Ünnep

Hogyan nyűgözd le a párod? – Borválasztási kisokos nőknek és férfiaknak

„Viszek egy színes címkéset az alsó sorból” – hangzik a mondat, ami után valószínűleg nem lesz második randi. De ha extradrága borokkal kivagyiskodunk, az sem túl csábító. Ha a jópofa címke alapján választasz, az az első pillanatban lehet siker, de a palack tartalma jó eséllyel meglepetés lesz, aminek talán nem örülsz majd te magad sem. Akadnak viszont szuper randiborok, amikre nemcsak Valentin-napon, de előtte és utána is támaszkodhatunk!

Valentin-nap környékén talán azok a párok, vagy éppen ismerkedő szerelmesek is nyitnak egy üveg bort, akik egyébként nem. Csakhogy ha nem vagy otthon a borok világában, és nem ismered a partneredet tökéletesen, akkor nem lesz könnyű a borválasztás. Sőt, ehhez még bejátszik az évszak, az alkalom, és a kedv is. Ebből is látszik, hogy a borválasztás nem is olyan egyszerű, mint az gondolnánk. Reméljük, néhány tippet mégis adhatunk, hogy ne ácsorogj majd tanácstalanul a boltban roskadozó polcok előtt.

Ki mit választ, róla árulkodik

Körbekérdeztem néhány barátomat, ők milyen bort választanának egy randevúra, és a válaszok éppen olyanok lettek, mint amilyennek az adott illetőt eddig megismertem. Szabad és nagyszájú gyerekkori barátom szerint „asszonyfektető édes kell, mert az édes lányok nem borértők”. Ebben rögvest nem értettünk egyet. A következő, szintén negyven pluszos férfi, akit megkérdeztem, állítása szerint nőkhöz nem, borhoz annál inkább ért, és szerinte a randikra rozé illik, méginkább egy elegáns pezsgő.

Mixer barátnőm mindenképpen kedvencét, egy pécsi cirfandlit vetne be első alkalommal, hiszen a jó bor bemutatkozásnak se rossz. Leánykám szerint meg minden esetben kell hagyni a választás lehetőségét a másiknak, így feltétlen készüljünk kettőféle itallal: legyen egy sauvignon blanc, meg egy cabernet franc, így senki sem jön zavarba. 

Mikor a baráti társaságnál nagyobb szakértőkre, az internetre támaszkodtam információgyűjtés során, megtudtam, hogy léteznek – akár online beszerezhető – randiborok. Ezek között az első helyen hozott kunsági Muscat Ottonell ugyanakkor szerintem éppen nem jó választás – szerintem homoki borral nyitni azt sugallja, hogy a fogadhoz vered a garast, vagy nem értékeled túl nagyra partneredet.

Szenvedélyes lányt szeretnél elvarázsolni?

Legyen egy siller, melynek ízében szamóca, cseresznye és meggy aromái dominálnak, kevés tanninnal, friss savakkal. Ilyen például a Ruppert pincészet „A beszélő virágok kertje” névre hallgató kékfrankosa. Vagy válassz a Móri borvidékről: a Paulus Molnár borház Generosa Goldja vagy Csetvei Krisztina traminije lágy rózsás fuvallattal mindenkinél bejön.

Érzékeny, finomlelkű lányt vársz?

Egy cirfandli vagy chardonnay jó választás lehet. Megpróbálkozhatsz a buborékos-kínálattal is: egy frizzante a játékos, apró buborékaival a bor minden eleganciáját és szépségét magában hordozza.

Álmaid férfijának választanál bort?

Remélhetőleg nem sörkedvelő, jó, ha ezt előre tisztázod, hogy a kellemetlen helyzetet elkerüld! Ha nem derült még ki, milyen bor az ínyére való, ajánld a saját kedvenceidet. Ilyen helyzetben jó lehet egy illatos sauvignon blanc, egy irsai olivér, vagy egy pinot noir. Magam egy Maczkó-féle Classicus chardonnay-vel vagy egy zöldveltelinivel indítanék. Ez utóbbiból a fertőbozi Vincellér borászat bodzás, citrusos, enyhén borsos ízvilágú tétele remek nyitánya lehet egy kellemesnek ígérkező estének.

Kirándulás belefér?

Ha van kedvenc helyetek, vagy találkozási pont, lehet az a borválasztás alapja. Ekkor az adott borvidéken keress valami könnyűt és illatosat. A hordóban érlelt, testesebb borok mélyebb gondolatokhoz, különleges eseményekhez valók. (Kivétel: ha biztos vagy benne, hogy a kedvesedet egy ötputtonyos tokaji aszúval vagy egy Grand Superior Egri bikavérrel tudod lenyűgözni!)

„Ünnepi vidékek”: Somló és Tokaj

A somlói és a tokaji borok nagy találkozásokhoz, kerek évfordulókhoz tökéletesen illenek.

Ha ünnepi az alkalom, akkor nézz körül a leghíresebb borvidékünk, Tokaj borkínálatában! Nem érdemes azonnal a nagy, nehéz és királyi borokból választani, a tokaji Hímesudvar borai közt kiváló könnyedebb hárslevelűk és furmintok várják, hogy kiszínezzék a szép pillanatokat!

Hazánk legkisebb borvidékét pedig azért nem érdemes elfelejteni, ha randiborokról beszélünk, mert tüzes borok teremnek errefelé, elsőként is a juhfark.

Vigyázni kell vele, a nászéjszakák borának is nevezik!

A legenda szerint a nászéjszakán fogyasztva fiúgyermek érkezése várható hamarosan. Komoly találkozókhoz jól illik a somlói: egy finoman ásványos furmint, egy aranyló hárslevelű, a bazalton tüzesedett szürkebarát. 

Laza, de romantikus

Jó választás lehet egy kuckózós, otthoni forraltborkészítés és -fogyasztás, ha megalapoznánk egy romantikus éjszakának. Valentin-napi hidegben a találkozáshoz pláne remekül passzol egy fűszeres forralt bor, aminek elkészítési titkairól itt írtunk bővebben. A lényeg: jó borból készül a jó forralt bor is! 

Ha finom falatokkal is készülsz a randira, akkor a borválasztást már a menü kialakításakor vedd figyelembe. Hogy melyik ételhez milyen bor való, arról is találsz tanácsokat!

A cikk megjelenését a METRO támogatta

Ajánljuk még:

Idézetek szerelmes versekből: felismered, melyiket ki írta? Kvízezz!

A népi hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg és száraz az idő, akkor jó lesz a termés. Ugyanakkor azt is hitték régen, hogy február 14-én választanak párt a verebek, Palócföldön pedig úgy tartották, ekkor jönnek vissza (haza) a vándorló vadgalambok, a tavasz hírnökei. A galamb a lelkiség egyik legismertebb madárszimbóluma, illetve a szerelem madara, a világ virágzásának, a nőiség tavaszi megújulásának, a szerelemnek az előhírnöke. A költők egyik legkedveltebb témája a szerelem, legyen az beteljesült vagy beteljesületlen. A magyar költők verseiből válogattunk ki egy csokorra valót: felismered, melyik versrészlet kinek a tollából származik? Kvízezz velünk!

 

Már követem az oldalt

X