Cézársaláta

Gasztro

Színeket az asztalra

Cézársaláta

Borbás Marcsi receptje egy gyors, egyszerű és egészséges cézársaláta elkészítéséhez.

Hozzávalók

A salátához: 

  • egy fej zsenge római saláta
  • 5 dkg parmezán
  • szikkadt kenyér 
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma

Az öntethez:

  • 2 tojássárgája
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, bors
  • 2-3 szardelladarabka
  • 3-4 szem kapribogyó
  • fokhagyma
  • 1 tk Worcester szósz
  • 50 dkg csirkemell
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • zöldfűszerek

 

Tovább olvasok

A csirkemellet egy forró, vékonyan kiolajozott vasserpenyőben sütni kezdjük. Amikor a hús elengedi a serpenyőt, akkor fordítsuk meg. Vigyázzunk, ne szurkáljuk meg közben! Amikor a hússzeletek minden oldala megpirult, dobjunk rájuk egy-egy kocka vajat, szórjuk meg zöldfűszerekkel, majd fedjük le a serpenyőt. Ezután húzzuk le a tűzről, és hagyjuk a húst pihenni még 6-7 percet. 

Az öntethez a kőmozsarunk aljában durvára összetörünk egy hámozott fokhagymagerezdet, majd hozzáadjuk a szardellát, és pépesítjük. Belekeverünk két tojássárgáját, fél dl olívaolajat, egy kávéskanálnyi Worcester szószt, néhány csepp citromlevet, sót és frissen őrölt fekete borsot.

Egy serpenyőben felmelegítünk fél dl olívaolajat, beleteszünk 2-3 szétroppantott fokhagymagerezdet, amelyeket egy perc után ki is veszünk. Ebben a fokhagymás olajban megpirítjuk az apró kockára vágott, szikkadt kenyeret.   

A tálaláshoz a római salátát leveleire szedjük, megmossuk, egy papírtörlővel leitatjuk róluk a vizet, és egy tálra sorakoztatjuk. A levelekre néhány szelet csirkemellet és egy-egy kanál pirított kenyérkockát teszünk, majd meglocsoljuk az öntettel, és gazdagon megszórjuk parmezánforgáccsal.

Bármilyen hússal vagy hallal, de akár anélkül is készíthetjük.

A megjelenést a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.