Szép

Megereszkedett bőr és barna foltok: mely testrészeink árulkodnak leginkább a korunkról?

Az öregedés az élet velejárója, s ahogy öregszünk, úgy vékonyodik el a bőrünk, veszít a nedvességtartalmából, megereszkedik, és kialakulnak a ráncok. Megfelelő ápolással mindezt késleltethetjük. Nem mintha a ráncokba nem lehetne beleszeretni, de fontos hosszan megtartani bőrünk egészségét és szépségét.

A kézfejemen vettem észre először az öregedés jeleit. Egyébként is száraz a bőröm, rendszeresen kenegetem mindenféle kézkrémmel. Ez ideig-óráig segít, hosszú távon azonban nem csapja be sem az időt, sem a biológiát. Idővel aztán beláttam, hogy ha harcolni szeretnék az öregedés látható jelei ellen, akkor bizony nem elég alkalomadtán feltenni egy hidratáló pakolást az arcomra, annál sokkal határozottabb és rendszeresebb beavatkozásra van szükség, méghozzá hosszú távon, hogy valós eredményre tegyek szert.

Később az arcommal együtt a nyak és a dekoltázs területét is elkezdtem mindennap kenegetni és masszírozni, hogy (nem feltétlenül hiúságból, bár kétségtelenül az is benne van)

késleltessem azt, ami végül úgyis elkerülhetetlen.

Ahogy öregszünk, a bőrünk egyre vékonyabbá válik, veszít nedvességtartalmából, rugalmasságából, és lassabban regenerálódik. Megereszkedik, miközben kialakulnak a ráncok. Természetes folyamat, amit ugyan késleltethetünk, de elkerülni nem tudjuk még akkor sem, ha a legdrágább kencéket használjuk, ha rengeteget költünk különféle arckezelésekre, vagy ha műtéttel próbáljuk elejét venni annak, ami megállíthatatlanul közeledik. Kifizetődőbbnek tűnik, ha a lehetőségeinkhez képest óvjuk bőrünk egészségét és ápoljuk, miközben elfogadjuk az öregedést és megtanulunk együtt élni a ráncokkal, sőt, még meg is szerethetjük azokat.

A genetikán és a biológián túl számos külső és belső hatás árthat a bőrünk egészségének és szépségének.

Többek között a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód, a túlzásba vitt napozás, a dohányzás, az alkohol és a stressz is nagyban hozzájárulhat szervezetünk idő előtti leépüléséhez és a bőrünk öregedéséhez.

Ha mindenre odafigyelünk és mindent megteszünk, még akkor is vannak olyan testrészek, amelyek bizony könnyen elárulhatják a korunkat. Ezekre a területekre érdemes lehet fokozottabban odafigyelni.

Az arcunkra van írva

Az arcunk van a leginkább kitéve mindenféle a külső környezeti hatásoknak és belső folyamatoknak. A napsütés és a szálló por mellett rengeteg szennyeződés ellen kell védekeznie az arcbőrnek, amik akár a levegőből, akár például a kezünk révén kerül oda csak azért, mert egy kilincs lenyomása után hozzáértünk. A bőr természetes védőrendszere mellett ezért is fontos a napi alapos tisztítás és ápolás. Idővel pedig érdemes olyan krémeket beszerezni, amelyek felveszik a harcot egyrészt a ráncokkal, másrészt a kisebb-nagyobb barna foltokkal, amelyek ugyancsak az öregedés jelei.

Ahogy öregszünk, a szemhéjunk megnyúlik, a tartóizmok egyre gyengébbek lesznek. Ráadásul, az évek alatt egyszer csak megjelennek, majd egyre mélyülnek a szemkörnyéki ráncok. A mosolygást semmiképp ne hagyjuk abba, inkább kezdjük el időben a késleltetést. Fontos a megfelelő hidratálás, igyunk sok vizet, és aludjunk eleget. A túlzott sóbeviteltől felpuffadhat a szem környék, erre is érdemes lehet odafigyelni. A hunyorgás helyett szerezzünk be egy megfelelő dioptriájú szemüveget, nyárra pedig egy klassz napszemüveget.

