Stílus

Borkisokos neked, hogy profi vendéglátó lehess!

Hányszor láttuk már, ahogy bizonytalanul álldogálnak az emberek a borospolc előtt! Vagy épp mi voltunk azok, akik fejvakargatva keresgéltek a bőséges kínálatban... Melyiket válasszam? Legyen talán chardonnay – de etyeki vagy ausztrál? Paprikás ételhez vörös – de biztos, hogy jó lesz annak, aki az édeset szereti? A fiúknak legyen Bikavér – van szekszárdi meg egri, akkor most melyiket? Egy jó kis rozé a lányoknak, vagy inkább valami könnyű, illatos? Néhány praktikus tanács következik, hogy könnyebben eligazodhassunk a borok világában! 

Mi alapján válasszunk bort?

Jó tudni, mi lesz az esemény, kik lesznek ott, mit eszünk, eszünk-e egyáltalán. Ha adott étkezéshez párosítunk italt, figyelembe kell venni a teljes menüt. „A fehérhúshoz fehérbor, a vöröshöz vörös” régi mondás részben igaz, de ma már ennél sokkal árnyaltabban választjuk meg a borunkat.

Ritka az a helyzet, amikor egy bor tökéletesen fog passzolni egy ételsorhoz. Jobb, ha 2-3 félével készülünk, ha nem is akarunk minden fogáshoz egy-egy újabb tételt ajánlani. De ha nagyon profin szeretnénk eljárni, akkor egy sommelier tanácsát érdemes kikérni! 

Néhány egyszerűbb támpont és ajánlás:

  • A fehér húsokhoz, halakhoz legtöbbször a fehérbor passzol, de a halpaprikásnál bátran eltérhetsz tőle!
  • A vörös húsokhoz, marhához, vadhoz vörösbort válassz!
  • A bor legyen savasabb, mint az étel, és legyen édesebb, mint a desszert.
  • A bor hasonló intenzitású legyen, mint az étel, egyik se nyomja el a másikat.
  • Ha többféle bort kínálsz, a sorban könnyedebbet kövessék a komolyabb, érleltebb, magasabb alkoholtartalmúak.

 

Tovább olvasok

Milyen bor mihez illik?

Az utóbbi időben megdőlt jó pár megingathatatlannak hitt párosítás, mert a borok stílusában markáns változás történt. Az új trendekhez igazodva a borok alkohol- és tannintartalma csökkent, a fiatalabb borok felé fordult az érdeklődés, visszafogottabb lett a hordóhasználat. Az uniformizált fajtajelleg helyett a gyümölcsösebb, könnyedebb, illatosabb borok lettek a kedvencek.

Nem mondhatjuk azt általánosságban, hogy egy adott ételhez egy bizonyos bor a jó választás,

hiszen minden fogás más és más, a bor pedig szembeszökő eltéréseket mutat frissen palackozva vagy néhány éves érlelés után. A legszebb bor-étel párosítások akkor születnek, amikor a hasonlóságra vagy éppen a kontrasztra törekszünk. Lássuk!

Paprikás ételekhez a paprika illatjegyeit hordozó Kadarka, Kékfrankos, Siller a legjobb választás. Zsíros fogásokhoz magas savtartalmú borok a nyerők, mert az élvezet mellett hozzájárulnak a könnyebb emésztéshez. Jól jön ilyenkor egy szép Bikavér Egerből vagy Szekszárdról, egy jó soproni Kékfrankos, egy Pinot noir.

Vajas, mártásos ételhez a legszebb választás egy battonage Chardonnay, és ha nagyon ki akarsz tenni magadért, megmutathatod, mit tud egy etyeki egy ausztrállal szemben.

A tenger gyümölcseihez, fogashoz, pisztránghoz bátran válassz egy száraz pezsgőt, ha előételként kínálod, de remek harmóniát alkotnak egy üde, magas savtartamú fehérborral is, mint egy Furmint, Pinot blanc, vagy Kéknyelű. (Igen, a Kéknyelű fehér!)

szőlőbirtok

 

A könnyű, zöldséges, alacsony kalóriatartalmú ételek mellé legtöbben vizet kívánnak, de mellé egy friss rozé nagyot tud szólni, legyen bár Kékfrankos rozé, Kadarka rozé vagy akár egy szép couvé.

Füstölt, grillezett, barbecue? Itt aztán jöhetnek a nagy borok: a barrique hordóban érlelt Chardonnay, Juhfark, Furmint és a vörösek, Cabernet savignon, Merlot, Cabernet franc.

A Távol-kelet mesés, erősen fűszeres, csípős ízeihez nem könnyű a borválasztás, de egy félédes Traminival vagy egy késői szüretelésű Rajnai rizlinggel nem lőhetsz mellé.

Sajtokhoz a vörösbor remek párosítás tud lenni, kivéve, ha érett camembert vagy kéksajt dominál a sajttálon, mert ezekhez mindenképpen édes fehérbor passzol. A friss sajtokból – mozzarella, friss kecskesajt, túró – élénk savú, illatos fehérborral tudod kihozni a legjobbat: az Irsai Olivér, a Cserszegi fűszeres, a Muscat Ottonel lehet a főszereplő.

borok és sajtok

 

Információ a borospalackon – azon túl, hogy megnézed az árcímkét

A jó boroscímke sok hasznos információt tartalmaz, de számodra a legfontosabbak a következők lehetnek:

  • a bor kategóriája (fehér, vörös, rozé, késői szüret, stb.),
  • a bor neve,
  • az alkoholtartalom,
  • az allergének,
  • az űrtartalom,
  • a származási ország.

Ha szerencséd van, a címkén megtalálod a szőlőfajtát, az évjáratot és a cukortartalom szerinti besorolást is, vagyis hogy a bor száraz, félszáraz, félédes vagy édes.

Jó bortól nem fáj a fejed – így fogyaszd!

Mindenekelőtt: mértékletesen. A borfogyasztás előnyeiről rengeteget olvashatsz – és az ellenkezőjéről is. Érdemes megszívlelni a mértékadó orvosok javaslatát, utánajárni, éppen hol tart a tudomány a francia paradoxon értelmezésében, de addig is mértékletesen, az ételekkel összhangban célszerű kortyolni a kiváló nedűket.

Másodsorban, a bor megfelelően hűtve fogyasztandó. A hőmérséklet sem mindegy: a fehérbort 10-14, a pezsgőt és a többi buborékos italt 8-10 °C-on, a vörösbort 12-18 °C-on érdemes fogyasztani, ekkor mutatják meg legszebb arcukat. Az érett, idősebb borok olykor megkívánják, hogy fogyasztás előtt levegőztessük őket – a dekantálás is erre szolgál, de ez már a haladó borivók privilégiuma.

Ajándékba szánt bor esetén a fantázianévre is hagyatkozhatsz: Balaton kertje, Áldás, Hisztis... Ezek üzenetértékűek is lehetnek, és ha betalálnak, akkor a bor is biztosan ízleni fog, akármit is rejt a palack. Jó bort kóstolni pedig igazi intellektuális élmény!

A cikk megjelenését a Metro támogatta

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X