Hét érv az uborkafogyasztás mellett
- Hidratálás: az uborka nagyrészt (kb. 95-96 százalékban) vízből áll, így fogyasztása segít hidratálni a szervezetet. A megfelelő hidratáltság fontos az egészségünk szempontjából: segít fenntartani a megfelelő testhőmérsékletet, elősegíti a tápanyagok szállítását és az anyagcserét. Ez különösen fontos ötven év felett, amikor a napi két liternél magasabb folyadékbevitel aranyszabály.
- Alacsony kalóriatartalom: Egy kiló uborka kb. 110 kalóriát tartalmaz, így ez a zöldség ideális választás lehet azoknak, akik fogyni szeretnének, vagy az egészséges testsúlyt szeretnék fenntartani, de közben finom és szervezetünk számára hasznos zöldséget ennének.
- Rosttartalom: Az uborkában található rostok (100 grammban 0,6 gramm) elősegítik az emésztést, és segítenek fenntartani az egészséges emésztőrendszer működését, ráadásul eltelítenek bennünket. A rostok támogatják az ételmotilitást (a táplálék bélrendszerben történő megfelelő sebességű mozgását) és jelentősen csökkentik a székrekedést.
- Vitaminok és ásványi anyagok: A héjas, nyers uborka kiváló forrása különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak, például A, B1, B2, B6, K- és C-vitamin is van benne, de kálium, foszfor, vas, magnézium is. Ezek az anyagok fontosak az immunrendszer számára, de az egészséges csontok, fogak és íny egészségének megőrzésében is szerepük van.
- Antioxidánsok: Az uborka természetes antioxidánsokat tartalmaz, például a flavonoidok közé tartozó kvercetint, ami segít a szabadgyökök semlegesítésében és az oxidatív stressz kordában tartásában. Az antioxidánsok hozzájárulnak az egészséges sejtek védelméhez és a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez is.
- A szájhigiéné kapcsán is többen hangsúlyozzák az uborka jótékony hatását. Az uborka fogyasztása – még inkább alaposabb megrágása – serkenti a nyálképződést, amely csökkenti a káros savak előfordulását, és védi a fogzománcot a gyors erodálódástól, emellett pedig hatékony védelmet jelent a kellemetlen szájszag ellen.
- Bőrápolás: az uborka magas víztartalma által segít hidratáltan tartani a bőrt, így már a fogyasztása is jót tehet, de ha beszerzünk egy jó, uborkaszármazékot is tartalmazó natúrkozmetikumot, azt garantáltan meghálálja a bőrünk!
Uborkás receptek
KOVÁSZOS UBORKA ÉS KÁPOSZTA
A legnagyobb nyári klasszikusok egyike, nem véletlenül. Nagyon finom, és a kovászolás hatására még egészségesebb!
SVÉD UBORKASALÁTA
Salátaformában is ezer arca van, de a svédek változatát nem érdemes kihagyni!
HIDEG UBORKALEVES
Nagy melegben egy nagy tányér uborkaleves garantáltan feldobja a napot!
AZ IGAZI TZATZIKI – EGYENESEN GÖRÖGORSZÁGBÓL
Ha nem is így készül nálatok (mert ahány ház, annyi recept), egyszer érdemes megpróbálnotok a tzatziki ezen formáját. Szerintünk nem fogtok csalódni!
SOPSZKA ZÖLDSALÁTA ÁGYON
A Balkánon járva minden országban KÖTELEZŐ megkóstolni. De szerintünk ha nem is utaztok éppen, kerüljön asztalra ez a szuper finomság időről időre!
SZENDVICSUBORKA
Az uborka télen-nyáron finom, ugyanis ha jól rakjátok el, sokáig táplálja majd a családot.
UBORKASZÓSZ
Krémes, ízes, változatos – próbáljátok ki!
Ajánljuk még: