TudatosVegasz

Holnaptól spórolok! – Hétköznapi tippek a havi kiadások csökkentésére

Leárazások, otthoni edzés, olcsóbb előfizetések, kevesebb fodrász – kinek mikor szorul össze a gyomra, amikor azt latolgatja, hogy hol tudna a havi kiadásokon csökkenteni? Pedig olykor összébb kell húzni a nadrágszíjat, s ilyenkor érdemes inkább az észre, mint a szívre hallgatni.

Azok közé az emberek közé tartozom, akik hetente legalább kétszer elhatározzák, hogy holnaptól spórolnak, jobban odafigyelnek a kiadásaikra, félretesznek, gyűjtögetnek – a megvalósítandó álmok listája pedig egyre hosszabb. De abban a pillanatban elhiszem, hogy mindez sikerülhet.

Megvan a terv, megvan a stratégia, aztán valami mindig elcsúszik, és ugyanott vagyok a hó végén, mint az előző hónapban, az azt megelőzőben vagy az egy évvel azelőttiben.

Kétféle ember létezik: akik tudnak spórolni, és akik nem. Én minden bizonnyal az utóbbi halmazba tartozom, még ha nagyon-nagyon szeretnék legalább csak egy kicsit is a másikban lenni. Ideig-óráig talán sikerül is, főleg akkor, ha van partnerem benne – valaki, aki velem együtt figyeli a pénzmozgásaimat. Olyasmi lehet ez, mint amikor valaki diétanaplót vezet: az elfogyasztott ételek leírása, mint egy vallomás, és azt látni, hogy mennyi mindent ettünk meg csak egyetlen nap alatt (és miket!) igencsak elgondolkoztató lehet, ami révén a következő napokban már jobban odafigyelünk, mert magunk előtt is ciki bevallani azt a sok süteményt vagy csokoládéhegyet.

És el is érkeztem az első olyan tanácshoz, amire sokszor felhívják azok figyelmét, akik spórolni szeretnének: egy bevétel-kiadás napló vezetése hónapokon keresztül

kiváló rálátást nyújthat arra, hogy hol lehet a hiba, ami miatt megint nem sikerült félretenni egy fillért sem.

Viszlát, klubtagság, hello, otthoni edzés!

Mindenki a szórakozáson és kikapcsolódáson kezd el spórolni. Logikus lépés, ezekről mondunk le a legkönnyebben. Vizsgáljuk felül, hogy valóban szükségünk van-e arra a kondibérletre, vagy bármilyen fizetős klubtagságra, esetleg tudjuk mellőzni néhány hónapon keresztül? Végülis otthon is lehet jógázni, meg fekvőtámaszozni…

És ugyanígy nézzük végig a különböző rendszeres vagy alkalmankénti rendeléseinket, vásárlásainkat: talán van elegendő ruhánk, nem kell még egy új kabát vagy táska. S ha nem ragaszkodunk egyes márkákhoz, a különböző kozmetikumokból is választhatunk jó minőségű, de olcsóbb termékeket. Sőt, még az is lehet, hogy a hajunk kibírja két hónapig is fodrász nélkül, vagy esetleg még tovább…

Listák, akciók, saját márkás termékek

A napi bevásárlás sarkalatos pont. Enni kell, ez kétségtelen, azt azonban, hogy mit veszünk és mennyiért, már lehet szabályozni. Első lépésként írjunk mindig listát, mielőtt elindulnánk a boltba, de az is jó, ha napokon keresztül felírjuk mindig azt, ami eszünkbe jut, s így biztosan nem lesz hiányos a lista. Csak a valóban szükséges dolgokat jegyezzük fel, és a bevásárlásnál ne vegyünk semmi olyasmit, ami nincs felírva, amit „csak úgy megláttunk a polcon, és miért ne”.

A saját márkás termékek általában olcsóbbak az üzletekben, és jellemzően jó minőségűek – sokszor az olcsóbb termékek is ott készülnek, ahol a drágábbak, csak más a nevük. Érdemes erre odafigyelni! És vegyük észre az akciókat, leárazásokat. Nem hangzik valami jól, viszont pénztárcabarát megoldás lehet az is, ha

nem azt főzünk, ami épp eszünkbe jut, hanem abból főzünk valamit, amit olcsón tudtunk beszerezni.

Ne pazaroljuk az ételt! Amit megvásároltunk, raktározzuk el körültekintően, és mielőtt elindulnánk a boltba, győződjünk meg róla, nincs-e valami még otthon, ami jó lenne ebédre, vacsorára. Csökkentsük az éttermekbe, kávézókba tett látogatásokat, vigyünk magunknak otthonról tízórait, ebédet a munkahelyünkre. És kávét is: akármilyen kicsi az az elviteles pohár, a benne lévő italt feleannyiból (vagy még kevesebből) is megkapjuk, ha magunknak csináljuk.

Na pazaroljuk az áramot

A havi számlák végösszegén is csökkenthetünk – kezdjük mindjárt az előfizetéseinkkel. Biztos, hogy szükségünk van arra a sok tévécsatornára? Biztos, hogy kell a több havidíjas előfizetés? Könnyen lehet, hogy egy kisebb csomaggal is ugyanolyan jól meglennénk, vizsgáljuk felül ezeket, és váltsunk olcsóbb előfizetésekre!

A villanyszámlán is spórolhatunk energiatakarékos izzókkal, vagy ha kihúzzuk az összes olyan kábelt a konnektorból, amit nem használunk. A készülékek az ún. „készenléti” üzemmódban is használnak áramot, teljesen kapcsoljunk ki mindent, amit nem használunk, amíg alszunk még a tévét és a számítógépet is! Egy jó termosztáttal optimalizálhatjuk a fűtést, és ha nem ragaszkodunk a tűzforró vízhez, a bojler fogyasztásán is spórolhatunk magunknak egy keveset.

És akkor a végeredményre már nem kell sokat várni: tegyünk félre havonta

Ha van egy kitűzött célotok, nagyjából az árát is meg tudjátok határozni. Ha fél éven keresztül félretesztek X ezer forintot, akkor a hatodik hónap végére összejön a szükséges pénz. Vagy elkezdtek félretenni minden hónapban mondjuk tíz vagy húsz ezer forintot – nem tűnik nagy összegnek, de alkalomadtán nagyon is hálásak lesztek majd az előrelátásotokért, s az a kis plusz pénz valóban a legjobb helyre kerül majd. 

Ajánljuk még: 

5 ROSSZ PÉNZÜGYI SZOKÁS, AMIT MIELŐBB EL KELL FELEJTENÜNK
7 SPÓROLÓS TIPP A FENNTARTHATÓ OTTHONHOZ
15 TANÁCS 25 ÉV TURKÁLÓS TAPASZTALATA ALAPJÁN

Így változtass a pénzügyi személyiségeden!

Mindenkinek más a személyiségének pénzügyi oldala, de csakúgy mint lelki alkatunkon és rossz tulajdonságainkon, hibáinkon, pénzügyi csiszolatlanságainkon is dolgozhatunk. A siker nem marad el. 

 

Már követem az oldalt

X