Egészség

Fogyhatsz és szépülhetsz vele: hét érv az uborkafogyasztás mellett (és hét tipp hozzá)

A nyári időszakban olcsón és nagy mennyiségben juthatunk hozzá az uborkához. Ne szalasszuk el a lehetőséget – ideje feltankolni a vitaminraktárainkat!

Hét érv az uborkafogyasztás mellett 

  1. Hidratálás: az uborka nagyrészt (kb. 95-96 százalékban) vízből áll, így fogyasztása segít hidratálni a szervezetet. A megfelelő hidratáltság fontos az egészségünk szempontjából: segít fenntartani a megfelelő testhőmérsékletet, elősegíti a tápanyagok szállítását és az anyagcserét. Ez különösen fontos ötven év felett, amikor a napi két liternél magasabb folyadékbevitel aranyszabály. 
  2. Alacsony kalóriatartalom: Egy kiló uborka kb. 110 kalóriát tartalmaz, így ez a zöldség ideális választás lehet azoknak, akik fogyni szeretnének, vagy az egészséges testsúlyt szeretnék fenntartani, de közben finom és szervezetünk számára hasznos zöldséget ennének.
  3. Rosttartalom: Az uborkában található rostok (100 grammban 0,6 gramm) elősegítik az emésztést, és segítenek fenntartani az egészséges emésztőrendszer működését, ráadásul eltelítenek bennünket. A rostok támogatják az ételmotilitást (a táplálék bélrendszerben történő megfelelő sebességű mozgását) és jelentősen csökkentik a székrekedést.
  4. Vitaminok és ásványi anyagok: A héjas, nyers uborka kiváló forrása különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak, például A, B1, B2, B6, K- és C-vitamin is van benne, de kálium, foszfor, vas, magnézium is. Ezek az anyagok fontosak az immunrendszer számára, de az egészséges csontok, fogak és íny egészségének megőrzésében is szerepük van.
  5. Antioxidánsok: Az uborka természetes antioxidánsokat tartalmaz, például a flavonoidok közé tartozó kvercetint, ami segít a szabadgyökök semlegesítésében és az oxidatív stressz kordában tartásában. Az antioxidánsok hozzájárulnak az egészséges sejtek védelméhez és a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez is.
  6. A szájhigiéné kapcsán is többen hangsúlyozzák az uborka jótékony hatását. Az uborka fogyasztása – még inkább alaposabb megrágása – serkenti a nyálképződést, amely csökkenti a káros savak előfordulását, és védi a fogzománcot a gyors erodálódástól, emellett pedig hatékony védelmet jelent a kellemetlen szájszag ellen. 
  7. Bőrápolás: az uborka magas víztartalma által segít hidratáltan tartani a bőrt, így már a fogyasztása is jót tehet, de ha beszerzünk egy jó, uborkaszármazékot is tartalmazó natúrkozmetikumot, azt garantáltan meghálálja a bőrünk!

Uborkás receptek

 

Tovább olvasok

KOVÁSZOS UBORKA ÉS KÁPOSZTA

A legnagyobb nyári klasszikusok egyike, nem véletlenül. Nagyon finom, és a kovászolás hatására még egészségesebb!

 

SVÉD UBORKASALÁTA

Salátaformában is ezer arca van, de a svédek változatát nem érdemes kihagyni!

 

HIDEG UBORKALEVES

Nagy melegben egy nagy tányér uborkaleves garantáltan feldobja a napot!

 

AZ IGAZI TZATZIKI – EGYENESEN GÖRÖGORSZÁGBÓL

Ha nem is így készül nálatok (mert ahány ház, annyi recept), egyszer érdemes megpróbálnotok a tzatziki ezen formáját. Szerintünk nem fogtok csalódni!

 

SOPSZKA ZÖLDSALÁTA ÁGYON

A Balkánon járva minden országban KÖTELEZŐ megkóstolni. De szerintünk ha nem is utaztok éppen, kerüljön asztalra ez a szuper finomság időről időre!

 

SZENDVICSUBORKA

Az uborka télen-nyáron finom, ugyanis ha jól rakjátok el, sokáig táplálja majd a családot. 

 

UBORKASZÓSZ

Krémes, ízes, változatos – próbáljátok ki!

 

Ajánljuk még:

A „megtört szívek” gyógyitala, az erkölcs jelképe – Mindent az árvácskáról

Városi virág, idén egész télen állta a sarat a belvárosi virágágyásokban is, aki pedig résen volt, tél derekán is szüretelhette a színes virágokat a balkonládájából egyenesen a salátába. Tavasszal a szupermarket pultjaiban a salátamixből hirdette sárgán vigyorogva, hogy helló, itt a kikelet. Az árvácska strapabíró, dekoratív, festőket megihlető virág, ami igen finom is!

 

Már követem az oldalt

X