Család

Kutyatippek kutya melegre: nem csak nekünk kell a hűsítés

Kedvenceink is szenvednek a melegben, éppen ezért nagyon fontos, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy ők is felfrissülhessenek!

Nem minden lakásban van légkondi, de ahol van, azt gondolom, ott is egyre inkább csínján bánnak annak bekapcsolásával. Jóval több embernek jut eszébe a lakás hűtésének egyéb módja – amiről itt írtunk is –, és most örülnek igazán azok, akiknek a házuk fala kellően vastag, ahol átriumos a kialakítás és belső udvar biztosítja a hűvös levegőt, meg azok is örülnek, akik lombos fákat nevelnek és nem cserélték betonra a pázsitot – ami sajnos szintén nagy trend. Mert mindezek természetes módon biztosítják azt a néhány fok hőmérsékletkülönbséget, ami az elviselhetőt az elviselhetetlentől elválasztja.

De nemcsak mi szenvedünk ebben a kánikulában, hanem a velünk élő kisállatok is. Ha nem gondoskodunk mindennap a biztonságukról, könnyen bajba kerülhetnek, hiszen egy olyan lakásban, ahol nincs szellőzés, vékonyak a falak és nem sötétített be gondosan a gazdi, hamar felszaladhat a hőmérséklet, olyannyira, hogy a négylábúakat károsítsa.

Mire kell nagyon figyelni, ha nincs légkondi?

A szellőzésre, a levegő páratartalmára, a lakás hőmérsékletére mindenképpen. Előbbi alapvetően fontos az állatok komfortérzete szempontjából. Gondoskodjunk róla, hogy folyamatos legyen a légcsere a lakásban, akkor is legyen nyitva ablak, (a biztonság miatt sűrű ráccsal), ha mi nem vagyunk otthon. Esetleg legyen kiépített szellőzőrendszer és az se árt, ha egy olyan ventilátort kapcsolunk be, ami elősegíti a levegő cseréjét.

A lakás páratartalma elsőrendű figyelmet kíván meg, főleg ha kutyákkal osztjuk meg az életterüket, ha ugyanis a levegő páratartalma magas, a magukat lihegéssel hűtő kutyáink nem tudják leadni szervezetük felesleges hőjét, így könnyen felhevülhetnek.

A lakás biztonságos hőmérsékletének kialakítása is nagyon fontos. A szellőztetés mellett sokat segíthetünk ezen, ha megfelelő módon sötétítjük be a legvadabb nyári órákban a lakást. Különösen azokon az oldalakon kell akár dupla, tripla fényvédelemről (kinn redőny, benn roló, függöny, paraván), amit a déli napsütés „támad”.

Kötelező óvintézkedések

Megfelelő mennyiségű folyadék

Az állatok folyadékigénye is megnő a forróságban, de nem mindegy, hogy a reggel eléjük rakott, pár óra múlva már poshadt vizet isszák, vagy minden szomjoltásnál friss vizet nyelhetnek. Ha nincs módunk, pénzünk automata, az itatóvizet állandó hőmérsékleten tartó itatórendszer megvásárlására, akkor legyen több vízforrás is a lakásban. A lakás leghűvösebb pontján mindenképp tartsunk egy edényt, például a fürdőszobában.

Bundát le

Ha máskor ódzkodunk is ettől, itt az ideje a felesleges szőr eltávolításának. Hálásak lesznek érte hűséges társaink.

A fészek, az alom, az ágy hűtése

Kardinális pont, ha az állatok hőérzetének javításáról van szó, hogy milyen fekhelyen nyugszanak. Szerencsénkre viszonylag kevés befektetéssel meg lehet oldani ezt a kérdést. Alapvető, hogy nyáron nem rakjuk tűző napra a fekvőhelyét egyetlen állatnak se, mert lehet, hogy akkor is odafekszik, ha az nem jó neki. Nem minden állat keres magának a kedvenc helye helyett mást, néha túlságosan is ragaszkodnak a megszokott területhez, így nekünk kell gondoskodni arról, hogy az megfelelő legyen számukra.

Néhány palack jeges víz a kedvenc fekvőhelye köré, vagy egy hűthető zselé a takaró alatt már sokat segíthet. De ezen a területen egyébként a kreativitás nem elhanyagolható szempont, főleg, ha gyorsan kell megoldást keresni.

A gyerekem éppen ma reggel épített be kedvenc hörcsöge fészkébe néhány doboz alkoholmentes sört. Az volt éppen kéznél, az volt lehűtve. Ahogy mesélte, azonnal birtokba is vette a hörcsög a hűsítő áldást, és biztos benne, hogy néhány órára egészen biztosan megfelelőbb lesz a hörcsögketrec hőmérséklete, mint előtte.  

Ajánljuk még:

4,7 milliárd embert tud eltartani a Föld: ma 8 milliárdnál is többen vagyunk – tények és kérdések a Népesedési Világnapra

Túl sokan vagyunk. Ezzel a kijelentéssel egyre többször találkozunk, egyre több területen, de ritkán esik szó arról, hogy miért jutottunk el idáig, miért jelent gondot, és egyáltalán hogyan kell hozzáállnunk ehhez az igen kényes kérdéshez. A Népesedési Világnap alkalmából alaposan körbejárjuk bolygónk benépesülésének kérdéseit, és olyan utakra vezetjük olvasóinkat, ahol ez idáig talán még sosem járhattak. Tartsanak velünk erre az izgalmas utazásra!