ZónánTúl

Fedezd fel a Káli-medence 5 legszebb romtemplomát!

A Balaton-felvidék a felfedezések kiapadhatatlan forrása, már ha valaki a strandolás mellett más élményekre is vágyik. Ám, hogy mégis határt szabjunk az élményeknek, szorítkozzunk most a Káli-medencére, ami hivatalosan Zánkánál kezdődik és az Ábrahámhegy közelében ér véget. Ez a régió különösen közel áll a szívemhez, mert itt egy lassú, hamisíthatatlan falusi miliőbe csöppenhet bele az ember. Ha pedig útra kel, akkor nem tud úgy megtenni 10 km-t, hogy ne botlana bele egy gyönyörű romtemplomba. Következzen az öt személyes kedvencem a Káli-medencéből.

Dörgicsei templomromok

Kezdjük is a sort a legismertebb településsel, Dörgicsével, ami sokak számára onnan is ismerős lehet, hogy itt forgatták 2004-ben az Állítsátok meg Terézanyut című mozifilmet. Dörgicse amiatt különleges hely a Káli-medencében, mert a 300 lakosára hét templom is jut, amelyből három romtemplom. A legszebb közülük a levendula majorság épülete mellett álló Szent Péter templom, amelynek északi része egy római kori szent helyre épült. Vélhetően a tatárjárás után bővítették a templomot, és déli hajója egészen épen fennmaradt a mai napig.

 

A falu déli bejáratánál magasodik egy domb tetején az alsódörgicsei templomromnak nevezett épületegyüttes, amelynek északi fala monumentális méretű. Kedvező elhelyezkedésének és jó akusztikájának köszönhetően gyakran tartanak itt szabadtéri előadásokat, amely fantasztikus élmény lehet. Kisdörgicsén áll a rét közepén egy 13. századi romtemplom is, ez a harmadik látványosság: az előző két templomhoz képest ebből az épületből nem sok maradt fent, de ha már erre járunk, érdemes tenni egy kitérőt.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

Ecséri templomrom

Területileg Kővágóörshöz tartozik, de „ecsériként” hivatkoznak erre a 12. századi épületre, amely nagy eséllyel pályázhatna az ország legfestőibb fekvésű romjának járó címre. Valaha Ecsérpuszta néven állt itt egy település, amely az első Árpád-kori magyar falu volt a Balaton partján. A török idők után a falu elpusztult, a templom köveit szép lassan elhordták az építkezésekhez. Később, a 20. század közepén kezdődtek itt régészeti feltárások, majd a templomot az ezredfordulón rekonstruálták. Mára kőfallal körülvéve várja a látogatókat az év minden napján.

Balatoncsicsó – Szentantalfa templomrom

A Szent Balázs templomrom a két település határán helyezkedik el, és hol ide, hol oda sorolják. Mindenesetre ezt a román kori templomot, ami a szőlőültetvények és erdő találkozásánál fekszik, vétek lenne kihagyni. Íves kapuja és gótikus ablakai megkapó látványt nyújtanak – különösen naplemente idején – és viszonylag épen megmaradt jellege miatt ma esküvők népszerű színhelye is. Ha pedig a nyáron nem jutnánk oda, máskor is érdemes meglátogatni: névadója, Szent Balázs tiszteletére minden év februárjában szabadtéri misét tartanak itt.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Fülöpi templomrom

Révfülöpön, a vasúti sínek szomszédságában álló templomrom a modern környezet ellenére megőrizte a régmúlt hangulatát. A vörös homokkőből emelt épületet először egy 1211-ben kelt oklevélben említik a tihanyi bencés apátság birtokainak leírásában. Több helyen még ma is az eredeti formáját láthatjuk. Hasonlóan a többi balaton-felvidéki templomhoz, ez is elhagyatottá vált a török hódoltság után, és csak a 20. században láttak neki a feltárásának. A rom könnyen megközelíthető és szabadon látogatható bármelyik napszakban.

Salföldi pálos kolostor

Salföldet szokás a Káli-medence gyöngyszemének nevezni, hiszen fehér házaival és faluképével valóban szemet gyönyörködtető látvány. Van itt azonban még egy különleges látnivaló, amiért önmagában is érdemes Salföldön látogatást tenni: az erdő mélyén fekvő pálos kolostort mindenkinek látni kell.

Az épület nemcsak amiatt különleges, mert az egyik legépebben megmaradt kolostor a Kárpát-medencében, hanem amiatt is, mert az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendhez, a pálosokhoz tartozik. Az erdőn keresztül, egy 1-1,5 km-es sétával közelíthetjük meg az épületet, aminek legszebb része a téglával helyreállított diadalív és szentély. Érdemes viszont körbejárni az egész kolostort, varázslatos a környezet és a hely hangulata is.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

Ajánljuk még:

A titokzatos keleti hölgy háza – bérháztörténet a Wesselényi utcából

Az 1800-as évek második felében a mai pesti Zsidónegyed egészen más, mára szinte elképzelhetetlen képet mutatott. Először is nem Erzsébetvároshoz, hanem Terézvároshoz tartozott egészen a városegyesítés évéig. 1873-ban az óriási és túlnépesedett Terézvárost kettéosztották, a határ a Király utca lett, amelytől északra maradt Terézváros, délre pedig megszületett a mai VII. kerület, amely 1882-ben kapta meg az uralkodótól az engedélyt, hogy Erzsébet királynéról Erzsébetvárosnak nevezzék. Mai sétánk erre a környékre vezet.

 

Már követem az oldalt

X