10 téli saláta, amit nem tudunk megunni

Gasztro

10 téli saláta, amit nem tudunk megunni

Télen is kell a vitamin, és a legjobb, ha idényzöldségekből vagy könnyen beszerezhető, hazai zöldségekből készítjük!

Káposztasaláta

A nyári kerti partikat mindenképp feldobja (és egészségesebbé teszi) egy jó coleslaw, de ne feledkezzünk meg a klasszikus, jól ismert, nagymama által is készített káposztasalátáról sem!  Egyetlen fej káposztából óriási adag készülhet, ráadásul jó eséllyel boltba sem kell menni hozzá, minden alapanyag ott lapul már a spájzban, konyhaszekrényben. Garantált finomság sültek vagy akár szendvics mellé is, és persze igazi C-vitamin-löket, hogy jól bírd a napsütésmegvonást tavaszig!

kaposztasalata-recept

 

Zellersaláta

A zeller fantasztikus zöldség: elpusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban. Emellett támogatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin-, vércukorszint- és súlycsökkentő hatással bír, idegnyugtató, tisztítja a tüdőt, de reumára és köszvényre is javasolják. Magas a nátrium-és káliumtartalma, így szív- és érrendszeri betegségek esetén is segítségünkre lehet. Egyesek szerint a rák megelőzésében, esetleges kezelésében is jó szolgálatot tesz.

Fogyókúrázóknak különösen ajánlott, mivel kalóriatartalma igen alacsony: fajtától függően 6-20 kcal van 10 dkg-ban. Gazdag B-vitaminban, segíti a koncentrációt és a stressz oldását, míg rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít. Ebben a salátában pedig fantasztikusan finom is:

 

Tovább olvasok

Sütőtökös lencsesaláta

A saláta bizony nem mindig zöld! Olykor lencse és sütőtök kerül bele, meg persze egy kevés lilahagyma – így készül egy igazi egészségbomba a zord időben!

 

Sóban sült cékla

Nem igazán saláta, de remek salátaalap: mellédobsz pár almát, egy hagymát, néhány szem diót és percek alatt kész a vitamindús, színes finomság. Persze lehet, hogy megkóstolod magában, és nem is vágysz majd salátára, mert annyira jó ez a cékla! 

sult-cekla-recept

 

Almás spenótsaláta

Spenótot fóliázva már egész évben kapni a boltokban, de akinek sok termett otthon, fagyaszthatott is magának. Jó télen elővenni ezt a szép zöld levelet, hogy aztán megszínesítsünk vele egy-egy tányért, egy-egy hideg hónapot. A zöld zöldségek a legjobb méregtelenítők: magas a víz-, klorofill- és rosttartalmuk is. A klorofill vasat juttat a szervezetbe, tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez. Kiüríti a szervezetünkben felgyülemlett káros anyagokat, továbbá javítja a látást és a láb vérkeringését, így enyhítik a visszeresség okozta panaszokat. Ezen kívül felveszik a harcot a rákos sejtekkel és sok kalciumot is tartalmaznak, ami erősíti a csontokat.

gyors-receptek-pillanatok-alatt-kesz-etelek-focuspoint-almas-spenotsalata

 

 

Nizzai saláta

Ha akad otthon egy eltett zöldbab, és kaptok egy fej salátát meg pár szem paradicsomot a piacon (utóbbiból egész évben találtok jó minőségű, vegyszermentes magyar fajtát), nyert ügyetek van: minden hozzávaló beszerezhető a hidegebb hónapokban is egy jó nizzai salátához. A tonhal miatt extrán laktató is!

 

Zöldsaláta lencsével

A fejes káposztában, a kelkáposztában és a kelbimbóban található allil-izotiocianát nemcsak rákellenes hatású, de erős aromájának köszönhetően megfázás esetén is hasznos élelem, mert tisztítja a légutakat! Télen igazán jól jön ez – és ha beletesszük a salátába a lencsét és tojást is, laktató, vitamindús húsmentes vacsorát kapunk! 

 

Tonhalsaláta

Friss saláta ehhez a recepthez is jól jön, akár csak pár levéllel, aztán mehetnek bele a téli finomságok: az idejében eltett csemegeuborka, a zeller, a fokhagyma. Mivel ez is halas recept, egy jó dresszing után már készen is van, nem kell sokat bajlódni azért, hogy tápláló étel kerüljön az asztalra!

tonhalasalata-recept-borbas-marcsi

 

Cézársaláta

Ha a hal nem nagy kedvencünk, de az előzőekben leírtak tetszettek, akkor készülhet is az örök klasszikus: a cézár saláta! Télen-nyáron nagyon finom, és bár nyáron annyi előnyünk van, hogy a salátát frissen hozhatjuk a kertből, még mindig jó választás ez a recept télen is, hiszem a legtöbb hozzávaló hazai forrásból is beszerezhető, és mivel mindenből csak egy kevés kell bele, sokáig kitartanak majd, más receptekben jó szolgálatot tesznek ezek a finomságok is!

 

Már követem az oldalt

X