyorsan elkészíthető halfogás, amely a magyar vadvízi horgászat legnépszerűbb kapásából, a pontyfélék családjába tartozó keszegből készül.

Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket
Töltött káposzta, rácponty, mézeskalács és bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar karácsonyi asztal. A fogások rendje vidékenként és családonként is változik, de az ünnepi menü ízvilága jellegzetes, fűszeres aromái által teszi igazán meghitté a karácsonyt. Vannak fűszerek, amelyekből ilyenkor fogy a legtöbb, sőt, vannak fűszerkeverékek, amelyek méltán viselik a „karácsonyi” jelzőt.

„A hagyomány szeretete a jövő szeretete” – interjú Jahni Lászlóval
Kovászosuborka-leves, paradicsomos olajos ponty, kacsamell paradicsomos káposztával – néhány emblematikus és közkedvelt étel a balatonszemesi Kistücsök konyhájából. A csaknem három évtizede működő étterem vezérelve a szezonalitás és a regionalitás, lenyűgöző konyhájuk azonban már évek óta az ország minden tájáról vonzza a vendégeket. Az étterem séfjével, Jahni Lászlóval alapanyagokról, étlapról, hitvallásról beszélgettünk.

Ideje rákapnunk a halra! Egészségünk és a magyar hal érdekében is!
Lehetnénk sokkal bátrabbak is halfogyasztás terén, hiszen a magyar vizekből asztalunkra kerülő halakból még exportra is jut – erre figyelmeztet a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Agrármarketing Centrum idei halas kampánya. Az éves halmennyiség 40 százalékát a karácsonyi ünnepek táján fogyasztjuk el, de semmi nem indokolja, hogy az év többi részében ne rendszeresíthetnénk e koleszterinszegény és jótékony zsírokban gazdag fehérje fogyasztását. Az újévi fogadalmaink között nyugodtan szerepelhet halfogyasztásunk növelése is, hiszen ezzel egészségünket és a magyar termelőket is támogatjuk.

Hogy jövőre se ússzon el a szerencsénk, együnk minél több halat decemberben!
Karácsony és szilveszter környékén a hal nemcsak táplálék, de fogyasztásának hagyományosan szimbolikus jelentése is van a magyar nyelvterületen: a legtöbb helyen azt tartják, mindenképpen kell halat is enni karácsonykor és szilveszterkor, mert a hal előre úszik, így a mi életünk is előre fog haladni, azaz szerencsés lesz az új esztendőben. Megszívlelendő ez a tanács, és nemcsak a szokások őrzése miatt: a hal az egyik legegészségesebb táplálékunk, ráadásul azok is fogyasztják, akik egyébként tartózkodnak a húsevéstől.

Könnyű nyári fogásra vágysz? Hat halas recept a forró napokra
Nyárra a hal tökéletes választás: nem hizlal, nagyon egészséges, miközben az ízvilága gazdag. Ráadásul a sült hal illata visszavihet a Balaton vagy a tenger partjára akkor is, ha épp nem vagy ott…

Mutatós hidegtálak királya: az aszpik
Az egyik kedvenc ünnepi gasztrokalandom a húsleves megmaradt levéből történő legkülönfélébb aszpikos csodák készítése. Sportot tudok űzni abból, hogy éppen zöldséges aszpikos szalámit tegyek a másnapi vacsoraasztalra, vagy formába öntött és úgy megdermesztett aszpik-pástétomot. Egy azonban biztos: az aszpikról beszélnünk kell, mert az aszpikot mindenkinek érdemes jobban megismernie.

Tedd izgalmasabbá a karácsonyi menüt különleges ínyencségekkel!
Az év végi ünnepek többek között azért is nagyon kedvesek számunkra, mert egész sor hagyományos fogás mellett nosztalgiázhatunk a közösen megélt kedves pillanatokról. Az együttlét élményét azonban még izgalmasabbá tehetjük, ha a klasszikusok közé becsempészünk néhány új különlegességet is betervezünk. Mutatunk pár ötletet.

Zöldfűszeres, gombás halleves
Elsőre talán nem tűnik egyszerűen elkészíthető fogásnak a sok hozzávaló miatt, de a látszat csal. Mint a legtöbb leves, ez is igen kevés munkát igényel, de annál kiadósabb.

Szálkamentes fogások halból
Könnyű, ízletes és tápláló: halat enni nem csak böjtben érdemes, de most szezonja is van. A magyar ember hagyományosan szereti a halételeket, de sok családban csak azért kerül ritkábban az asztalra, mert tartunk a szálkától. Következzen néhány olyan halas fogás, amelyek könnyen elkészíthetők, és garantáltan szálkamentesek!

Ne vágj savanyú képet tél végén! – Egyél inkább minél több savanyú káposztát!
Tél végén szinte ösztönösen kívánjuk a savanyú káposztát. Szervezetünk tévedhetetlenül tudja, hogy szükségünk van a benne megőrzött vitaminokra, a tejsavas erjedés során képződött bélvédő anyagokra, a rostokra. A töltött, rakott káposzta, a káposztás gulyás, a jó káposztalevesek mellett nyersen is fogyaszthatjuk, tökmagolajjal meglocsolva remek salátaként kínálhatjuk. Nálunk hallal és tésztába sütve is kedves, íme, három szuper recept hozzá!