GolfÁramlat

Hűtsd le magad természetesen: tippek hőség idejére, légkondi helyett

Bár nem vitatom a légkondi előnyeit, mégsem rajongok azért a hidegért, amivel elárasztja a szobát. Próbálok inkább más megoldással hűvöst csinálni az otthonomban. Ebben fontos szerepe van például egy nagy fügefának, de az éjszakai szellőztetés jelentőségét sem szabad alulbecsülni.

Bejárta a sajtót Ürge-Vorsatz Diána klímakutató twitter-bejegyzése, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy jobb, ha klíma nélkül élünk, és a lakás hűtésében sokat segíthet egy szép nagyra nőtt fa is.

Magam is osztom véleményét. Nálunk egy fügefa áll a hálószoba ablaka előtt: elég nagy ahhoz, hogy a levelei kellemes hűvöst biztosítsanak a helyiségben. Kora délutánra érnék el a nap sugarai az ablakot, de a fának köszönhetően nem melegítik fel a szobát. Főleg, ha a redőnyt is leengedem valamelyest. Márpedig leengedem, és kipróbálok sokféle más technikát is, mert nem szeretem a légkondicionálót. Nem vitatom annak előnyeit, meglehetősen jóleshet, amikor a hűtött szobában vészeli át valaki a nagy nyári kánikulát. Én mégis, a lehető legszükségesebb esetekben kapcsolom/kapcsolnám be otthon, az autóban vagy a munkahelyen. Valamiért nem esik jól a kondi hideg levegője.

Szintén elterjedt gépi megoldás még a ventilátor, bár aki nem kedveli a huzatot, annak valószínűleg ez a hűtőtechnika sem a kedvence, főleg, hogy sokszor csak a meleg levegőt forgatja, ami talán enyhíti a kinti forróság miatti kellemetlen érzést, de hosszú távon nem biztos, hogy megoldást nyújthat.

Szerencsénkre viszont több természetes módszer is a rendelkezésünkre állhat, ha klíma nélkül szeretnénk lehűteni magunkat. Ezekből szedtem most össze néhány kedvencemet!

Inni, inni és inni

Unalmas vagy sem, a hidratálás igenis az egyik legfontosabb lépés a szervezetünk lehűtéséhez. Az izzadás miatt több folyadékot adunk le, amit pótolni kell. Az nem is számít, hogy milyen hőmérsékletű vizet iszunk, a lényeg, hogy igyunk.

Hideg vizes tusolás vagy borogatás

Amennyiben módunkban áll, naponta akár többször is beállhatunk a zuhany alá egy-egy nyúlfarknyi hideg vizes tusolás erejéig. Nem kell jéghideg vízben ázni, elég, ha csak kellemesen lehűtjük a testünket. Egy borsmentaszappan vagy -olaj használatával pedig fokozhatjuk a víz hűsítő érzetét.

Ha nincs mód a zuhanyzásra, keressünk egy kendőt: áztassuk hideg vízben és tegyük a csuklónkra vagy terítsük a nyakunkba. Ezeken a pontokon az erek közelebb vannak a bőrhöz, így gyorsabban lehűlnek. A bátrabbak jégkockákkal is próbálkozhatnak.

Szellőztessünk okosan

Estére jellemzően lehűl (valamennyire) a levegő, és hajnalban, kora reggel is hűvösebb van. Érdemes ilyenkor szellőztetni, kiengedni a meleget, beengedni a hűvösebb levegőt. Ha megoldható, csináljunk kereszthuzatot, hogy az egész otthonunkban kicserélődjön a levegő (ebben már segítségünkre lehet a ventilátor is). Arra azonban oda kell figyelni, hogy amint kisüt a nap és melegszik az idő, csukjuk be az ablakokat!

