Sóban sült cékla

Gasztro

Sóban sült cékla

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • fejenként 2-3 kisebb fej cékla

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Ehhez a recepthez kisméretű céklákra van szükségünk. Minél kisebb, annál jobban és könnyebben át tud sülni, és annál szebben mutat majd a tányéron.

A fejeket kevés vízben átmossuk, majd megszárítjuk. Fogunk egy darab sütőpapírt, és ráhalmozunk egy adag sót. Annyi szükséges, hogy bele tudjuk ültetni a céklákat. (kb. 2 evőkanálnyi). Fontos, hogy természetes sót használjunk, ami nem tartalmaz káliumot. Remek hozzá az egyszerű, nagy szemcséjű asztali só.

Ha a céklákat elhelyeztük a sóágyon, felülről is nyakon öntjük őket, hogy a szemcsék jól körbevegyék a gumókat. Ezután a sütőpapír széleit összefogjuk, és a papír széleit összetekergetve úgy zárjuk be kis csomagunkat, hogy a keletkező gőz ne illanjon el azonnal. Így a céklák a sós gőzben párolódnak meg.

160 fokon kb. 50 percig sütjük őket. Tűvel tudjuk ellenőrizni, hogy megpuhultak-e a gyökerek. Kivesszük őket a sütőből, kicsomagoljuk, megpucoljuk, és azonnal fogyaszthatjuk. A pucolásnál vigyázzunk, mert nagyon fognak a sült céklák is! 

Ajánljuk még:

Céklás receptek: izgalmas alapanyag, kevés kalóriával

A cékla legalább annyiféleképpen felhasználható, mint a burgonya: önállóan is finom, levesként, köretként szintén, de illik süteménybe, egytálételbe is. Az íze sokkal karakteresebb a krumplinál, viszont kevés benne a kalória. Sokféle hozzávalóval tud érdekes kombinációt alkotni: képzeljük el például kéksajttal és fehér borral vagy sötét kakaóval és keserű csokoládéval. Izgalmas.

 
X
Már követem az oldalt