ZónánTúl

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince – irány a legközelebbi pincesor!

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince, tartja a népi mondás, utalva arra, hogy a szőlőtermelő gazdák e napon jósolják meg, milyen is lesz a termés. Január harmadik hétvégéjén érdemes elkirándulni hazánk szebbnél szebb pincesorainak egyikére. Nemcsak remek borokat kóstolhatunk a nyitott pincékben, de találkozhatunk a borok megalkotóival, részt vehetünk hagyományos vagy éppen újhullámos boros programokon. A pincék környékén remek séta- vagy túrautak, és érdekes látnivalók várnak arra, hogy felfedezzük őket. Tehát Vince-napon irány a legközelebbi pincesor!

Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevés lesz borod, így szól egy másik népi mondás, amely a Vince-naphoz kapcsolódik. Nézzünk hát szét Magyarország gyönyörű pincesorai között, hol csurog, hol telik, hol lelhetünk kincsekre. Íme, egy kis válogatás a kínálatból, a teljesség igénye nélkül! (Ha a teljesség érdekel, persze azzal is szolgálgatunk: cikksorozatunkban bővebben is bemutattuk már országunk összes borvidékét. A sorozat darabjait ITT, ITT és ITT érheted el.)

Sofőrök figyelmébe ajánljuk, hogy mindenhol gondolnak azokra is, akik nem fogyasztanak alkoholt: őket finom forró italokkal, sofőrajándékokkal, és tengernyi élménnyel várják.

Etyek–Budai borvidék

Az etyeki domboldalban egyre-másra szépülnek meg a pincék. A hagyományos Etyeki piknik vonzza a látogatókat Budapest vonzáskörzetéből, hiszen nincsen messze. A pincék előtt üldögélve jó időben el is láthatunk a fővárosig! Vince-napon a forralt boroké és az egyéb forró italoké lesz a főszerep. A Borkorcsolya címet viselő rendezvényről ígéretek szerint nem hiányoznak majd a gasztromeglepetések, az élő zene és a szívmelengető hangulat sem.

A borvidék kevéssé ismert ékessége a Pátyi Pincehegy, egy kis ékszerdoboz a település szélén. Itt található a Zsámbéki-medence legegységesebben megmaradt, 200 pincéből álló pincefaluja. Még a téli időben is megér egy kellemes sétát! Ha nem is borozunk, a közelben található kis francia hangulatú kávézóban elképesztően finom süteményekre és habos-forró italokra lelhetünk.

Móri borvidék, a legkisebb magyar borvidék

A móri pincék könnyen megközelíthetők, egy rövid sétával felfedezhetjük a környéket. A sváb bortermelő kultúra épített emlékei ezek a ma is működő pincék, présházak. Az Ezerjó borút a környék zászlós boráról kapta az elnevezését, erre felfűzve számtalan pincét látogathatunk meg. Az itteniek „vincevesszőből” és az aznapi időjárásból próbálják megjósolni közösen az idei szüret gazdagságát és közben egy finom reggelit fogyasztanak el a résztvevők, amihez mi sem természetesebb, hogy borkóstoló jár, mégpedig buborékos. A Kecske-hegyi Szent Orbán kápolnában Vince-nap alkalmából szőlőszentelési ceremóniára kerül sor.

Hajós–bajai borvidék

Szinte valószerűtlen, hogy egyetlen pincefaluban 1200 pince álljon csupán a borok számára. Igen, ez a hajósi Pincefalu, amely a Hajós–bajai borvidék különleges gyöngyszeme. Az Európában egyedülálló, 24 kanyargós utcácskából álló önálló településen a löszbe vájt pincék fölött a népi építészet máig megmaradt emlékei, takaros présházak várják a borok szerelmeseit. A Vince-napi vesszőszentelés után ezúttal borvacsorákra kerül sor, ahol 21 pincészet borát kóstolhatja meg a közönség. ITT ÍRTUNK bővebben arról, mit érdemes a környéken megnézni, ha erre visz utunk.

Pannonhalmi borvidék

Pannonhalmán két napon át várják a borok szerelmeseit nyitott pincékkel Vince-nap alkalmából. A józan közlekedést megkönnyítendő borvidéki buszjárat köti össze a településeket, Győrből indulva, így a két nap során útba ejthetjük a nyúli, vagy éppen győrújbaráti pincészeteket is. Nyúlon

löszbe vájt, meseszerű pincesor rejti a nedűt.

A gazdag kóstolókínálatban szerepel disznótoros tál is, a sofőrjegy mellé egy palack bor is jár ajándékba

Tokaji borvidék

A tokaji Szerelmi pincesor a vasútállomással szemben, a hegyoldalban található. A honfoglalás millecentenáriumára hozták létre. A kiváló klímával rendelkező pincék és kóstolóházak Vince-napi nyitott pince programmal várják az ide érkezőket. Nem csak a tokaji borvidék legjavát kóstolhatjuk meg, de lesz Vince-napi szőlő- és borszentelés a tokaji borászokkal és az Európai Borlovagrend tagjaival.

Villányi borvidék

A tüzes vörösborok hazája különleges pincesorokat őriz, mélyükön pedig remek borok érlelődnek. Ide érdemes több napra érkezni, és felfedezni nem csupán a villányi, hanem sok más mellett a nevezetes villánykövesdi, vagy a kedves palkonyai pincesort is.

A villányi szőlősgazdák életében fontosak a Vince-napi szokások és hagyományok, ugyanis a Szent Vincéhez kötődő hagyomány a villányi borvidékhez közeli Drávaszögből indult hódító útjára.

Egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak a gazdák és barátaik, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik.

Olykor még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére. A Pincéről-pincére, Variációk Vincére program keretén belül Dűlőjáró, Vacsorázó, és Borgerező események is várják a villányi borok kedvelőit.

Végezetül egy kis játékra hívunk! Felismered, melyik borvidék képét mutatjuk?  A képek alatt találod majd a kisbetűs megfejtést: 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X