Tánccal a depresszió ellen – Ragoncza Imre táncművésszel beszélgettünk

Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni – szól a dudanóta szövege, és Ragoncza Imre tudja, mit jelent ez: profi néptáncos karrierje legaktívabb éveiben, fiatal férfiként érte utol a súlyos depresszió. Kórházba került, és nem is sejtette, hogy éppen a szakmája, a tánc által fogja tudni legyőzni betegségét. Mindennek már több évtizede. Imre azóta Szilágyi Edit pszichológus segítségével kidolgozott egy táncterápiás módszert pszichiátriai betegek számára, és tánctanítással tartja egészségben saját magát, illetve gyerekek egymás után felnövő generációit is.

„A magyar konyhát 1870 körül elöntötte a hagymás zsír” – Saly Noémivel beszélgettünk

Saly Noémi egy szerencsés találkozásnak köszönhetően került a századfordulós Budapest bűvkörébe. Első, a krisztinavárosi Philadelphia kávéházról írt tanulmányát rengeteg kutatás követte, aminek hála izgalmas írásokat olvashatunk, és legalább olyan izgalmas előadásokat hallgathatunk a Tabán múltjáról, a kávéházak titkairól, a szerzetesek konyhájáról, sőt a budapesti polgárság történetéről is. Ez utóbbi Noémi családtörténete is egyben. Ahogy fogalmaz, felmenői az „Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben”.

„Minden mélységben kereshetjük az örömöt” – Beszélgetés a gyerekszínészből lett bohócdoktorral, Kárász Eszterrel

Kárász Eszter ha épp nem valamelyik zenekarával koncertezik, bohócruhát ölt, Bigyó bőrébe bújik, és kórházakba látogat, hogy beteg gyerekek napjaiba vigyen örömöt. Előadóként is olyan, mint eredeti végzettsége szerint: konduktor ő, aki a hallgatóit kíséri, vezeti. Azt mondja, ha nem segíthetne, valószínűleg rombolna. Az évek alatt mederbe tudta terelni áradó személyiségét, ma kendőzetlen őszinteséggel tud mesélni az eddig bejárt út mélységeiről is. Interjúnk.

Csodaszép főváros, tele magyar emlékekkel – Pozsonyba érdemes átugrani

Budapesttől alig két és fél óra vonattal, egy másik ország fővárosaként megadja a „külföld-élményt”, de arra is szánhatunk egy napot, hogy kimondottan a magyar történelmi emlékek nyomába eredjünk. Kedvencünk a kék templom, Lechner Ödön csupa kék alkotása. Pozsonyban jártunk, ami egy igazán emberléptékű, mégis nyüzsgő, életteli város!

„Reggel nyolctól este kilencig folyamatosan mentettünk” – interjú Dr. Bali Tamás ezredessel, aki a szlovéniai helikopteres segítségnyújtást irányította

Dr. Bali Tamás ezredes a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandárjának parancsnoka. Ő szervezte meg és vezette le a magyarok által biztosított helikopteres segítségnyújtást a szlovéniai árvízhelyzetben augusztus elején. Interjúnkban a honvédség katasztrófavédelmi munkájáról, és a helikopterpilóták legtöbbünk számára ismeretlen világáról is kérdeztük.

A Viharsarok valójában Békés – jártál már Gyulán és Békéscsabán?

Miután Féja Géza Viharsarok című szociográfiai művét elolvastam, Békés megyéhez egyfajta negatív hangulatot társítottam. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Érdemes ellátogatni ide, és személyesen meggyőződni arról, hogy Gyula és térsége igazán vonzó úticél lehet. És nem csak az ország legjobb kolbászai miatt!

Szakralitás, bor, Himnusz – barangolások Tokajtól Nyíregyházáig

Különleges ékszerdoboz Magyarország észak-keleti csücske, amit mindenkinek látnia kellene: van ott „mezítlábas Notre Dame”, könnyező Mária-szobor, a sárkányok városa, vízi túra a Tiszán, ott, ahol a „kis Túr siet beléje”, és a borok mellett pálinka is akad. Saját tapasztalatból tudom, néhány nap nem elég a bejárására. Ha mind az épített, mind a természeti értékeit meg szeretnénk ismerni, vissza-vissza kell ide térni.

Csak nyerhetünk, ha megpróbáljuk! – Győrfi Pál adott tanácsokat az újraélesztéshez

Nemrég szörnyű esetről mesélt egy ismerősöm. Egy konditeremben edzett, amikor egy fiatal férfi rosszul lett. Talán ha megkezdték volna az újraélesztését, megelőzhető lett volna a tragédia, de mindenki pánikba esett, nem tudták, mit kell tenni, és mire a szaksegítség megérkezett, a férfi elhunyt. Életünk egyes helyzeteiben ugyan megtanuljuk az elsősegélynyújtás alapjait, de érdemes lenne rendszeresen frissíteni a tudást, így az szó szerint életeket menthetne. Interjúnkban erre biztat Győrfi Pál, egyszersmind hasznos képzéseket, tippeket és telefonra letölthető alkalmazásokat is javasol.

Békés iskola békésebb jövőt hozna? – Pszichológust kérdeztünk az árulkodás és a segítségkérés közti különbségről

Ha a gyerekek közül valaki problémát jelez a felnőtteknek, gyakran kapja meg társaitól az „árulkodó Júdás” jelzőt. Sőt, sokszor a felnőttek, a szülők, pedagógusok is azt kommunikálják, oldják meg egymás közt, meg amúgy is, árulkodni nem szép dolog. De ahogy Sándor Éva pedagógiai szakpszichológus, a Békés Iskolák Program szakértője rávilágít, az árulkodás mindenféleképpen egy jelzés, amiben nem szerencsés csupán a „kinek van igaza” horizontot nézni. Ráadásul a kérdéskör nem vizsgálható a bántalmazási dinamikák megértése nélkül.

Már követem az oldalt

X