ZónánTúl

Kegyhelylátogatás két keréken – Hercegszántóra motoroztunk a világ legmagasabb, acélból készült Mária-szobrához

Amikor pár évvel ezelőtt motorozni kezdtünk a párommal, nem gondoltam volna, hogy a természet kínálta látnivalók mellett gyakori túracélpont lesz majd egy-egy kegyhely is.

Valahogy mégis magukhoz vonzanak a zarándokhelyek itthon és külföldön is, édesanyaként különösen a Máriás kegyhelyek. Ilyen utakról minden alkalommal feltöltődve, békésebb szívvel térek haza, mint ahogy útnak indultam.

A történelmi Magyarországon mintegy 130 Mária-kegyhely van. Ezeknél búcsúsok, zarándokok fordulnak meg ma is, de nemcsak bizonyos szent napokon, hanem egy minden ünneptől mentes, profán hétköznapon is odahúzhat a szívünk. Mi egy motorozás ürügyén látogattunk el Hercegszántóra is, ahol a világ második legnagyobb Mária-szobra áll. A világ második legnagyobb szobra egyben az első, a legmagasabb acélból készült Mária-szobor is. Tényleg magas, ilyen kicsinek látszódunk mi, emberek, Mária szobra előtt: 

 

A világ legmagasabb Mária-szobra egyébként a chilei Santiagóban található, az ottani szobor magassága közel 14 méter. A Bajától délre fekvő Hercegszántó szobra ezzel szemben 10 méter, ami még mindig egy méterrel magasabb, mint a Chicagóban található Mária-szobor, amelynek mintájára készült a hercegszántói. Annak szép másolata és egyben nagyobb testvére is a maga 10 méter 53 centiméterével.

Az impozáns látványt nyújtó Mária-szobrot a település egykori lakója, az itt született, később az 56-os események nyomán Amerikába menekült Vöő Sándor emeltette 73 éves korában. A rozsdamentes acélból alkotott műalkotás Rigó István pécsi szobrászművész keze munkáját dicséri. Rigó István művészetéről így ír az Artportal.hu: „Szobrászatának anyaga a kő, a bronz és a fa. Kisplasztikákat, kisszobrokat és megbízásra köztérre kerülő monumentális alkotásokat, ill. portrékat készít. Autonóm munkái elvont, formailleszkedéseket és formaáthatásokat teremtő, mozgások és erők által deformálódó palástok és testek meditatív árnyaltságú kompozíciói.” A szobrot a mellette felállított márványkereszttel és oltárral együtt 2008. október 13-án Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti püspök szentelte fel. Ingyen megtekintheti bárki, akit útja vagy zarándokútja ide vezet.

Kik zarándokolnak ide? Bárki, aki számára értéket jelent egy szent hely megtekintése, vagy egy órányi békét szeretne magának. Régen és ma is így működött ez: a zarándoklás célpontja mindig egy szentnek tekintett hely vagy kegyhely. A monumentális Mária-szobor természetesen nem véletlenül került éppen ahova került. A helyre szobortól függetlenül is kegyhelyként tekintettünk, a  Vodica-Máriakert kegyhelyen a szobor elkészülése előtt is nagy számban fordultak meg zarándokok.

A kegyhelyek mindig valamilyen csodatételhez (csodatévő legendához, mítoszhoz) kapcsolódóan jöttek létre. Nincs ez másként a Vodica-Máriakert kegyhely esetén sem. Itt egy gyönyörű legenda hívta életre a kegyhelyet: egy alkalommal egy parasztember a kútban meglátta Szűz Mária képét a kicsi Jézussal. Valamivel később egy asszony és egy kislány képe jelent meg a vízben, elmosódva. A parasztember úgy hitte, a kútban felderengő nő csakis Szent Anna lehetett, a kislánykorú Szűz Máriával. A megkapó jelenés hatására fűzfát ültetett a kút mellé. A szent legenda szerint később egy földműves ökrei munka közben letérdeltek és fejet hajtottak a helyen, a fűzfán pedig nagy fényesség kíséretében megjelent Szűz Mária, karján a kisded Jézussal. A jelenések kivizsgálása után a kalocsai érsek 1838-ban felszentelte és zarándokhellyé nyilvánította a kutat és környékét.

A kút fölé egy kápolna is épült, valamint a kápolna mellé, 1933-ban egy bajai polgár – vak kisfia gyógyulása miatt érzett hálája jeléül – egy Mária-szobrot építtetett. A 14 éve felszentelt kápolnában május 13. és október 13. között minden hónap 13. napján, Szűz Mária fatimai megjelenésének napján, szentmisét tartanak, vagyis ha szeretnénk részt venni egy ilyen szentmisén, akkor érdemes 13-ra időzíteni a látogatást.

A kegyhelyen a Mária szobrok mellett egyébként szép látványosság a fák, a virágok köré létrehozott hatalmas rózsafüzér, amely olyan, mintha valóban gyöngyökből állna.

Ha valaki útnak eredne, arra készüljön, hogy az odavezető út végső szakasza, párszáz méteren keresztül gazdasági út, nagy esők után lehetnek pocsolyák, gödrök is. Jó gumikkal, gyalog, kerékpáron vagy jó motorral érdemes a kegyhelyet megközelíteni. Mert jól megfér egymás mellett a motoros élet és a kegyhelylátogatás!

Fotók: Mecseki Tamás 

 

Már követem az oldalt

X