Kevesebb szó esik róla, pedig az ajkak környéke is elkezdhet idejekorán ráncosodni – ezt a napi ápolás mellett ugyancsak életmódbeli változtatásokkal tolhatjuk ki minél későbbre. A napozás mellett olyan szokások is erősíthetik a természetes folyamatokat,

mint a szívószál rendszeres használata, vagy ha állandóan kulacsból vagy műanyag flakonból iszunk,

és természetesen a dohányzás miatt is évekkel korábban jelentkezhetnek az öregség első jelei.

Nyak és dekoltázs

A nyak bőrén olykor hamarabb meglátszódnak az eltelt évek, ráadásul úgy érzékelhetjük, mintha egyik napról a másikra következett volna be a változás. Talán azért is, mert sokszor az arcápolás közben teljesen megfeledkezünk róla. Pedig ezt az arcbőrnél vékonyabb és finomabb területet is érdemes napi szinten ápolni. Vannak kifejezetten a nyak és a dekoltázs területére készült kozmetikumok, de nyugodtan használhatjuk azt a krémet is, amit az arcunkra kenünk. A dekoltázsunk ráncai ellen például megfelelő melltartó használatával és sporttal is sokat tehetünk.

Kezünk védelmében

Mivel mindennap használjuk mindenféle feladatokra, vegyszerek érintkeznek vele és szappanok, nem csoda, ha a kézfej bőre roncsolódik, kiszárad és a többi testrészhez képest hamarabb elkezdhet ráncosodni. A napsugárzástól napfoltok is megjelenthetnek rajta, a kézkrém használata ezért különösen javasolt, és az sem baj, ha a fényvédő krémből ide is rendszeresen kenünk egy adaggal. Időnként egy-egy ápoló, hidratáló pakolást is beiktathatunk, hogy biztosítsuk a bőr megfelelő nedvességtartalmát.

A könyök és a térd környéke

A könyökünk gyors öregedését számos tényező befolyásolhatja, mint például a szárazság és a kollagénvesztés. Mivel a könyökök többnyire csontokból állnak, nincs sok izom vagy zsír ott, ami feldúsítaná az adott területet. Mivel folyamatosan mozog és hajlik a könyök, a bőr kinyúlik és megereszkedik. A megfelelő hidratáláson túl nem sokat tehetünk ennek a területnek a fiatalon tartásáért, de talán vigasztaló lehet a tudat, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a problémával. Annyit persze tehetünk, hogy amennyire lehet, kerüljük a napsütést, a dohányzást, a stresszt, és minden olyan tevékenységet, ami gátolja a megfelelő hidratáltságot.

A könyökökhöz hasonlóan a térd is elengedhetetlen a napi mozgáshoz, sajnos gyakran túlterhelt – a térdre nehezedő nyomás hozzájárulhat a bőr megnyúlásához és a ráncok esetleges korai kialakulásához. A térdek is veszítenek a rugalmasságukból az életkor előrehaladtával, ezért gondolhatunk a hidratálására ugyanúgy, mint a könyök esetében.

Hajcihő

A kor előrehaladtával a hajszálak nemcsak egyre vékonyabbak és őszebbek lesznek, de szárazabbak és törékenyebb is. Ezért is fontos a hajunk megfelelő hidratáltságának megtartása. Fontos, hogy odafigyeljünk, milyen termékeket használunk, hiszen a rossz minőségű vagy túl sok vegyszer árthat a haj egészségének és szépségének, ahogyan a nap káros sugarai is. Az öregedés jele lehet emellett, hogy megritkul a hajunk, amit ugyancsak nem érdemes félvállról venni. Kérjük ki a fodrászunk véleményét a lehetőségekről, amik segíthetnek abban, hogy sokáig ápolt, dús és egészséges maradjon a hajunk.

Ami az öregedést illeti, nincs mód annak megállítására. De az életmódunkkal, valamint a gondos és rendszeres bőrápolással késleltethetjük a jeleinek megjelenését, és megőrizhetjük a bőrünk egészségét, szépségét. Minél korábban alakítjuk ki az erre vonatkozó rutinunkat, annál könnyebb és előnyösebb helyzetben lehetünk, hosszú távon meghálálja a bőrünk a gondoskodást. Így könnyebb megbarátkozni az idő múlásával, ami nem is olyan ijesztő, ha szépen, lassan következik be.

 

Már követem az oldalt

X