Egészség

Fejfájás, izomfájdalom: a klíma és a ventilátor is veszélyes lehet az egészségre

Elismerem a légkondi előnyeit, sőt, ha úgy adódik, én is élvezem a klíma adta komfortot, mégis inkább ventilátor-párti vagyok, még akkor is, ha mostanában főleg a kintről beszivárgó meleg levegőt kavarja a szobában. Akármelyiket is választjátok, fontos odafigyelni az egészségetekre a használatuk közben!

Szeretem a nyarat és a jó időt, de amikor beköszönt a kánikula, a többséghez hasonlóan én is inkább visszavonulót fújok: árnyékba húzódom vagy a hűvösebb(nek tűnő) szobában keresek átmeneti menedéket. A legszerencsésebb esetben valamilyen vízparton vészelem át a forróságot. Idén május végén már előkerestem a ventilátort, hogy kéznél legyen, ha megjön a forróság, a munkahelyemen pedig megtörtént a légkondi éves tisztítása és karbantartása. Azóta használjuk őket, de az igazat megvallva, egyik módszerrel sem vagyok maradéktalanul megelégedve.

Az első klímás élményeim után reméltem, hogy a feltalálóknak járó legmagasabb jutalomban részesültek azok, akiknek bármilyen közük is volt a berendezés létrejöttéhez. (Hasonlóan nagy hálát éreztem az első hajegyenesítőm és az első okostelefonom megvásárlása után is.) Idővel azonban vegyes érzéseim alakultak ki a légkondícionáló berendezésekkel kapcsolatban. Még mindig élvezem azt a mesterséges hűvöst, amit pillanatok alatt biztosítanak a klímák a kisebb-nagyobb helyiségekben, egészségügyi oldalról nézve azonban már vannak kétségeim ezekkel a készülékekkel kapcsolatban.

Egyik-másik kellemetlen hatását a saját bőrömön is megéreztem. Ilyen volt például az, hogy

kiszárad a szemem, szárazabbnak érezem a bőröm és olykor mintha az ízületeim is jeleznék, hogy nemigen érzik jól magukat

ebben a mesterséges hideg levegőben. Arról a kellemetlen jelenségről nem is beszélve, amikor a kánikulából belépek egy klimatizált üzletbe, és néhány másodpercen belül folyik rólam a víz – a hirtelen hőingadozást így próbálja kompenzálni a szervezetem. Ezek mellett állítólag még fejfájás, kiszáradás, allergia, asztma és gyulladásos megbetegedések, valamint légzési problémák is jelentkezhetnek azoknál, akik sok időt töltenek ilyen helyiségekben, bár egy rendszeresen tisztított és karbantartott légkondícionáló esetében kisebb az esélye többek között a bakteriális fertőzésnek is. A klíma biztonságos használatához ugyanis elegedhetetlen annak rendszeres és szakszerű karbantartása, tisztítása.

Meleg levegő, jól megkeverve

Emlékszem a gyerekkoromban az élelmiszerüzletek plafonjára szerelt, hatalmas ventilátorokra – a légkondi előtt azokkal próbálták elviselhetőbbé tenni a boltok hőmérsékletét, ezáltal kellemesebbé tenni a bevásárlást. Aztán elszaporodtak az irodákban és a háztartásokban is a kisebb-nagyobb ventilátorok, a mai napig megőrizve népszerűségüket. A használat egyszerűbb, mint a klímáé, bár korántsem olyan hatékony, hiszen a benti, valamint a kintről beáramló levegőt keveri, legyen az hideg vagy meleg – ez utóbbi esetben akár úgy is érezhetjük, hogy nem sokat ér, de mégis jobb, mint a semmi.

És hogy egészséges-e a használata? Sajnos a ventilátornak is lehetnek káros hatásai. Saját tapasztalatim szerint (arra érzékenyeknél)

ez sem esik jól az izmoknak és az ízületeknek.

Előfordult, hogy a nyakam fájt tőle, máskor a csuklóm érezte meg, amikor közvetlenül felém volt fordítva a készülék (még akkor is, ha nem egyenesen rám volt irányítva, mert közben forgott). Emellett a klímához hasonlóan a ventilátor is okozhat szem- és bőrszárazságot, fejfájást és légúti problémákat.

Egyesek alvás közben sem kapcsolják ki a ventilátort, a készülék éjszaka is keveri a levegőt a hálószobájukban. Ez azonban nem ajánlott, mert így órákon keresztül fekszünk a mesterséges huzatban, ami kiszáríthatja a légutakat, fokozhatja a meglévő légúti panaszokat, emellett fokozottabban fennállhat a veszélye az izomfájdalomnak, izomgörcsnek, valamint a már említett szem- és bőrszárazságnak is. Mindez pedig cseppet sem támogatja a nyugodt és pihentető alvásunkat, ami az egész másnapunkra rányomhatja a bélyegét.

A hűtés szempontjából kevésbé hatékony, számomra mégis természetesebbnek ható ventilátor pártján állok. De bármelyiket is választjátok, mindig figyeljetek oda, nehogy ártsatok vele az egészségeteknek! Vagy ami még jobb: próbáljátok meg a kánikulát amikor csak lehet, a vízparton tölteni, és egy óvatos csobbanással elviselhetőbbé tenni.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X