Hajós, a rejtett kincs
„Legközelebbi bortúránk célpontja: Hajós” – mondtam a borkedvelő baráti társaságnak. Nem szóltak semmit, hiszen az eddigiek alapján rám bízták magukat. Túl voltak már a „mit csinálunk egy világvégi kis faluban három napig”- meglepetésen – egyébként azóta rendre visszajárnak Mórra. Adtak hát egy esélyt Hajósnak is.
Van egy kis városunk, Hajós, amely a Hajós-Bajai borvidék egyik felét adja. A térképre tekintve pedig tényleg ott van valahol, ahol a világ vége, meg ahol a kurtafarkú malac túr. Legalábbis a nagyvárosi borkultúrán szocializálódott borkedvelők legtöbbjének Badacsonyon, Tokajon és Egeren tovább nem lát el a szeme. Legfeljebb még Villány és a Somló, de azokon túl már mintha nem is nőne szőlő, nem folyna bor. Pedig...!
A hajósi bor
„A síkvidéki bor szaporább, de hígabb, igénytelenebb, olajokban szegényebb. Ez nem okvetlen becsmérlés. Mind-össze annyit jelent, hogy ilyen bort nem vennék feleségül. Az izgatóbb olajok állandó hiányában boldogtalan lennék. Aki a nagyobb feszültségeket nem kedveli – ez is méltánylandó –, az együtt tud élni ilyen borral is. (...) A homoki borokról egyelőre ennyi elég. Még egyszer hangsúlyozom, hogy bonyodalom bennük nincs. Megfejtésük nem nehéz” – írta Hamvas Béla.
Hajós város Kalocsa és Baja közt található, legfőbb nevezetessége az érseki kastély. Benne ma látogatóközpont és múzeum található, ahol többek közt betekinthetünk az alföldi borvidék kalandos történetébe.
![](/data/articles/110/1108/article-110876/Szoloskertek_Hajos_Pincefalu_fit_1060x10000.jpg?key=b4c67005bcea3be7d4371286254b1936)
Az itteni szubmediterrán éghajlat, a vékony homokkal fedett lösz kiváló a szőlőtermesztés számára. A talaj- és éghajlati adottságok és a tengerszint feletti magasság szerint inkább a Szekszárdi borvidékhez hasonlít, mintsem az Alföld szőlőültetvényeihez, hiszen e területek a Tolnai dombság lefutásai, melyeket a Duna oszt ketté. Olybá tűnhet e két táj, mint Spanyolországban a Duero folyó által kettészelt ikonikus borvidék.
A Hajós-Bajai borvidékhez tartozó egy tucat településen évszázadok óta foglalkoznak szőlőműveléssel.
Száz éve itt termettek az ország legfűszeresebb borai,
de jelentősek voltak az olaszrizling, a kövidinka, a sárfehér szőlőkből készítettek is. A borvidék öt településén élő németajkú lakosság magával hozta szülőhazájából a szőlőművelés és borkészítés szeretetén túl módszereiket és az ott honos fajtákat is, így került e vidékre a kékfrankos és a rajnai rizling.
A borvidék jellemző fajtái ma a Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Zweigelt, Kadarka, Olaszrizling, Cserszegi Fűszeres, Kövidinka és az Irsai Olivér. A hajósi vörösborok gyakran még a legjobb hegyvidéki vörösborokkal is felveszik a versenyt, bársonyosak, tüzesek. Találhatunk itt jégbort és ürmösbort is, tehát a borkedvelők ínyének minden kívánsága teljesülhet Hajóson.
„Az ember homoki bort iszik, egészen apró csillagszemecskékkel telik meg, s ezek a szemecskék az ember vérében táncolnak, mint a megelevenedett Tejút”
– vallja a Bor filozófiájában Hamvas Béla.
A Pincefalu Hajóson
Ez a falucska a Hajós-Bajai borvidék gyöngyszeme. Az 1300, mesébe illő borospincében csupán a borok laknak. A szabályos utcákban sorakoznak a takaros présházak, amelyek alatt kisebb-nagyobb, löszbe vájt borospincék bújnak meg, bennük a hordók, telve jobbnál jobb borokkal.
![hajos](/data/articles/110/1108/article-110876/hajos.jpg)
A Tavaszi Pincenyitogató és az Orbán-napi borünnep idején a Pincefalu megtelik látogatókkal, megindul a „nedvkeringés”. Ilyenkor – idén először április 9-én – a hajósi termelők kinyitják borospincéiket, hogy legfrissebb boraik mellett érettebb, komolyabb tételeiket is kóstolásra kínálják az érdeklődő borkedvelőknek.
Nyitott pinceajtókkal várnak: a látogatók nemcsak kis térképet kapnak, hogy eligazodjanak a néhány pohár után egészen egyformának tetsző házacskák közt, de a présházak elé tűzött zászlók, pislákoló lámpácskák vagy kifüggesztett ágnyalábok is jelzik a borlelőhelyeket. A borok mellé jóízű történetek, hagymás-zsíros kenyér és egyéb borkorcsolyák járnak. Aki a kóstolástól kimerülten nem szeretne autóba ülni, az kényelmes szállást is találhat valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban.
Egy jó pohár hajósi bor mellett újból elővehetünk némi bor-filozófiát is, például Hamvas Béla 80 évvel ezelőtt kelt gondolatát: „az ember élete félig elmúlik, amíg a legfontosabb dolgokat észreveszi. Milyen pompás dolog, hogy borországban élünk. Abban, hogy az ember ezt csak oly későn látja, igaz, nem hibás: olyan nyomorult korban él, amely áruvá fokozta le a föld két legszebb ajándékát: a búzát és a szőlőt – a kenyeret és a bort.”
Ajánljuk még: