Gasztro

Színeket az asztalra

Cézársaláta

Borbás Marcsi receptje egy gyors, egyszerű és egészséges cézársaláta elkészítéséhez.

Hozzávalók

A salátához: 

  • egy fej zsenge római saláta
  • 5 dkg parmezán
  • szikkadt kenyér 
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma

Az öntethez:

  • 2 tojássárgája
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, bors
  • 2-3 szardelladarabka
  • 3-4 szem kapribogyó
  • fokhagyma
  • 1 tk Worcester szósz
  • 50 dkg csirkemell
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • zöldfűszerek

 

Tovább olvasok

A csirkemellet egy forró, vékonyan kiolajozott vasserpenyőben sütni kezdjük. Amikor a hús elengedi a serpenyőt, akkor fordítsuk meg. Vigyázzunk, ne szurkáljuk meg közben! Amikor a hússzeletek minden oldala megpirult, dobjunk rájuk egy-egy kocka vajat, szórjuk meg zöldfűszerekkel, majd fedjük le a serpenyőt. Ezután húzzuk le a tűzről, és hagyjuk a húst pihenni még 6-7 percet. 

Az öntethez a kőmozsarunk aljában durvára összetörünk egy hámozott fokhagymagerezdet, majd hozzáadjuk a szardellát, és pépesítjük. Belekeverünk két tojássárgáját, fél dl olívaolajat, egy kávéskanálnyi Worcester szószt, néhány csepp citromlevet, sót és frissen őrölt fekete borsot.

Egy serpenyőben felmelegítünk fél dl olívaolajat, beleteszünk 2-3 szétroppantott fokhagymagerezdet, amelyeket egy perc után ki is veszünk. Ebben a fokhagymás olajban megpirítjuk az apró kockára vágott, szikkadt kenyeret.   

A tálaláshoz a római salátát leveleire szedjük, megmossuk, egy papírtörlővel leitatjuk róluk a vizet, és egy tálra sorakoztatjuk. A levelekre néhány szelet csirkemellet és egy-egy kanál pirított kenyérkockát teszünk, majd meglocsoljuk az öntettel, és gazdagon megszórjuk parmezánforgáccsal.

Bármilyen hússal vagy hallal, de akár anélkül is készíthetjük.

A megjelenést a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.