A Viharsarok valójában Békés – jártál már Gyulán és Békéscsabán?

Barangoló

ITTHON

A Viharsarok valójában Békés – jártál már Gyulán és Békéscsabán?

Miután Féja Géza Viharsarok című szociográfiai művét elolvastam, Békés megyéhez egyfajta negatív hangulatot társítottam. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Érdemes ellátogatni ide, és személyesen meggyőződni arról, hogy Gyula és térsége igazán vonzó úticél lehet. És nem csak az ország legjobb kolbászai miatt!

Magyarország délkeleti csücske klasszikus, hamisítatlan alföldi terület, amit az ország éléskamrájának is szoktak nevezni. Kiváló minőségű földjeinek és meleg mikroklímájának köszönhetően bőven terem itt a kukorica, a búza, de könnyen lehet, hogy amikor a zöldségesnél hagymát, szilvát vagy épp dinnyét kérünk, az is innen származik. Sokáig idegenkedtem e tájtól, úgy hittem, egy turistának semmit nem tartogat, de mióta megismertem, rájöttem: tévedtem.

Legfeljebb annyiban volt igazam, hogy a környék – Gyulát leszámítva – még nem készült fel nagyobb létszámú turizmusra, így kétségkívül kevesebb a szolgáltatás, mint Eger, Tokaj vagy épp a Tisza-tó környékén. De ez senkit ne lombozzon le! Békés megye gyönyörű, és akkor is tartalmas programunk lehet, ha ki sem lépünk a Viharsarok két legjelentősebb településéről, Gyuláról és Békéscsabáról. 

Várak, kastélyok, múzeumok

A két város között néhány éve bicikliút-hálózat épült, amelynek elsődleges célja, hogy a környék kastélyait, elsősorban a Wenckheim család egykori épületeit könnyen be lehessen járni akár egyhuzamban is. Akárhonnan is indulunk, itt nem lehet kifogás! A tökéletesen sík alföldi bringaúton ugyanis élmény a tekerés, akárcsak a várak, kastélyok megtekintése.

Mielőtt azonban biciklire pattannánk, két impozáns épületet Békéscsaba belterületén feltétlenül érdemes megtekinteni. A Munkácsy-kúriában a művész egyes festményei mellett az egész XIX. századi polgári miliőt megismerheti a látogató. Berendezése nagyrészt eredeti, maga Munkácsy használhatta is őket, hiszen testvére lakott egykor itt. A kiállítás interaktív részének köszönhetően gyerekekkel is érdekes program, pláne, hogy az épületben egy különleges cukrászda is van, ami egy bizonyos életkorban – vagy talán mindegyikben – komoly motiváció lehet!

gyula-bekescsaba-csodas-magyarorszag-utazas-nyaralas

A Munkácsy-kúria

A város múzeuma is a világhírű festő nevét viseli, nem is véletlenül: Munkácsy Mihály kisgyermekként jutott árvaságra, így édesanyja békéscsabai rokonsága, a Reök család nevelte fel, ők adták asztalosinasnak is, gyengébb képességű tanulónak tartván a későbbi művészt. A kiállítást muszáj megnézni, a világ legnagyobb Munkácsy-tárlata ez, látható itt az asztalosinas kisebb famunkáitól a világhírű, Párizsból megvásárolt hatalmas képekig rengeteg csoda. Emellett várostörténeti tárlat is van az épületben, kihagyni azt sem érdemes, bár ebben az esetben a kastélytúra minden bizonnyal egy másik nap programja lesz.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt tavaly óta látogathatja a nagyközönség: joggal tartják sokan az ország egyik legszebb kastélyának. Az eklektikus stílusú palotát azért építtették – nem mellesleg Ybl Miklós tervei alapján –, mert a tervükkel ellentétben nem tudták visszavásárolni az egykor családi birtokban lévő gyulai Almásy-kastélyt. Utólag hálásak lehetünk nekik, hiszen így két nagyszerű épületet csodálhatunk meg egymáshoz meglehetősen közel. Szabadkígyóson – ahogy sok más kastélyban a szocializmus évei alatt – iskola működött. Azonban szerencsére mindig olyan vezetői voltak az épületnek, akik tudtak az értékekre vigyázni. Az itt működő interaktív kiállítás a modern igényeknek megfelelő módon és minőségben adja át a tudást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

gyula-bekescsaba-csodas-magyarorszag-utazas-nyaralas

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

A Gyula központjában álló Almásy-kastély a Dél-Alföld legrégebbi főúri kastélya. Állandó és időszaki kiállításokon ismerhetjük meg a kastély egykori lakóinak, dolgozóinak életét, izgalmas történelemóra egy tárlatvezetés, ráadásul jó látni három, igazán jó értelemben vett nemesi család életét: a Harruckern, Wenckheim és Almásy családok pozitív példái a magyar történelemnek. Vagyonukat az itt élő emberek javára fordították, sok-sok generáción át emberséges és nemes célokat tűzve maguk elé.

