Sóban sült cékla
Olvasási idő: 2 perc

Sóban sült cékla

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • fejenként 2-3 kisebb fej cékla

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Ehhez a recepthez kisméretű céklákra van szükségünk. Minél kisebb, annál jobban és könnyebben át tud sülni, és annál szebben mutat majd a tányéron.

A fejeket kevés vízben átmossuk, majd megszárítjuk. Fogunk egy darab sütőpapírt, és ráhalmozunk egy adag sót. Annyi szükséges, hogy bele tudjuk ültetni a céklákat. (kb. 2 evőkanálnyi). Fontos, hogy természetes sót használjunk, ami nem tartalmaz káliumot. Remek hozzá az egyszerű, nagy szemcséjű asztali só.

Ha a céklákat elhelyeztük a sóágyon, felülről is nyakon öntjük őket, hogy a szemcsék jól körbevegyék a gumókat. Ezután a sütőpapír széleit összefogjuk, és a papír széleit összetekergetve úgy zárjuk be kis csomagunkat, hogy a keletkező gőz ne illanjon el azonnal. Így a céklák a sós gőzben párolódnak meg.

160 fokon kb. 50 percig sütjük őket. Tűvel tudjuk ellenőrizni, hogy megpuhultak-e a gyökerek. Kivesszük őket a sütőből, kicsomagoljuk, megpucoljuk, és azonnal fogyaszthatjuk. A pucolásnál vigyázzunk, mert nagyon fognak a sült céklák is! 

Kapcsolódó tartalom
Aranyalma befőtt
Halmos Monika | 2025. szeptember 07

Aranyalma befőtt

Díszcserjeként álldogál az aranyalma tőlünk nem messze, egy kicsit elhagyatott park szélén. Mostoha a sorsa, mert őszi díszeit, apró aranyalmácskáit senkinek sem mutogathatja, nincs, aki arra jár. Csak mi tévedünk arra, szeptember vége felé, hogy megnézzük, megértek-e a kis gyümölcsök. A kicsi almák, amelyek ügy csüngnek a fán, csokrokban, mint a cseresznye. Befőtt készül belőlük, mégpedig szárral együtt, díszítésként gyümölcssalátához, süteményekhez, gyümölcsös koktélba pottyantva olyan szívderítő látvány! Pikáns íze pedig túlmutat az egzotikus gyümölcsök aromáján.