Gasztro

Tonhalsaláta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 2 db szárzeller
  • 1 szál újhagyma
  • 5-6 salátalevél
  • 30 dkg tonhal
  • 3-4 szem csemegeuborka
  • 2 gerezd fokhagyma

A majonézhez:

  • 2 db tojás
  • 1 ek mustár
  • 3 dl olaj
  • só ízlés szerint
  • kb. fél citrom leve
  • 1-2 tk porcukor
  • durvára őrölt bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A majonéz elkészítéséhez két tojássárgájához adunk egy kanál mustárt, majd folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadagoljuk az olajat. Ízlés szerint sózzuk, adunk hozzá egy teáskanálnyi cukrot és citromlevet. Ezután keverünk hozzá apróra vágott csemegeuborkát és fokhagymát. Ízesítjük durvára őrölt borssal is.

A saláta elkészítéséhez egy nagyobb tálba szaggassuk bele a salátaleveleket, adjuk hozzá a felaprított szárzellert, a szeletelt újhagymát, majd közvetlenül tálalás előtt tiszta kézzel keverjük a salátához a majonézt, illetve a tonhaldarabokat.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

„Már csak mi maradtunk mézeskalácsosok Debrecenben” – a Radics Mézes műhelyben Radics Zoltánnal beszélgettünk

Alig tíz évre rá, hogy 2014-ben a debreceni mézeskalácsosság bekerült a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei értéktárba, már csak egyetlen működő mézeskalácsos műhelyt találunk Debrecenben. A híres debreceni mézes tányért ma már csak Radics Zoltán fiatal mézeskalács készítő mester készíti, aki édesapjától, Radics Lászlótól tanulta a mesterséget. Vajon képes lesz fennmaradni ez a több száz éves hagyomány? Mi kell ahhoz, hogy megőrizzük? A szaktudás és a rengeteg munka bizonyosan nem elegendő hozzá – ez derült ki Radics Zoltánnál tett látogatásunk alkalmával is.