Hozzávalók:
- 1 db 3 kg-os ponty filéje
- só
- 2 ek olívaolaj
- 1 kg burgonya
- 2 fej hagyma
- 3 ek libazsír
- bors
A pontyfilét egy jó éles késsel gondosan, sűrűn beirdaljuk a bőrig. Vigyázzunk, hogy a bőrt ne vágjuk át, mert akkor szét fog esni a filé. Sütés előtt öt perccel alaposan besózzuk. Ezután közepesen forró serpenyőben, kevés olívaolajon kezdjük el sütni a halat a bőrével lefelé. Le is takarhatjuk egy sütőpapírral, így még könnyebben át fog sülni. Ha a bőre egy pici színt kapott, és a hús is kifehéredett, akkor óvatosan megfordítjuk, és a másik felét is hagyjuk, hogy egy kis színt kapjon. Figyeljünk, ne süssük túl, maradjon szaftos!
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. A hagymákat negyedeljük, majd vékonyan felszeleteljük és a libazsíron lassan aranybarnára dinszteljük. Közben meg is sózzuk.
Ha a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet, majd áttörjük, de nem teljesen. Maradjanak benne darabok is. Ezután összeforgatjuk a karamellizált hagymával és a libazsírral, majd borssal ízesítjük. Legyen elegendő zsírunk, ne sajnáljuk róla, úgy nem lesz száraz.