Mit jelent a déli harangszó? – 565 éve volt a nándorfehérvári diadal, de hatása ma is velünk van

Minél régebben történt valami, annál egyszerűbb eltávolítani magunktól, semleges tényként kezelni, hogy valaha megtörtént, de azáltal, hogy a mindennapi életünk részét képezik a hozzájuk fűződő szokások, a múlt pillanatai a jelenünk részévé válnak. És időről időre felszólítanak: gondoljuk át, mit jelent nekünk ma egy-egy ünnep! Mit jelent például a déli harangszó, ami mindennap felcsendül? A válaszig egészen 565 évet kell visszamenni a múltban.

Jó napot, szexi gyerekruhát keresek!

Szerintetek mitől szexi, ami szexi? Mitől szexi egy ember… és egy ruha? Nehéz rá szavakkal választ adni, viszont van jónéhány póz, mimika, smink, ruha, amiket, ha látunk, azt mondjuk: valami ilyesmit jelent az, hogy szexi. Ha pedig egy gyerekruhára nézve jut eszünkbe ez a szó, az elég zavarba ejtő. Az öltözködésünkkel üzenünk, ez természetes, noha nem árt tudatosnak lenni akkor sem, ha saját magunk megfontolt, felnőtt, szexi vagy nem szexi öltözködéséről van szó. Ez a tudatosság viszont kifejezetten életbevágó, ha a ránk bízott kiskorúak, pláne az egész kicsik ruházkodása a kérdés.

Üres gyógyszeres levelek, fogpiszkálók, karácsonyfák szárai – nagytakarítás egy igazi gyűjtögetőnél

Néhány éve úgy alakult, hogy egy rövid időre beköltöztem a nagyszüleim lakásába. Nagyapám akkoriban már rég nem élt, nagymamám pedig egy idősek otthonába költözött – ahol ma is lakik. Amikor csak a vasárnapi ebédekre mentünk oda, tényként fogadtam, hogy mindenhol van valami a házban, és ez nem is nagyon zavart. Hozzájuk tartozott az ismerős káosz. Aztán beköltözni kicsit más volt. Érdekes volt szembesülni a gyűjtögetés megható és ijesztő részével, kidobni rengeteg mindent, amik, ha igazán feleslegesek is, mégiscsak fél évszázad alatt gyűltek össze.

Én vagyok az az elkényeztetett, akinek lakást raktak a feneke alá – és ez nagy felelősség

A kétezres évek elején az akkor már bőven hatvan fölött járó apai nagyszüleim eladták kétszobás lakásukat és a vidéki hétvégiházat, hogy hozzánk közel, a főváros egyik külső kerületében vegyenek telket, ahol az évek alatt felépítettek – sok munkálatot tényleg a nagyapám végzett – egy igencsak nagy családi házat. Emlékszem, amikor néhány évvel később, kiskamaszként forgattam a szemem, és csak remélem, hogy nem adtam hangot a véleményemnek: minek két öregnek egy ekkora ház??? Ennek a „feleslegesen nagy” háznak köszönhetően nekem és a testvéremnek is lehetőségünk van harmincéves korunk előtt saját lakásba költözni, amiért nem tudok elég hálás lenni.

Alanyi jogon jár a gyerek? – A béranyaság intézményéről
A béranyaság csodálatos, mert bebizonyítja, hogy mi mindenre képes a mai orvostudomány. A béranyaság nagyszerű, mert értékes emberek születnek általa. A béranyaság ugyanakkor ijesztő, mert pénzben mérhetővé tesz egy életet. És szörnyű, mert általa nők ezreit alázzák meg. Ki ad rá választ, merre billenjen a mérleg nyelve? Úgy tekintsünk rá, mint korunk csodálatos lehetőségére vagy egy olyan intézményre, amit, bár lehetővé tesz a tudomány, mégis helyesebb tiltani?
Isten keze, avagy két, vízzel töltött gumikesztyű története
Egy-egy társadalmi jelenségről, lelki folyamatról hosszú elemzést, vaskos köteteket lehet írni, mégis: egy fotó jobban, konkrétabban és hitelesebben mondja el helyettünk a történetet. Így történt ez most is, egy brazil ápolónőnek, Lidiane Melonak hála.