Ha van olyan ablaka a lakásnak, amit huzamosabb ideig süthet a nap, az előtt érdemes behúzni a függönyöket vagy leengedni a redőnyt. Így a napfény nem jut be a házba, nem tudja felmelegíteni a helyiséget. De nemcsak a napsugarak kizárására alkalmas egy jó sötétítő függöny; akár a hőszigetelésben is a segítségünkre lehet – nyáron és télen is.

A használaton kívüli helyiségek ajtaját érdemes csukva tartani, hogy a lakásban lévő levegő lehűtése gyorsabb és hatékonyabb lehessen. Arra azonban mindenképp figyeljünk, hogy a vizes helyiségek (például a fürdőszoba) jól kiszellőzhessenek, megelőzve ezzel a falak párásodását, penészesedését.

„Könnyű álmot hozzon az éj”

Nemcsak napközben okozhat kellemetlenségeket a meleg. Érdemes inkább nyitott ablak mellett aludni (ha biztonságos), és jól megválasztani az ágyneműt: a jól szellőző pamut lepedők és paplanok segíthetnek a nyugodt alvásban. Az emeleti hálószobánál praktikusabb lehet a földszinten megágyazni, egyes szakemberek egyenesen azt javasolják, hogy átmenetileg tegyük a matracot a földre és aludjunk azon. Attól azonban óva intenek a szakértők, hogy valaki vizes zokniban aludjon vagy vizes lepedővel takarózzon, mert egyrészt ezek lehűtése sokkal több energiába kerül, mint ameddig hűsítenek (néhány perc alatt felmelegszenek), másrészt (és ez fontosabb) hozzájárulhatna egy kellemetlen megfázáshoz, vagy bebüdösödhetnek, bepenészesedhetnek rajtunk/alattunk.

Energiatakarékos világítás

A hagyományos izzók hőt adnak le, az energiatakarékos LED-ek azonban kevésbé melegítik fel a környezetüket. Ezért is érdemes lehet lecserélni a lámpák, villanyok égőit. Ha sikerül egy jó akciót kifogni, több izzót is kicserélhetünk, de ha csak egy-kettőre van lehetőség, akkor igyekezzünk azoknál a lámpáknál cserélni, amelyeket a legtöbbször használunk. Hosszú távon is jó befektetés ez: kevesebb energiát fogyaszthatunk általuk, így egy kicsit spórolhatunk is.

Hűsítő étkezések

Számomra a főzés is kihívás olykor a nagy melegben, főleg mert semmi kedvem a forró tűzhely vagy sütő mellett állni hosszú perceken keresztül. A szakemberek azt javasolják, hogy amennyiben megoldható, főzzünk meg korán reggel. És inkább olyan ételeket készítsünk, amiket lassan, kis lángon is meg lehet főzni, de a legjobb, ha a szabadban kavargatjuk, sütögetjük az ételeinket. Vagy egy takaros nyári konyhában!

S ha már az étkezésnél tartunk: olykor nyugodtan elnyalhatunk egy jégkrémet vagy elkortyolgathatunk egy hideg italt. Csak óvatosan a cukorbevitellel, mert a nagy melegben a sok cukor nem tesz jót, a feldolgozása ugyanis hőtermelésre ösztönzi a szervezetünket. Hűsítő nasinak együnk hűtött gyümölcsöket, epret, málnát, barackot, cseresznyét vagy dinnyét – ez mind sokkal egészségesebb.

Ajánljuk még:

Mintha a divattervezők is felfedeznék a távolkeletiek évezredes tudását

Augusztus van, sokszor harminc fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, a keleti turisták mégis – megfigyeléseim szerint – tetőtől talpig beöltözve járnak Budapest utcáin. Többször találgattuk az ismerősökkel, miért lehet ez, de egyikünk sem járt utána – ezidáig. Egy vietnámi hölggyel való találkozásom és a bőrgyógyász véleményének megismerése segít jobban megérteni az európai szem számára indokolatlannak látszó nyári öltözék titkait.

 

Már követem az oldalt

X