Öt hazai borvidék, amit látnod kell az ősszel

Kert

Öt hazai borvidék, amit látnod kell az ősszel

Az ősz, különösen a szeptember az egyik kedvenc időszakom. Ilyenkor a napsugarak még melegen simogatják az ember arcát, a természet pedig ezernyi színben pompázik. A lélekemelő kirándulások mellett azonban még egy dolgot nagyon szeretek az őszben: az új borokat, amik megkóstolása különleges pillanata az évnek. 

A jó gazda úgy gondozza a termést, olyan óvva és körültekintően, mint egy anya a gyermekét. Hogy amikor eljön a pillanat, nyugodt szívvel engedje el a nagyvilágba, tudván, hogy minden tudását és szíve jóságát beletette annak felnevelésébe. Ebben a szellemben induljunk el, és fedezzük fel hazánk legszebb borvidékeit a szüret időszakában. 

Villány

Magyarország legdélibb fekvésű borvidéke nem véletlenül került be ebbe a válogatásba. Szubmediterrán éghajlatának köszönhetően hazánk legnaposabb borvidékéről van szó, ahol a Villányi-hegység mészkőtalaja kitűnő alapot ad a zamatos, testes vörösborok elkészítéséhez. Villány mellett Palkonya és Villányköved legendás pincesorai is tárt kapukkal várják az ide betérőket egy-egy pohár kékfrankosra, merlot-ra, vagy cabernet sauvignonra, csak hogy a legnépszerűbb borfajtákat említsük.

Ha a boros élmények önmagukban nem lennének elegendőek, tegyünk egy kirándulást Siklóson, amelynek vára sokak számára ismerős lehet a Tenkes kapitánya című filmből. Ellátogathatunk Harkányba is, hazánk egyik legkedveltebb gyógyfürdőjébe, ahol kipihenhetjük a hétköznapok fáradalmait. 

Eger

Az Egri borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke, ami 1000 éves múltra tekint vissza. A Bükkalja lejtői az ízletes gombák mellett a legváltozatosabb szőlőfajtákat is rejtik: olaszrizlinget, chardonnay-t, hárslevelűt. Ám az olyan kékszőlők is megteremnek itt, mint a kékfrankos, merlot, cabernet franc, zweigelt, portugieser, hiszen nélkülük nem készülhetne el a híres egri bikavér. A legenda szerint a bikavér a török időkből származik. Az egri vár 1552-es ostromakor a várvédők vörösbort ittak, amitől Dobó István és vitézei erőre kaptak.

A törökök – babonás nép lévén – azt gondolták, hogy a vitézek álláról lecsorgó piros folyadék vér, ami a bikáktól származik. Bár a monda jól hangzik, de valójában az egri bikavér elnevezés a 19. század közepén terjedt csak el. A Szépasszony-völgyben mi is próbára tehetjük a bátorságunkat és számos védett eredetű bort kóstolhatunk meg az itt megbúvó közel ötven pincében. Ha pedig előtte inspirációra van szükségünk, keressük fel az egri várat és a közelében lévő, 40 m magas török minaretet is, amelynek tornyából fantasztikus panoráma nyílik a városra.

Szépasszony-völgy – Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

Tokaj

Magyarország egyetlen, UNESCO világörökségi listáján is szereplő borvidéke nem véletlenül tett szert erre az elismerő címre. Tokaj-Hegyalja 1737 óta a világ első zárt borvidéke, ami azt jelenti, hogy a palackozott borok kivételével más területről származó szőlőt, mustot, bort ide behozni nem szabad. A történelmi jelentőségű borvidék legízletesebb borai a szamorodni és az aszú, amelyek közül a legjobbakkal Tokaj, Tolcsva, Mád és Tállya környékén találkozhatunk.

A feljegyzések szerint az első aszúbor készítése, ami nyolc-tíz éves korában éri el a megfelelő érettséget, a 17. századra datálható. Lorántffy Zsuzsanna udvari papja találta fel, és a sátoraljaújhelyi Oremus szőlő terméséből készítette. Ha már Sátoraljaújhely, pici, de annál szebb pincesor itt a Zsólyomkai, amit érdemes útba ejtenünk a tokaji borvidéken barangolva, csakúgy mint a Zemplén legendás várait, aminek legszebbikéről ITT írtam már korábban.

Badacsony

Ha egy olyan borvidéket kellene megneveznem, ami bor nélkül is a legszebb arcát mutatja, akárhányszor ott járok, a Badacsony lenne az. A Balaton-felvidék nyugati csücskében már a római kor óta termesztenek szőlőt, az itt élő családok jó részének megélhetését ez a tevékenység a mai napig biztosítja.

A bazaltsapkás tanúhegyek dűlőin leginkább fehérborok, azon belül is az olaszrizling és a szürkebarát terem meg a legjobban. A panorámás borteraszokon meginni egy pohár finom nedűt, önmagában is páratlan élmény. Ám ha többre vágyunk egy pohár ízletes bornál, látogassunk el a Káli-medencébe és fedezzük fel legszebb romtemplomait. Vagy tegyünk egy kört bringával a magyar tenger körül, és járjuk be a Balaton legjobb kilátótornyait.

Etyek

A Budai borvidék ugyan csak 1990-ben kapott borvidéki rangot, és ezzel hazánk legfiatalabb régiójának számít, ám feljegyzések bizonyítják, hogy már az Árpád-házi királyok idejében is folyt itt bortermelés. A jó minőségű mészkő és dolomit talajnak köszönhetően sokáig csak vörösborok készültek az etyeki pincékben, a 19. század közepétől álltak át a fehérszőlők termelésére a gazdák. A korai szüretelésű fajtákból a legkiválóbb minőségű habzó- és pezsgőborok kerülnek a palackokba, amelyeket nyitott pincenapok és piknikek során látogatóként mi is megkóstolhatunk. A főváros közelsége miatt az etyeki pincesor tömegközlekedéssel, vagy akár kerékpárral is könnyen megközelíthető, így méltán vált az ország egyik legkedveltebb őszi kirándulóközpontjává.

Szüret rovatunk támogatója a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Ajánljuk még:

A 66-os út a vulkánok földjén – az életöröm útja Európa egyik legélhetőbb régiójában

Ha az ember arra hegyezi ki a pihenését, hogy éppen ne hosszú gyalogtúra vagy hegymászás legyen, hanem szeretne a szó szoros értelembe véve belekóstolni egy régióba, akkor sorra felfedezheti a gasztronómiai kincseket. Néhány hete egy olyan vidékre látogattunk el, ahol ennek mindenképpen követendő példáját láttuk! Mi több, nem csak láttuk, nem csak belekóstoltunk, hanem szinte elmerültünk az elképesztően gazdag kínálatban. Ide néhány nap nem elég, mindig vissza kell térni, ha mindent szemügyre szeretnénk venni.