Végezetül természetesen a Gyulai Várat sem hagyhatjuk ki, ha a környék impozáns épületeit járjuk végig. A gótikus létesítményt soha nem vették be ostrom által, és ezzel egyedülálló az országban: legfeljebb a kiéheztetés késztette olykor feladásra védőit. Az itteni programoknak se szeri se száma, egész évben tárlatvezetéseken, solymászbemutatókon és interaktív előadásokon vehetünk részt, de van szabadulószoba, és 1964 óta színház is működik a várban, ahol különleges, színvonalas előadásokat nézhetünk a nyári szezon alatt.

gyula-bekescsaba-csodas-magyarorszag-utazas-nyaralas

A Gyulai Vár

Vízpart, fürdők, wellness

Nincsen kirándulás víz nélkül, ezért a térségben feltétlenül érdemes meglátogatni a Gyula és Békés közt futó Élővíz-csatornát. A folyószabályozások óta a természetes vizek nem érintik a várost, nagyobbrészt mesterséges kialakítású mederről van szó, amelyet elsősorban vízgazdasági szempontok szerint – az Erdélyben kitermelt fa szállítása céljából hoztak létre. Ma mind Gyulán, mind Békéscsabán kellemes ligetes partszakaszai vannak, romantikus sétára tökéletes helyszín!

A térség wellness központja egyértelműen Gyulán van, az Almásy-kastély egykori parkjában. A gyógyfürdő célcsoportja kezdetben kimondottan a gyógyulni vágyók és az idősek köre volt, az utóbbi évtizedben azonban nagyszabású felújításokon esett át, ma már az egész család számára emlékezetes élményeket tud nyújtani. A hatalmas belső tere mellett a 38 Celsius-fokos termálvize télen is igénybe vehető a kültéri részen is, gyógyhatása elsősorban mozgásszervi betegségekre javallt, bár tapasztalatok alapján nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémákra is hasznos.

gyulai várfürdő

Gyula fürdője

Békéscsabán pedig strandfürdő várja a kikapcsolódni vágyókat – idén 101 éve. Bár kevésbé híres a gyulai „nagytestvéréhez” képest, kellemes, családias strand, szintén gyógyhatású vízzel.

Népek és kultúrák Békés megyében

Amíg a kastélyok és várak elsősorban a felső népréteg életébe engednek betekintést, a tájházakban és kisebb múzeumokban különböző társadalmi rétegek és népcsoportok egykori életét ismerhetjük meg. Ilyen a Békéscsaba külterületén található kisréti tanya, ahol valóban bele lehet látni a tanyasi emberek, méghozzá a környékbeli tótok életébe. Minden tárgy eredeti, és azt a korszakot idézik elsősorban, amikor a XX. századi törekvések már a tanyasi életbe is bekúsztak, a fürdőszoba és az újabb építésű kisszoba is erről tanúskodik. Ráadásul családi rendezvényeket, hagyományőrző programokat is szoktak itt szervezni a gyerekeknek.

Békéscsaba legrégebbi háza az egykori lóvontatásos szárazmalom mellett épült molnárház. A tanyával szemben itt nem maradtak meg eredeti bútorok, de a hagyományőrzőknek köszönhetően szépen berendezett tér várja a látogatókat. Az előtornácos tót parasztház sincs messze innen, egy rövid séta és a mesemúzeum közbeiktatása után érdemes ide is betérni.

Az áttelepítéseknek köszönhetően Békés megyében él a legnagyobb számú szlovák kisebbség Magyarországon, akik összetartó közösségként egészen a XX. századi, erőszakos népességmozgatásig őrizték hagyományaikat. Bár sokan elköltöztek, számosan élnek itt a mai napig, és tartják szlovák származásukat. A nyelvet egyre kevesebben beszélik, de a tót identitás ma is sokak számára meghatározó – a közeli Tótkomlós szülötte Závada Pál is, akinek Jadviga párnája című nagyszerű regényét érdemes elolvasni, mielőtt a környékre látogatunk.

Gasztrotúra a kolbásztól a bonbonig

Mindenki ismeri a viccet, amelyben a kisfiú nem tudja, hogy csabai vagy gyulai kolbászért küldték le a szülei, de vajon mi tudjuk-e, mi ezeknek a mennyei húsételeknek a jellegzetessége? Ha valaki megfordul a Viharsarokban, lesz mit kóstolnia bőven, de a kolbászkészítés történetét is megismerheti a gyulai Kolbászmúzeumban, esetleg ellátogathat a márkaboltokba. Annyit azért nem árt tudni, hogy

Gyulán is gyártanak csabait, és Csabán is gyulait,

a különbség az elkészítési módban és a fűszerezésben érhető tetten. A magam részéről nem tudnék dönteni, hogy a borsos gyulait vagy a sokkal paprikásabb csabait preferálom-e, mindkettő egyformán finom csemege.

Azonban akkor esnek igazán jól, ha a környék pálinkáival, esetleg az egyre népszerűbb kézműves sörökkel koccintunk kóstolás előtt. Ha pedig még meg szeretnénk koronázni egy egészen más jellegű gasztroélménnyel a korábbiakat, Gyula legismertebb cukrászdáját semmiképp ne hagyjunk ki, ami nevével ellentétben nem százéves, hanem még régebbi, 1840-ben alapították. A copf stílusú, patinás épületben már vizuálisan is jól lehet lakni!

gyula-bekescsaba-csodas-magyarorszag-utazas-nyaralas

 A cikk megjelenését a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Ajánljuk még:

Mennyire ismered a hungarikumokat? Tedd próbára tudásodat kvízünkkel!

A „hungarikum” a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely a magyarságra jellemző tulajdonságot, egyediséget, különlegességet és minőséget jelző értékek kiemeléséért jött létre. Ezen kiválóságokból gyűjtöttünk össze most párat, lássuk ismered-e őket!