Pontyfilé hagymás tört burgonyával

Gasztro

Pontyfilé hagymás tört burgonyával

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 db 3 kg-os ponty filéje
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kg burgonya
  • 2 fej hagyma
  • 3 ek libazsír
  • bors
Tovább olvasok

 

A pontyfilét egy jó éles késsel gondosan, sűrűn beirdaljuk a bőrig. Vigyázzunk, hogy a bőrt ne vágjuk át, mert akkor szét fog esni a filé. Sütés előtt öt perccel alaposan besózzuk. Ezután közepesen forró serpenyőben, kevés olívaolajon kezdjük el sütni a halat a bőrével lefelé. Le is takarhatjuk egy sütőpapírral, így még könnyebben át fog sülni. Ha a bőre egy pici színt kapott, és a hús is kifehéredett, akkor óvatosan megfordítjuk, és a másik felét is hagyjuk, hogy egy kis színt kapjon. Figyeljünk, ne süssük túl, maradjon szaftos!

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. A hagymákat negyedeljük, majd vékonyan felszeleteljük és a libazsíron lassan aranybarnára dinszteljük. Közben meg is sózzuk.

Ha a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet, majd áttörjük, de nem teljesen. Maradjanak benne darabok is. Ezután összeforgatjuk a karamellizált hagymával és a libazsírral, majd borssal ízesítjük. Legyen elegendő zsírunk, ne sajnáljuk róla, úgy nem lesz száraz.

 A megjelenést a Fiskars támogatta.

Ajánljuk még:

Komáromi Jókai palacsinta, avagy az írófejedelem bablevese szilárd változatban

A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról? Jómagam nemrég ismerkedtem meg vele komáromi látogatásom során. Olyannyira meglepődtem azon, hogy késsel-villával faltam a jó bablevesből ismert ízeket, olvadtak a textúrák a nyelvemen, hallgattam a palacsinta születéstörténetét, és közben egyre az járt a fejemben, hogy száz év múlva féltve őrzött legenda lehet az alig egy éves ételköltemény. Hazaérve persze elkészült nálunk is, hogy leteszteljem, mit szól hozzá a bableveskedvelő siserehad. Megnyalták utána mind a tíz ujjukat!

 

Már követem az oldalt

X